1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Obs! Glemte å ta ut mesken

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Permen, 10 Mai 2020.

  1. Permen

    Permen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Hei
    Nybegynnertabbe/-erfaring: Vi mesket malten i en meskepose. Fulgte alle trinn i oppvarming, tilførte vann ved skylling. Satte til koking, men da humle skulle tilsettes, slo det oss: "Skulle ikke malten vært tatt ut!?"
    Vi har da altså kokt hele mesken i en drøy halvtime, før vi kom på å ta det ut.
    Finnes det noen råd som kan redde ølen, eller er det en tapt sak?
    Har fått tips om at gelatin kan hjelpe.
    Det er forøvrig en Blonde fra 7 fjell.
    Mvh Per

    (Hvis innlegget er i feil forum, beklager jeg dette.)
     
    Finn Berger liker dette.
  2. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    det er bare å fortsette på vanlig måte, dette har jeg hørt av flere har skjedd uten at noe var ødelagt.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Å koke deler av mesken er en tradisjonell tysk teknikk, kalt dekoksjon. Så ingen fare. (Decoction Mashing Techniques - Brew Your Own)
     
    Permen liker dette.
  4. Permen

    Permen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Takk for svar. Da fortsetter vi bare med gjæring og tapping som planlagt.
    Mvh Per
     
    Finn Berger liker dette.
  5. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg tolket det at han kokte med malten som helst ikke skal over 80 grader :)
     
    Permen og Finn Berger liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jo, det skjønte jeg. Men du gjør jo det samme med en dekoksjon; du tar ut en del av mesken (typisk 1/3, og så tjukt som mulig) og koker den - noen ganger både lenge og vel, og du gjør det gjerne både to og tre ganger. Og det går jo bra, så det å koke hele mesken ei stund bør gå like greit.
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  7. Permen

    Permen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Vi kokte alt sammen ja Vi bestemte oss for at dette er nyttig førstehånds lærdom uansett hvordan det går. Spennende å lese om det dere skriver.
     
    Per Berge og Finn Berger liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    For å følge det opp litt: Tilhengere av dekoksjon - jeg er ikke blant dem - hevder at dekoksjonen gjennom maillardreaksjoner produserer smaksstoffer - melanoidiner - som du ikke får på andre måter. (Det er samme type reaksjoner som produserer farge og smak når du bruner flesk i panna.) Samtidig får du nok en liten mengde tanniner (garvestoffer; det du kjenner når du tygger på en brukt tepose), men det sies at det ikke blir merkbart.

    Så i beste fall har dere fått litt ekstra farge, samt en dypere og mer kompleks smak i ølet:) - og i verste fall kanskje litt astringens.

    Siden jeg sa at jeg ikke er noen tilhenger av dekoksjon: Jeg har prøvd det en del ganger, og har ikke opplevd at det gjør noen forskjell i det hele tatt. Masse styr til ingen nytte, altså. Men det har ikke gjort noe galt med ølet mitt, heller.
     
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    men jeg skjønner ikke helt, hvordan fikk dere til skyllinga?
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Dette er kjempemorsomt og jeg skulle gjerne smakt en flaske egentlig.
     
  11. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    OK, har ikke prøvd dekoksjon men bra er det da for jeg har missforståyy det, trodde det var bare vørten som ble kokt :)
     
    Finn Berger liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ikke 100% bom, likevel;). Den siste dekoksjonen, som brukes for å ta deg opp det siste temperatursteget, er en veldig tynn dekoksjon.

    Dette er vel egentlig en teknikk for å gå fra steg til steg når en bruker mange steg, slik man gjorde i tysk brygging. Nå gir det liten mening; med moderne malt trenger vi ikke alle stegene, og vi har enklere måter å øke temperaturen på. Men mange hevder at det gir en smaksforbedring, og jeg skal ikke si at jeg veit at det er bare tull. Så er du ute etter det der siste ekstra for å heve pilsen eller weissbieren din enda et lite hakk, så er det noe du kan prøve. Og det er ikke mye arbeid - og på ingen måte vanskelig. Det var ganske morsomt, faktisk - men det er greit å ikke måtte gjøre det:).
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Har prøvd dekoksjon selv i hefe og støtter Finn på dette egentlig. Don't bother. Men bother hvis du er nysgjerrig.
     
    loebrygg og Finn Berger liker dette.
  14. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Tenkte litt på å foreta en dekoksjon på neste Hefe, mest fordi jeg uansett ikke har noen mer fornuftig måte å heve mesketemp.
    men spørs om jeg gidder og ikke bare kjører rett på en single infusion
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du bruker 380/3068 så kan du bruke en single inf. Tror jeg iallefall. Men nekter å tro at et steg rundt 40 gir så latterlig mye fenoler med den gjæren at det er verdt det, men jeg har alltid stegmesket fra 40...

    Bruk 380 eller 3068 fra WY. Drit i 300.
     
    loebrygg og Finn Berger liker dette.
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er jo ikke så mye arbeid, og så kan du bruke den til å gå fra 63-65 til 70-72. Kunne være artig å høre om du kommer til samme resultat som @Miguel og jeg:).

    Om du overveide ferulsyresteget, så er min erfaring at det ikke gjør så forbasket mye fra eller til. Jeg har mer tro på å styre med mesketemperaturen.
     
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Var det jeg tenkte, maybe I do
     
  18. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Syns denne er fin:

     
    ullrotta, Ravneklo og john petter liker dette.
  19. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Interessant, og faktisk mulig å henge med på selv med kun gammel skoletysk. Likevel: Hvorfor de koker mesken?

    Edit: Og det er ikke akkurat LODO-brygging det der, heller.
     
    YngveKL, john petter og Finn Berger liker dette.
  20. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Vet ikke helt, men det er jo det denne tråden handler om.
    Og på filmen gjør de jo det vilje.
     

Del denne siden