Som alle matvarer som kan være infisert, og som vi kan tenke oss å oppbevare over tid.
Artikkelen virker solid og seriøs. Men den peker særlig på vørter som ikke har vært aktivt nedkjølt. Jeg kjøler ned i løpet av maks 15 minutter. Videre koker jeg denne vørteren igjen i 15 minutter, og kjøler den, før jeg bruker den. Sånn jeg leser artikklen har jeg ikke helgardert meg, men jeg har redusert risikoen for forgiftning temmelig kraftig i forhold til de forholdene artikkelen konsentrerer seg om.
Å leve er farlig. Og det går jo dårlig til slutt. Hvor stor er risikoen vi tar med denne vørteren? Det er ikke slik at alt som ikke har en risikofaktor lik null, er uakseptablet. Nesten alt har en risikofaktor knyttet til det å engasjere seg i det. Men jeg har ikke tenkt å slutte med det av den grunn
.
Fra artikkelen: "Botulism is rare. In the US, with over 300 million people, there only around 20 cases of food-borne botulism in adults per year." Og jeg har en lei følelse av at de stort sett stammer fra mer risikobetonte idretter enn starterproduksjon fra nedkjølt og kjøleskapoppbevart vørter.