1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Øl/cider hybrid

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av GingerNinja, 21 Mar 2019.

 1. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Åssen eplejuice bruker du? Jeg ser mange bruker first price, men jeg ville tro det var ganske ødeleggende for sjansene for et godt resultat. Jeg ville tro smaken i stor grad avhenger av skikkelige råvarer. Nypressa juice fra ciderepler er jo ikke akkurat i sesong nå.
   
 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har satt cider på firstpricejuice tidligere, og den blei helt grei. Så lenge vi bruker juice fra vanlige epler, tror jeg det spiller liten rolle om den er dyr eller billig. Jeg er ikke i stand til å kjenne noen forskjell på firstpricejuicen og annen vanlig, klar eplejuice.

  Men det er klart; dette blir langt unna cider laget på en skikkelig miks av riktige ciderepler fra proffe produsenter. Jeg veit ikke om det nå er blitt mulig å få kjøpt juice av ciderepler, men den blir i så fall sikkert ikke billig - og jeg veit ikke om jeg ville fått skikkelig utbytte av den, heller.

  Jeg er glad i skikkelig god cider, men den må jeg nok kjøpe:(. Jeg har ikke større ambisjoner med denne grafen å enn lage en god sommerdrikk.

  Lurer forresten litt på å lure en skvett eikete oppi. Det tror jeg kan gjøre seg.
   
  erikraude liker dette.
 3. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Jeg har en kamerat som driver med produksjon av eplemost. Han blander epleslag til mosten for å få et jevnt, salgbart produkt, men han har holdt av noen av de mest smaksrike til egen ciderproduksjon de siste åra. Hadde vært moro å teste det i en graff. Det er ganske stor forskjell på cideren laga på utvalgte epler og bare epler generelt. Du merker jo forskjell som most også, men sukkeret dekker over mye.
   
  Finn Berger liker dette.
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nå veit jo ikke jeg hvilke sorter kameraten din dyrker (kjøper?), men ciderepler er ikke noe du dyrker til annet bruk, tror jeg. Men hvis han har laget en del cider, har han sikkert satt seg inn i hva som trengs. Her finner du mye om dette temaet: https://www.ciderschool.com/orcharding/apples/
   
 5. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Nei, ciderepler er ikke egna til stort annet. Han dyrker ikke sjøl, men det står fortsatt noen trær med ciderepler litt rundt omkring, og det virket som det er ganske mange som heller tar imot litt penger enn å ta jobben med å plukke og presse, litt uavhengig av hva slags epler det er. Rundt her er det vel mest epler til spising og most, men jeg tror ikke det skulle vært vanskelig å få plukka noen hundre kilo hvis jeg gikk rundt og spurte pent. Det råtner stort sett på plenene.
   
  Finn Berger liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Du skal jo ha en blanding av nøytrale, syrlige, aromatiske og astringente, og det er de nøytrale som er"basen". Det er vel "vanlige" epler. Antakelig finner du aromatiske sorter, også, i gamle hager, og kanskje noen sære. Det hørs ut som et spennende prosjekt, det der.

  Så trengs det noe utstyr for å presse, også - men det kan man kanskje fikse? Mener jeg har sett forslag til hjemmesnekra løsninger.

  Ideen min med eikete sørger vel for noe tannin'sk, så jeg er litt spent på hvordan det vil fungere.
   
 7. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Ja, basen er nok lett å fikse i vanlige eplehager. Ellers virker det som resten må leites fram i gamle hager, jeg har inntrykk at det er stort sett der han finner astringente og syrlige varianter, men her må jeg innrømme at jeg har litt dårlig oversikt over detaljene. Hva gjelder utstyr bruker han et beist av en presse sveisa sammen med utgangspunkt i noen greier fra biltema. Det går i lang vektarm og mye svette, ser det ut til. Vel har jeg plass til en eiketønne i kjelleren, men den greia der...

  Du bor jo i mer grisgrendte strøk, du kunne jo ta en sving på sykkelen i høst og sett hva du fant i gamle eplehager rundt omkring. Kanskje du finner noen ciderepler verden har glemt? Noen vanskjøttede trær ingen bryr seg om siden eplene ikke er gode å spise, men som ingen har hogd ned enda? Plass til en presse har du sikkert også. :)
   
  Finn Berger liker dette.
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg får høre litt med folk rundt omkring her, men jeg kan ikke huske å ha sett så mange gamle eplehager, faktisk. Ikke griser heller. Jeg har tumla litt med tanker om å plante noen trær, men for en mann i min alder er det kaskje et litt optimistisk prosjekt:). Dattera mi har litt greie på sånt, og er ganske ivrig etter å hjelpe, så kanskje likevel.
   
  erikraude liker dette.
 9. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Kanskje folk ikke hadde så mye epler der innante? Men det vi prata om angående eplesorter til cider er jo i aller høyeste grad relevant for dette prosjektet. Med eplemost fra butikken får du vel bare basen, og da tenker jeg du mister mye av det dette kan gi.
   
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, det er ikke optimalt. Men jeg tviler på om jeg får tak i noe nå som er bedre. Om jeg investerer i eksklusiv eplemost fra Hardanger, tror jeg ikke det blir noe bedre, faktisk. Den jeg lagde tidligere på firstpricejuice, var slett ikke gal, som sagt.

  Og nå skal jeg jo lage graf(f), og vørteren bidrar med mye god smak. Og så lager jeg eikefliste av et par dl flis, også. Det løfter nok dette brygget mot de store høyder, vil jeg tro:).
   
  erikraude liker dette.
 11. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Ihvertfall i perioder får man kjøpt noen sånne trelitere med eplemost av bestemte sorter. Noen av sortene er klart mer aromatiske og kunne kanskje bidratt med en del, men det blir jo fryktelig dyrt, da.
   
 12. Håkon Bugge

  Håkon Bugge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Da er det jo bare å gå baklengs inn i fremtiden, så blir vært eneste skritt et fremskritt!
   
  erikraude og Finn Berger liker dette.
 13. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Da står det 25 liter graff og småklukker på 14 grader i etasjen under, brygget i går. Det var en morsom bryggedag med en del ukjente variabler i spill, men jeg tror resultatet blei bra. Skjønt det får tida vise.

  For dem som måtte være interessert i å brygge dette stoffet; her er oppskriften som den blei til slutt:

  Malt til 7 liter vørter, som blandes med 18 liter eplejuice (Firstprice):
  900 gr pale malt
  900 gr lyst münchnermalt
  150 gr Caramalt 30 EBC
  150 gr Carared 50 EBC
  150 gr Caramunich 1 100 EBC
  150 gr Crystal 100 EBC
  Humle:

  5 gr Perle @ 60
  20 gr Saaz @ 2
  Gjær
  WLP036 Düsseldorf Alt Ale Yeast
  Annet
  2 gr Supermoss @ 5
  Eikefliste av 1,75 dl fransk mellomrøstet eikeflis
  1/2 ts gjærnæring

  Karamellmaltblandinga blei litt diktert av behovet for ikke å bruke opp for mye av én sort, jeg hadde opprinnelig bare Cara 30 og Caram 1.

  Jeg mesket på 70 grader for å få en lite gjærbar vørter. I det minste vil det gi litt munnfølelse. (Jeg har laget cider med 100% juice før, og det blir knastørt og ganske tynt.)

  Jeg satte 14 liter vørter med SG 1.042 til kok, kokte i tre kvarter, og satt med 11 liter med SG 1.054 i kjelen. Det blei jo lite grums, så jeg fikk 7 liter til sjølve brygget, og i tillegg tre liter vørter, som jeg bruker dels til karbonering, og kanskje dels til å toppe opp/justere smaken når gjæringa har kommet et stykke på vei, og jeg får en slags ide om hvordan øl/eple-balansen blir.

  OG på sjølve brygget blei 1.049, og jeg håper på relativt lav utgjæringsprosent. 85% vil gi 5,5% ABV, med en FG på 1.007, men jeg er redd den vil gjære lenger ned, og kanskje gi et brygg på rundt 6%.
   
  #33 Finn Berger, 8 Apr 2019
  Sist redigert: 8 Apr 2019
 14. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Eplejuicen kommer nok til å gjære helt ut. Du har blandet vørter og juice allerde nå, sant?
   
 15. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Eplejuicen gjærer helt ut, ja. Jeg har laget cider før med bare juice, gjæret med Nottingham, og den endte under 1.000, om jeg ikke husker feil. Knastørr.

  Så jeg har prøvd å få ned gjærbarheten på vørteren. Glemte å skrive at jeg mesket på 70 grader for å få til det. Sukkeret i karamellmaltet er jo karamellisert, og er ikke 100% gjærbart. I beskrivelsen av disse malttypene sies det jo at de gir sødme.

  Jeg har prøvd å finne ut av denne problematikken, men finner ikke noe helt klart svar. Denne artikkelen gir likevel en god del nyttig info: Crystal Malts Reduce Fermentability: Fact or Fiction? - HomeBrewTalk.com
   
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  hmm - krabbet ut av køya i dag morges og la merke til en litt underlig aroma i det rommet som ligger over det rommet der graffen står til gjæring. Så jeg gikk ned for å sjekke, og det viste seg jo at det jeg frykta, stemte: Solid svovelproduksjon.

  Så til dem som eventuelt funderer på å brygge en graff: Det er mulig wlp036 ikke er den rette gjæren:). Antakelig gir det seg, men det er aldri OK å måtte forholde seg til det.
   
 17. GingerNinja

  GingerNinja
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Kabelvåg
  Hvordan utvikla denne seg? :)
   
 18. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har latt den stå, og det ser ut til at jeg kan flaske den uten så mye av den der nokså slitsomme aromaen. Jeg tenker å søte den med litt sukrin (ville hatt Splenda, men det får jeg ikke tak i her). Den er knastørr (1.049 => 1.006) og litt syrlig, med tydelig eplearoma. Ingen usmaker, så vidt jeg kan kjenne. Det er litt vanskelig å forutsi hvordan den blir med kullsyre og litt sødme, men jeg tror det skal bli en grei sommerdrikk. Og så skal noe spares til epleglühwein til midtvintersblotet.

  Jeg klarer ikke nå å kjenne hvor ølpreget er, men den er annerledes enn den sideren jeg satte på bare eplejuice en gang tidligere. WLP036 bruker jeg nok ikke om igjen til dette - den egner seg nok best til altbier. Den flokkulerer utrolig dårlig, så graffen er fremdeles ganske uklar, til tross for at den nå har stått siden 7.april.
   
 19. GingerNinja

  GingerNinja
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Kabelvåg
  Skjønner. Tror jeg kjører safe med noe us05 i løpet av helga. Har troa på dette som en sommerdrikk!
   

Del denne siden