Om jeg nå har skjønt deg riktig skal dette stemme:
Nytt eksempel av Belgisk Wit fra bryggselv.no (dobbel oppskrift) http://www.bryggselv.no/users/binderiet_mystore_no/Image/Olsett_oppskrifter/Belgisk_Wit.pdf
Jeg har da 11,2kg malt. Vannmengden til mesking blir med det 5L + (11,2kg * 2L) = 27,4L
Da mesker jeg i 55min på 67 grader.
Deretter øker jeg til 78 grader (5min). Da tilfører jeg 15,7 liter med kokende vann for å øke denne temperaturen:
Riktig?
Siden jeg brygger 2 x 25L sett så ønsker jeg å sitte igjenn med 60L til koking, etter skyllingen (ikke 30L). Derfor må jeg også skylle videre med den resterende mengden, som da blir 20,9L (64L-27,4L-15,7L=19,9L). Jeg bruker 64L fordi det vil alltid være noe igjenn i bunn som går bort i svinn.
Når jeg tapper ut på dunk så stopper jeg enten ved 60L eller når OG har blitt 1010.
Da sitter jeg mest sannsynlig igjen med 55L-60L til koking. Si at jeg sitter igjenn med 60L. Da forsvinner det 9L ved 90min koking. Samtidig som det forsvinner 4L i groms/bunnslam. Altså jeg sitter igjen med 47L (optimalt) til gjæringsdunkene.
Har jeg forstått det, eller er det fortsatt noen viktige punkter som må rettes på? Det er tross alt ØL vi snakker om, så her gjelder det å være nøyen!
Nytt eksempel av Belgisk Wit fra bryggselv.no (dobbel oppskrift) http://www.bryggselv.no/users/binderiet_mystore_no/Image/Olsett_oppskrifter/Belgisk_Wit.pdf
Jeg har da 11,2kg malt. Vannmengden til mesking blir med det 5L + (11,2kg * 2L) = 27,4L
Da mesker jeg i 55min på 67 grader.
Deretter øker jeg til 78 grader (5min). Da tilfører jeg 15,7 liter med kokende vann for å øke denne temperaturen:
Riktig?
Siden jeg brygger 2 x 25L sett så ønsker jeg å sitte igjenn med 60L til koking, etter skyllingen (ikke 30L). Derfor må jeg også skylle videre med den resterende mengden, som da blir 20,9L (64L-27,4L-15,7L=19,9L). Jeg bruker 64L fordi det vil alltid være noe igjenn i bunn som går bort i svinn.
Når jeg tapper ut på dunk så stopper jeg enten ved 60L eller når OG har blitt 1010.
Da sitter jeg mest sannsynlig igjen med 55L-60L til koking. Si at jeg sitter igjenn med 60L. Da forsvinner det 9L ved 90min koking. Samtidig som det forsvinner 4L i groms/bunnslam. Altså jeg sitter igjen med 47L (optimalt) til gjæringsdunkene.
Har jeg forstått det, eller er det fortsatt noen viktige punkter som må rettes på? Det er tross alt ØL vi snakker om, så her gjelder det å være nøyen!