Jeg ser hva du mener. Og er enig i at reaksjonen vil gå tregere når det er kaldt. Men jeg mener gevinsten er større på å la gjæren gjøre jobben sin i en temperatur den jobber på høygir. Og jo varmere det er jo raskere slipper den o2'en som fulgte med humla, som da gjæren får tilgang til.Dog vil oksidativ reaksjon gå mye saktere ved kald temperatur, en av grunnen til at vi oppbevarer humlen kaldt, humlen er jo full av oksygen i vakumposen, men vi bremser reaksjonen ved å kjøle råvaren ned .
Jo lavere temperatur jo mindre aktivitet og jo lavere temperatur gir faktisk oksygenet større mulighet til å krype inni vørteren, ref henrys lov. Desto høyere temperatur desto mindre kommer inn i vørteren ref henrys lov igjen og gjæren er mer aktiv. Høy gjæraktivitet er en veldig god oxygen-scavenger, for å si det på finsk.
Det jeg vil si for å unngå oksidering er jo først og unngå alle som helst mulige steg hvor oksygen kan plukkes opp, og så ikke tvinge gjæren ut av suspensjon (CC), og så ha flaskene på siden etter tapping. Hvis man flaskekarbonerer.
Sist redigert: