Jeg må i grunnen si at jeg undrer meg over at akkurat dette med oksygenering skal være gjenstand for en slik petimetrisk nøyaktighet? Det kan nok godt være at flowmetret bryggselv selger er unøyaktig (det er vel strengt tatt forventet?), men er resten av det utstyret vi bruker så forbannet nøyaktig? Kalibrerer dere vektene deres for hver gang dere brygger? Er man helt sikker på at starteren inneholder nøyaktig 2.00 +/- 0.001 liter vann og 201.82 +/- 0.001 gram DME? Bruker dere kalibrert utstyr for å måle opp vann? Er malingsgraden for malt nøyaktig nok til at dere ikke sløser bort noe malt i meskingen? Hvis du skal bruke 10 kg malt, er du helt sikker på at du ikke bruker 9.86 eller 10.12 kg? Hva er akseptabelt slingringsmonn for gjærmengde? +/- 2 x 10ˆ8? Hvorfor tror man at oksygeneringen krever så enormt mye større nøyaktighet?
De aller fleste kjemiske prosesser medfører et tap av stoffene man jobber med underveis i prosessen, men man kan selvsagt søke å minimere hvor mye oksygen som går til spille. Det er egentlig bare to forhold som er viktige: Hvor stor overflate av oksygenboblene som kommer i kontakt med vørteren (små bobler øker den totale overflaten), og hvilken kontakttid disse har. Det er umulig å få 100% av oksygenet du tilfører til å oppløses i vørteren. Er man like bekymret for sløsing med CO2 når man bruker en sodastreammaskin?
Det utstyret BS selger bør være mer enn nøyaktig nok for formålet. Hvorfor det skulle være så ekstreme krav til nøyaktighet her fremfor andre ledd i bryggeprosessen, har jeg vanskelig for å se. Man kan alltid ha glede over sofistikert utstyr som gir stor kontroll over bryggeprosessens ulike ledd - men i langt de fleste tilfeller tilfredsstiller man bare sitt eget ego, og oppnår ikke noen nevneverdige forskjeller i resultatet så lenge man er nøyaktig og metodisk. Blir resultatet godt, kan man spørre seg hva man skal med enda mer nøyaktig utstyr. Det er ikke farmasi vi holder på med, og det er mange områder jeg heller vil ha pinlig detaljkontroll på enn akkurat oksygentilsetning.
De aller fleste kjemiske prosesser medfører et tap av stoffene man jobber med underveis i prosessen, men man kan selvsagt søke å minimere hvor mye oksygen som går til spille. Det er egentlig bare to forhold som er viktige: Hvor stor overflate av oksygenboblene som kommer i kontakt med vørteren (små bobler øker den totale overflaten), og hvilken kontakttid disse har. Det er umulig å få 100% av oksygenet du tilfører til å oppløses i vørteren. Er man like bekymret for sløsing med CO2 når man bruker en sodastreammaskin?
Det utstyret BS selger bør være mer enn nøyaktig nok for formålet. Hvorfor det skulle være så ekstreme krav til nøyaktighet her fremfor andre ledd i bryggeprosessen, har jeg vanskelig for å se. Man kan alltid ha glede over sofistikert utstyr som gir stor kontroll over bryggeprosessens ulike ledd - men i langt de fleste tilfeller tilfredsstiller man bare sitt eget ego, og oppnår ikke noen nevneverdige forskjeller i resultatet så lenge man er nøyaktig og metodisk. Blir resultatet godt, kan man spørre seg hva man skal med enda mer nøyaktig utstyr. Det er ikke farmasi vi holder på med, og det er mange områder jeg heller vil ha pinlig detaljkontroll på enn akkurat oksygentilsetning.