Starte med tynnere vørter, altså - eller eventuelt tilsette vann etter kok for å få riktig OG?
Hvor lenge vil du koke, da? Jeg innbiller meg at du antakelig må opp i 4 timer for å få noen merkbar effekt?
Tynnere og mer vørter, på en måte.
Det å tilsette vann etter kok er jeg litt småskeptisk til etter det jeg har klart å klemme ut med 50/50 vørter vann. Smaker HELT annerledes enn uten tilførsel av vann etter kok, selv om OG blir den samme. Nå skal man ikke tilføre halvparten av den totale mengden som vann i dette forsøket her, men alle bekker små.. Men for en tørr tysk pilsner så tenker jeg det kan være fint, men ikke for mer munnfylde i en porter. Det blir tørt.
Kokeintensitet har noe å si, så tiden er avhengig av dette. Men hvis man koker "som vanlig" så iallefall tre timer. Tror mengden krystallmalt har en del å si, uten at jeg er helt sikker men har en finger på det. Koker jeg birger i 5 timer kontra 90 minutter (samme OG), så er forskjellen massiv, nesten bokstavelig talt.