Oppklaring rundt navn/produsenter av malt

Er akkurat begynt med all-grian, og har derfor lest mykje oppskrifter i det siste.

Er det slik at dersom ein oppskrift skal ha "500g hvete" så er det berre å kjøpe tilfeldig hvetemalt?

Og, kva med f.eks "Cara 30" ? Det kryr jo av ulike cara typer... er det EBC som er referet til med tallet 30? Kan en kompensere med andre mengder av annen EBC? (som eg har gjort med humle og IBU)


LT
 
Stort sett kan du bytte ut malt med en gitt EBC-verdi med malt med lik verdi fra en annen produsent, men noen forskjeller vil det selvsagt være, avhengig av de ulike malterienes prosesser. Å bytte til malt med en annen EBC-verdi kan selvsagt gå greit med tanke på farge, men smaksmessig vil dette endre ølets karakter. generelt sett går bytte av basismalt fra et malteri til et annet bra. Øl blir det i alle fall uansett!
 
Merk også at amerikanske oppskrifter ofte oppgir farve på malt i SRM ikke EBC.
Grovt sett er EBC dobbelt av SRM (korrket er vel 1,97 ganer verdien).
Dvs at en amerikansk oppskrift med Cara30 skal ha malt med EBC på 60.
 
Hmm.. ok..

Eit konkret spørsmål da... oppskrifta (en IPA) eg har sett på seier 500g CARA 50...
Eg handler som regel malt hos vinogbar og eg finner ingen karamellmalt med EBC på 50... (http://vinogbar.no/index.php?cPath=416_420)
Det nærmeste er "Carared" med EBC 40... vil den være ok å bruke?


LT
 
larstore skrev:
Hmm.. ok..

Eit konkret spørsmål da... oppskrifta (en IPA) eg har sett på seier 500g CARA 50...
Eg handler som regel malt hos vinogbar og eg finner ingen karamellmalt med EBC på 50... (http://vinogbar.no/index.php?cPath=416_420)
Det nærmeste er "Carared" med EBC 40... vil den være ok å bruke?


LT

Det vil komme an på om det med cara 50 menes 50 Lovibond/SRM eller EBC. Hvis det er snakk om Lovibond/SRM bør du finne et krystallmalt som har en EBC-verdi i nærheten av 100.
 
Tilbake
Topp