erikraude
Norbrygg-medlem
Som noen har fått med seg bomma jeg for litt sia og satte en Brown ale på wlp833 istedenfor WLP028. I tillegg humla jeg den annerledes, siden jeg trodde jeg laga en wiener.
Det hele blei ganske interessant, siden utfallet blei så forskjellig. Brown alen har jeg lagd i noen runder nå, og begynner å kjenne nokså godt, og i alle rundene har den hatt en smak jeg ikke helt har likt. En slags grønn smak som jeg har tenkt kommer av den relativt store mengden victory malt (1 kg til 25 liter). Smaken synes å avta med lagring (men jeg er ikke så god til å lagre), og den gir seg uansett etter noen minutter i glasset. Det er åpenbart ganske flyktige greier.
028 er en gjær jeg har brukt mye, og det er bare i dette ølet jeg får den smaken, så jeg har ikke tenkt på gjæra som en kilde, men i den siste inkarnasjonen, gjæra på 833 finner jeg den ikke i det hele tatt.
Det kan selvsagt være humla jeg har brukt har skylda, men det er snakk om litt northern brewer for bitterhet og litt EKG for smak, hhv 25 og 20 g, så jeg hadde ikke forventa noe sånt derfra. Hvis det er humla er det selvsagt ikke noen vits i å leite lenger, men jeg hadde ikke tenkt det.
Det jeg begynte å lure på nå var derfor om det kunne skje noe i samspillet mellom malt og gjær, noe som ga denne smaken. Har noen noe erfaring på det, at en gitt gjær ikke bare gir sitt eget preg, men gir uante effekter med ulike typer malt? For ordens skyld har jeg gjæra 028 forsiktig og pent på 18 grader, og den har normalt ikke gitt noe annet enn gode resultater der.
Det hele blei ganske interessant, siden utfallet blei så forskjellig. Brown alen har jeg lagd i noen runder nå, og begynner å kjenne nokså godt, og i alle rundene har den hatt en smak jeg ikke helt har likt. En slags grønn smak som jeg har tenkt kommer av den relativt store mengden victory malt (1 kg til 25 liter). Smaken synes å avta med lagring (men jeg er ikke så god til å lagre), og den gir seg uansett etter noen minutter i glasset. Det er åpenbart ganske flyktige greier.
028 er en gjær jeg har brukt mye, og det er bare i dette ølet jeg får den smaken, så jeg har ikke tenkt på gjæra som en kilde, men i den siste inkarnasjonen, gjæra på 833 finner jeg den ikke i det hele tatt.
Det kan selvsagt være humla jeg har brukt har skylda, men det er snakk om litt northern brewer for bitterhet og litt EKG for smak, hhv 25 og 20 g, så jeg hadde ikke forventa noe sånt derfra. Hvis det er humla er det selvsagt ikke noen vits i å leite lenger, men jeg hadde ikke tenkt det.
Det jeg begynte å lure på nå var derfor om det kunne skje noe i samspillet mellom malt og gjær, noe som ga denne smaken. Har noen noe erfaring på det, at en gitt gjær ikke bare gir sitt eget preg, men gir uante effekter med ulike typer malt? For ordens skyld har jeg gjæra 028 forsiktig og pent på 18 grader, og den har normalt ikke gitt noe annet enn gode resultater der.