Bjarte H
Dommer
Lite erfaringer, har nettopp fått satt opp en platekjøler som jeg tester. Tror ikke tetting er et problem med noen enkle forhåndsregler (humlepose eller litt whirlpool og venting i kokekjel før kjøling eller filter). Vonde å holde rene er de vel ikke så lenge man ikke få så mye drit inn (kan være en lur investering med sjåglass på innløpet slik at en kan stoppe avtappingen når humle kommer). Angående desinfisering så kan man jo bare tappe gjennom et par liter kokende vørter eller vann uten kjøling før bruk, eller hive den i steikeovnen.
For all del, motstrømskjøler er fint, men du får utrolig mye større kjøleflate og mindre trykkfall i en platekjøler. Det er nok en grunn til at det er så vanlig i mikro- og større bryggerier. Dog ofte i en delbar versjon.
Flere plater gir bedre gjennomstrømning.
Den jeg tester nå er liten og hendig med 30 plater, men kan fåes i uttallige versjoner. Med ca. 60cm fall (bruker ikke pumpe) tapper jeg 20 liter på 5 minutter gjennom den, og med kaldt og fint trondheimsvann kan jeg dra vørteren ned til 11 grader uten struping. Det er vesentlig bedre enn motstrømskjøleren jeg brukte før, men den hadde "bare" halvparten av overflaten for varmeoverføring.
Edit: ikke glem dyppkjøleren. Da slipper du trykktapet i motstrømskjøleren og får fordelene med å kjøle hele volumet på en gang i kjelen og la humle, hot- og cold trub ligge igjen.
For all del, motstrømskjøler er fint, men du får utrolig mye større kjøleflate og mindre trykkfall i en platekjøler. Det er nok en grunn til at det er så vanlig i mikro- og større bryggerier. Dog ofte i en delbar versjon.
nordhagen skrev:Gir platekjøler raskere gjennomstrømming enn motstrømskjøler?
/ Øyvind
Flere plater gir bedre gjennomstrømning.
Den jeg tester nå er liten og hendig med 30 plater, men kan fåes i uttallige versjoner. Med ca. 60cm fall (bruker ikke pumpe) tapper jeg 20 liter på 5 minutter gjennom den, og med kaldt og fint trondheimsvann kan jeg dra vørteren ned til 11 grader uten struping. Det er vesentlig bedre enn motstrømskjøleren jeg brukte før, men den hadde "bare" halvparten av overflaten for varmeoverføring.
Edit: ikke glem dyppkjøleren. Da slipper du trykktapet i motstrømskjøleren og får fordelene med å kjøle hele volumet på en gang i kjelen og la humle, hot- og cold trub ligge igjen.