Da er det på tide med en oppdatering på hvordan dette ølet ble.
Det ble veldig klart øl, så Wyeast 3333 gjæren gjorde absolutt jobben sin utseendemessig.
Det ble veldig mye banan og veldig mye nellik, kanskje litt for mye av begge deler.
Men et veldig godt øl ble det.
Jeg skal brygge dette ølet en gang til med følgende justeringer:
- ikke noe innmesk på 37° C for økt ferulsyre (for å minske nellik preget)
- ingen underpitch av gjær (øker til 1 million cells / ml / degree plato) (for å minske banan preget)
I tillegg skal jeg kanskje la gjæringsforløpet gå en grad lavere.
Jeg sendt dette ølet inn til Bjorleik sin flaskekonkurranse og så har jeg ventet med å legge ut oppdatering på dette ølet, slik at jeg kunne få med gode smaksbeskrivelser og andre tilbakemeldinger fra dommerne.
Men slik gikk det ikke
Jeg gjorde en STOR nybegynnertabbe når jeg overførte dette ølet på fat.
Selve overføringen gikk greit og jeg var rask med å ta lokket på, koblet på CO2 og så, av en eller annen idiotisk grunn, ristet jeg bigtime på fatet. Uten å purge ut O2.
Det vil si at alt O2 som var i headspace på fatet ble blandet godt inn i ølet. Faren for oksidering var altså overhengende.
Det ølet som ikke fikk plass på fatet ble flasket og tilsatt sukkerlake med sprøyte. Det var en 5-6 flasker som da ble naturlig karbonert.
Etter at ølet var ferdig karbonert på fatet fylte jeg en del av ølet på flasker med Beergun. Ølet smakte fremdeles godt, med mye nellik og banan.
Når det nærmet seg tiden for å levere inn til Bjorleik, smakte jeg på både øl fra flaske og fra fat, og alt vel fremdeles.
Noen dager før Bjorleik, 5 dager etter at jeg hadde smakt på ølet sist, smakte jeg igjen. KRISE!
Her smakte det helt forferdelig.
Jeg smakte fra flere flasker og fra fatet, men alt var like dårlig. Det er vel oksideringen som da har slått inn og ødelagt?
Målte FG og pH på ølet og det har ikke endret seg noe siden det ble flasket, så infeksjon er jeg temmelig sikker på at det ikke er.
Forventningen var altså at alle dommerne skulle gi beskrive ølet som oksidert.
Til min store overraskelse var det de hadde å utsette at det var tydelig acetaldehyd i ølet mitt. Men altså ingen som nevnte ordet oksidert.
Jeg gav vekk to flasker av de flaskene som ble fylt direkte fra gjæringskaret og nå håper jeg at de ikke er drukket opp, slik at jeg kan "kalle tilbake" en av de flaskene slik at jeg kan få verifisert at det var tabben i forbindelse fatingen som har ødelagt ølet.
Jeg har jo lest nå i etterkant at jeg kanskje kunne ha "vasket" ut O2 fra ølet ved å boble CO2 gjennom ølet via øl-ut koblingen. Men jeg er rimelig sikker på at jeg ikke kommer til å gjenta den tabben....
Og så har jeg lest en
post av
@Miguel at etanol kan oksidere til acetaldehyd.
Kan det være det som har skjedd?