1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Nybegynnerspørsmål Brewcrafter 25

En tråd i 'Brewcrafter / Bratberg kompaktbryggeri' startet av tjwesterby, 3 Sep 2016.

 1. tjwesterby

  tjwesterby
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hei, akkurat fått i hus en BC25 men er ikke helt klok på instruksjonene som følger med. Manualen sier at man skal fylle vann til 15cm under max merket. Det angis ikke hvor mye dette er, ei er det heller noen angitt mengdevisning i karet så vidt jeg kan se. Dette finner vi jo ut ved å koke vann i den og måle vannmengden, men alikevel litt rart.

  Skal man følge dette, eller gjelder x liter pr kg malt?

  Hvordan holder man track lettest på volum i kjelen? Oppskrifter på sett sier jo at man skyller til man når ønsket volum. Noen lure tips?

  Alle tips og triks mottas med takk! Antar at mye av dette kommer seg med erfaring med systemet, så sikkert veldig rookie spørsmål... Kommer sikkert flere i denne tråden etterhvert også

  TJ
   
 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det der virker da helt meningsløst.

  Hvis du skal utnytte kjelens kapasitet maks under mesking, er det eneste du trenger å gå ut fra, det følgende:
  • Kjelens volum. Finn radius og høyde, og regn ut: 3,14 x kvadratet av radiusen X høyden. Du kan regne høyden fra bunnen opp til maksmerket, antakelig, hvis det ikke er mye rom mellom maksmerket og kanten, da. Det er lurt å ta denne sjekken, for du skal ikke uten videre gå ut fra at markeringen i kjelen er riktig. (I BB60'en er den fire liter feil:p.)
  • Det volumet malten tar opp i mesken: kilo malt x 0,65 liter.
  Så når du har en oppskrift, og lurer på hvor mye vann du kan meske med, trekker du bare det volumet malten tar opp fra kjelens volum. Differansen er den vannmengden du kan meske i uten at det renner over. Trekk dessuten fra en halv liter for å ta høyde for at det varme vannet har større volum enn det kalde vannet du starter med.

  Beklager hvis jeg gjør det unødig omstendelig:).
   
  Sarge liker dette.
 3. tjwesterby

  tjwesterby
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Takk Finn, men vil det ikke være like greit å bare tenke 2.5-3l vann pr kg malt som virker til å være standarden? Står angitt at maks maltmengde er 7.5kg, som med 3l vann pr kg tilsvarer 22.5 liter vann. Med ditt regnestykke tilsvarer volumet på malten da 4.9 liter og vi er på totalt 27.4 liter. Ser i manualen nå at bryggekjelen i seg selv er på 33 liter så da er vi vel fint innenfor? Fortsatt merkelig at det ikke angis hvor mye vann som går til "15 cm under toppen" eller er noen volum anvisning i selve kjelen?
   
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Funker vel greit det. Men jeg ville kontrollmålt kjelen for sikkerhets skyld, i alle fall. Har erfart at på akkurat det området skal du bare stole på deg sjøl:(. Og så lenge veggene er rette, og du altså har en sylinder, er det enkelt å ta en sjekk. Hvis ikke, er du henvist til å sjekke ved å veie, eller helle fra et kar med mål du vet er riktige.

  Du vil nok komme ut for at det er greit å kunne beregne hvor mye vann du kan ha i tillegg til en gitt mengde malt. Men det er jo ikke vanskeligere enn å huske 0,65:).
   
 5. tjwesterby

  tjwesterby
  Expand Collapse
  Registrert bruker

Del denne siden