Nå skal jeg være forsiktig med å disse slike "bling" greier som den Grainfather rørepinnen, har jo kjøpt min andel tull og tøys opp gjennom årene. Men jeg undrer litt om ikke dette med lufting og whirlpool overdrives noe. Altså når en rører så kraftig at det bobler og skummer, så er dette kavitasjon. Vi ser bak propell på båter, dette er et lokalt lavt trykk som gir damp-boble ved lav temperatur, det er ikke innblanding av luft, hilsen gammel fluidmekaniker
Jeg snakket med en annen hjemmebrygger som også har utdanning på universitetsnivå innen dette gass/væske fluiddynamikk, og han er på sin side avvisende til at dette med å riste gjæringskar har noen særlig effekt, mens mange hjemmebryggere sverger til dette og det er vel også målt en begrenset positiv effekt.
Når det gjelder propell bak på båter er jo denne helt under vann. I en effektiv whirlpool vil det jo dannes en konisk trakt i midten, der luft kan komme til. Der stopper min kompetanse, men jeg ser det jo ikke som usannsynlig at denne trakten kan tilføre luft. Ellers er visping innen matlaging absolutt noe som kan tilføre luft til flytende medier, så jeg ser ikke at dette med en motorisert "visp" skulle være så håpløst.
Uansett så har whirlpool en annen viktig effekt, og det er jo å samle grums i midten av karet, altså vekk fra inntaket til pumpen. Jeg glemte whirlpool første gangen jeg brygget med Grainfather, og pumpen jobbet ganske hardt på slutten fordi inntaksfilteret var nesten helt dekket av humlerester og annet grums.