Finn Berger
Moderator
- og du fikk ut kullsyra før måling;?redigerte innlegget mitt litt. og rett for jeg skrev det målte jeg pH til 4,2 i IPA'n min som forøvrig var meget god
- og du fikk ut kullsyra før måling;?redigerte innlegget mitt litt. og rett for jeg skrev det målte jeg pH til 4,2 i IPA'n min som forøvrig var meget god
Jeg trur det skal mye til før pH i mesk har noen særlig betydning. Men pH i kok og til gjæring kan være viktig.
- og du fikk ut kullsyra før måling;?
Jeg sørger for å ligge innafor det som er det "ideelle" området, for det er ikke nødvendigvis betydningsløst. Og det koster lite å fikse det sånn at jeg ligger der. Men jeg mener at det er en helt meningsløs vekt på pH i mesk og skylling i forhold til i kok og til gjæring.Litt ulikt det man har hørt, men hvis man tenker på smak og ikke f.eks meskeeffektivitet kan det jo gi mening
Det blir feil, ja - men det viktige er jo at du liker ølet.Det var ikke så mye kullsyre i den
men ja f det var kanskje sant
Jeg ga raskt opp pH papir. Det ble en soggy greie. En kinakopi av et pH meter ble bare usikkerhet. En tur innom Strømmen ha meg et pH meter jeg stoler på. Nå ser jeg at jeg kan stole på det Brewfather estimerer. (Men jeg bruker det fortsatt flittig, på tross av at jeg nesten alltid for estimerte verdier). Nå må det sies at jeg er mer enn gjennomsnittet petimeter, kontrollfrik, kjemiinteresert og i tillegg en gammel lærer, så jeg er nok ikke enkel å omgås i det daglige.Her er resultat fra i går. Vet ikke helt hva jeg skal tolke av blåfargen, men godt under 6 og ikke så ulikt i mesk og skyllevann
15 liter meskevann, 8 liter til skylling. Beregnet 5,3 i Brewfather med 2 ml fosforsyre 75%
Brewfather funker sikkert bra til å beregne pH i mesk. Men ønsker du å ha kontroll videre i prosessen - og det gjør du vel - er jo pH-meteret helt uunnværlig.Jeg ga raskt opp pH papir. Det ble en soggy greie. En kinakopi av et pH meter ble bare usikkerhet. En tur innom Strømmen ha meg et pH meter jeg stoler på. Nå ser jeg at jeg kan stole på det Brewfather estimerer. (Men jeg bruker det fortsatt flittig, på tross av at jeg nesten alltid for estimerte verdier). Nå må det sies at jeg er mer enn gjennomsnittet petimeter, kontrollfrik, kjemiinteresert og i tillegg en gammel lærer, så jeg er nok ikke enkel å omgås i det daglige.
Det er en litt uvanlig oppfatning. Hva bygger du dette på?Men jeg mener at det er en helt meningsløs vekt på pH i mesk og skylling i forhold til i kok og til gjæring.
Hvis en bare tenker på effekten av pH på det som skjer i mesken, så er det antakelig av heller liten betydning for kvaliteten på ølet. Påvirkninga på utbytte og utgjæringsgrad er målbar, men hvor opptatt er de fleste av det? All den stund det ikke har noe å si for hvordan du vil oppleve sluttproduktet, virker det fornuftig å ta det ganske rolig når det gjelder pH i mesk.Det er en litt uvanlig oppfatning. Hva bygger du dette på?
Akkurat, det er sånn jeg har tenkt også. Men du mener at det ikke holder og kan gi feil pH under gjæring?Påstanden hans er at om du bare treffer riktig med pH i mesken, vil pH seinere i prosessen automatisk bli riktig, også.
ja - bl.a. .Nå trur jeg ikke pH under gjæringa er noe problem, om du ikke er helt off. Men pH i det ferdige ølet kan være det. Lyse øl skal gjerne ha litt lavere pH enn mørke øl. (Palmer sier en del om det der.) Og så påvirker pH under kok både ekstraksjon av alfasyre, karakteren på bitterheta og utfelling av proteiner.Akkurat, det er sånn jeg har tenkt også. Men du mener at det ikke holder og kan gi feil pH under gjæring?
Det står i artikkelen at hvis meske-pH er riktig og pH på skyllevannet er under 6 så kan vi gå ut fra at pH under kok også er riktig. Merker meg også at hvis pH i kok senkes vil det gjøre at utnyttelsen av humla blir dårligere. Så det er både pluss og minus her, og jeg ser ikke helt nytten i å begynne å måle pH før kok.@Amarillo Fant ei grei oppsummering av pH i kok her: https://grainfather.com/why-does-ph-matter-during-the-boil/
Forfatteren her baserer seg også på at riktig pH under mesk vil gi greit resultat videre.
Et problem med det er at pH til kok er et produkt av både meske-pH og pH i skyllevannet. Gir kalkulatorene greie beregninger for det? Og fpor alle måter å skylle på?
Det stemmer nok det. Men de aller fleste bruker vann fra et vannverk, og mange justerer skyllevannet sitt med salter som senker pH litt også, så jeg vet ikke om basisk skyllevann er et stort problem?Har du norsk overflatevann (tilnærmet RO vann) er nok det rett. Da er det ikke buffere i vannet, så skyllevannet vil ikke endre meske-pH i nevneverdig grad. Har du brønnvann kan det være annerledes TROR jeg. Da kan du ha buffere som hindrer skyllevannet å droppe like fort som ROvannet, derav avvik i pH mellom mesk og kok. Her er jeg på tynn is. Det er svært lenge siden siste kjemitime.
Skjønner ikke helt den er. Mengden syre jeg bruker for å få pH på skyllevannet under 6, vil påvirke pH før kok. Det har jeg rikelig erfaring for. Det er ikke sånn at så lenge jeg får pH i skyllevannet under 6, vil pH til kok være den samme uansett hvor mye syre jeg bruker.Det står i artikkelen at hvis meske-pH er riktig og pH på skyllevannet er under 6 så kan vi gå ut fra at pH under kok også er riktig. Merker meg også at hvis pH i kok senkes vil det gjøre at utnyttelsen av humla blir dårligere. Så det er både pluss og minus her, og jeg ser ikke helt nytten i å begynne å måle pH før kok.
Det er faktisk litt uforutsigbart. I dag justerte jeg ikke, fordi pH til kok lå på 5,23, som er nokså greit, og fordi det var et mørkt øl, så jeg ville ikke ha pH så langt ned. (Men jeg hadde jo justert med et par milliliter forsforsyre i skyllevannet.) Og pH gikk faktisk ned til 5,15 etter kok, hvilket overraska meg ganske mye. Normalt endrer den seg så å si ikke.Hei,
@Finn Berger hvordan utvilker pH seg i kok hos deg hvis du ikke justerer?
Down the rabbit-hole we go:Hei,
@Finn Berger mener å huske at pH vanligvis stiger gjennom kok på lysere øl hos deg? Stemmer?
Kunne du beskrevet kort hvordan oppvarming til mesk foregår, og hvordan vørter overføres til kok? Rent fysisk fra hvor til hvor osv?