Finn Berger
Moderator
Jeg sitter og hygger meg med den siste utgaven av How to Brew, og leser følgende om hvordan man skal gå fram når man bruker magnetrører til starterne:
"One important consideration is that the stir plate should only be used for the first half of the propagation, for example , 12-18 hours when assuming 24-36 hours of total propagation time. The reason is that the yeast needs an active period of low oxygen to build up it's glycogen and trehalose reserves prior to cooling, decanting and pitching to the main wort. These reserves help the yeast to adapt to it's new environment. Taking the yeast directly off the stir plate and immediately cooling it in a refrigerator prior to pitching, is more stressful." (s.122)
Jeg har tenkt på dette tidligere, dvs. på hvordan man best skal sikre seg at de reservene som gjæren bygger opp, blir bevart. Så jeg har lurt litt på om det har vært så smart å la starteren snurre lenge - uten at jeg har hatt så veldig klare teorier om hvorfor det skulle være uheldig.
Men altså: Dette var nytt for meg - men det skyldes kanskje at jeg ikke har fulgt med i timen?
Jeg har litt trøbbel med tidsangivelsen her. Når er halvveis i formeringsprosessen nådd? Å time dette i forhold til en forventet totaltid virker vanskelig. det hadde vært bedre om det fantes tydelige tegn man kunne se etter. Jeg kunne tenke meg at i det øyeblikket det ikke lenger er en stadig økning av kräusen-nivået, så er tiden kommet for å ta kolben av røreren. Hvordan høres det ut?
"One important consideration is that the stir plate should only be used for the first half of the propagation, for example , 12-18 hours when assuming 24-36 hours of total propagation time. The reason is that the yeast needs an active period of low oxygen to build up it's glycogen and trehalose reserves prior to cooling, decanting and pitching to the main wort. These reserves help the yeast to adapt to it's new environment. Taking the yeast directly off the stir plate and immediately cooling it in a refrigerator prior to pitching, is more stressful." (s.122)
Jeg har tenkt på dette tidligere, dvs. på hvordan man best skal sikre seg at de reservene som gjæren bygger opp, blir bevart. Så jeg har lurt litt på om det har vært så smart å la starteren snurre lenge - uten at jeg har hatt så veldig klare teorier om hvorfor det skulle være uheldig.
Men altså: Dette var nytt for meg - men det skyldes kanskje at jeg ikke har fulgt med i timen?
Jeg har litt trøbbel med tidsangivelsen her. Når er halvveis i formeringsprosessen nådd? Å time dette i forhold til en forventet totaltid virker vanskelig. det hadde vært bedre om det fantes tydelige tegn man kunne se etter. Jeg kunne tenke meg at i det øyeblikket det ikke lenger er en stadig økning av kräusen-nivået, så er tiden kommet for å ta kolben av røreren. Hvordan høres det ut?