Overføring fra kokekjel til gjærkar uten å først la verten klårne.

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Med ny Zchiller og pumpe lurer jeg litt på hvordan jeg skal angripe kjøling og overføring til gjærkaret, til nå har jeg alltid kjølt ned vørten og så latt den klårne før overføring.
Men med den nye kjøleren kan jeg overføre verten rett etter kok slik leverandøren mener men da følger trub med eller skal jeg la den varme verten stå en stund før overføring ? vanskelig og legge om vanen etter 18 år og jeg liker ikke tanken på det med en pils.
Hva mener dere bryggere om det ?
 
Artig problemstilling. Jeg er helt enig med @Miguel i at trub ikke hører hjemme i gjæringskaret - om ikke annet så av praktiske grunner, sjøl om jeg tror det er gunstig for smaken på ølet å kvitte seg med det, også.

Men kan du ikke bare kjøre vørteren tilbake i kjelen, da? Så kan den få stå og bunnfelle seg på vanlig måte etter at du har fått kjølt den dit du vil, hvoretter du tapper den ut gjennom krana, uten trubet. Eller er det noe jeg ikke forstår? (Vil ikke være første gangen:p.)
 
Artig problemstilling. Jeg er helt enig med @Miguel i at trub ikke hører hjemme i gjæringskaret - om ikke annet så av praktiske grunner, sjøl om jeg tror det er gunstig for smaken på ølet å kvitte seg med det, også.

Men kan du ikke bare kjøre vørteren tilbake i kjelen, da? Så kan den få stå og bunnfelle seg på vanlig måte etter at du har fått kjølt den dit du vil, hvoretter du tapper den ut gjennom krana, uten trubet. Eller er det noe jeg ikke forstår? (Vil ikke være første gangen:p.)

Har gjort som du sier hittill, resirkulerer til kokekjel, men så var det dette med å kutte det ut, sparer en time spå det.
 
Har gjort som du sier hittill, resirkulerer til kokekjel, men så var det dette med å kutte det ut, sparer en time spå det.

hehe - ser den.

Jeg veit ikke hvor mye som bunnfeller seg i vørter på 90 grader. Det kan jo ikke være veldig effektivt overfor cold break'et - som jo ikke begynner å dannes før du kommer ned rundt 70 grader, tror jeg. Men du kan sikkert bli kvitt en god del av hot break-materialet.

Men å la vørteren stå før du begynner å kjøle, vil jo påvirke effekten av humlinga, og så har du argumentet om at det dannes DMS.

Det er jo plenty av vitnemål på fora rundt omkring fra folk som hiver alt i kokekjelen over i gjæringskaret, og forteller at de får verdens beste og klareste øl. Teorien sier nå likevel at det ikke er bra, og jeg tror på at det ikke er det - om enn forskjellene i praksis antakelig er små. Dette exbeerimentet ser ut til å bekrefte det, og med unntak av at det er mer tåke i det ølet som ikke hadde med bunnfallet, er det forskjeller som virker rimelige. Det ser ut til at ølet med bunnfall blir litt mer fenolsk (?) - men det var altså noe noen likte.

Egentlig er slike eksperimenter totalt verdiløse, både fordi metoden er åpenbart håpløs, og fordi det er et enkeltstående forsøk. Om det ble gjentatt av flere andre, uavhengig av hverandre, med samme resultat, og med en bedre metode, ville det veid tyngre. Likevel; det som er helt uimotsigelig, er at det i dette enkeltstående tilfellet ble godt øl også når bunnfallet ble tatt med.

Den praktiske innvendinga jeg har, er at bunnfallet tar opp plass (=> mindre øl:(), og at gjæren må vaskes om den skal gjenbrukes.

Men om jeg hadde handla inn en sånn Zchiller, og gjerne ville spare en time, hadde jeg sikkert gitt F og kjørt på:).

Noe som vil redusere mengden hot break-materiale en god del, er å skumme når du koker opp. Og det er hot break-materialet som i følge teorien skal være mest skadelig for smaken, så vidt jeg veit.



 
Hva med å kjøre vørteren gjennom kjøleren og direkte i en stor dunk eller flere og la det bunnfall der. Så overføre til gjæringskaret uten sedimentene.
 
Å kjøle med senkbar kjøler eller resirkulering gir klar og fin vørt og vil nok være det jeg fortsetter med, og da vet jeg også temperaturen på verten når den overføres, det skal jo skje på 8, 16 eller 18 grader, uten resirk må det experimjenteres gjennom 1 år med de forskjellige temperaturer for å vite hva temperaturen i gjæringskaret blir.
Han får si hva han vil representanten hos NN jeg kjører dont change a winning team.
Tror også veldi mange, kanskje flere resirkulerer til kokekar først hvis de bruker motstrøms kjøler.
Dessuten er ikke 1 time spart så viktig.

Det ene vitenskapelig forsøket så sli ut:

kjølevannstemperatur er 9 grader
Temperaturføleren, DS 18S20, ligger i et kobberrør,
dermed er oppdateringen litt treg og tempen
er lavere enn oppgitt til de aktuelle tider.

80 liter vørt.
Dato klokkeslett Koketemp
25.06.2018 15.07 99.9
Starter Chugger Max sammen med Z-Chiller
25.06.2018 15.08 100,4
25.06.2018 15.09 97.4
25.06.2018 15.10 90,1
25.06.2018 15.11 81,8
25.06.2018 15.12 73,8
25.06.2018 15.13 66,3
25.06.2018 15.14 58,8
25.06.2018 15.15 52,2
25.06.2018 15.16 46,5
25.06.2018 15.17 41,8
25.06.2018 15.18 37,2
25.06.2018 15.19 33.5
25.06.2018 15.20 30.4
25.06.2018 15.21 27.7
25.06.2018 15.22 25.4
25.06.2018 15.23 23.2
25.06.2018 15.24 21.3
25.06.2018 15.25 19.6
25.06.2018 15.26 18.3
pumpe stoppet.
25.06.2018 15.27 17.6
25.06.2018 15.28 17.3
25.06.2018 15.29 17.2
25.06.2018 15.30 17.1
25.06.2018 15.31 17.1
25.06.2018 15.32 17
 
Hva med å kjøre vørteren gjennom kjøleren og direkte i en stor dunk eller flere og la det bunnfall der. Så overføre til gjæringskaret uten sedimentene.

En av grunnene til mitt opplegg er å ikke styre så my med vørte for å holde den ren.
Nå slipper jeg dra ut en dryppende dyppkjøler med griseriet det medfører.
Nå kobler jeg til en pumpe og kjøler og lar den stå til bryggedagen er over, det eneste utenom det er å koble til pumpeledningen for overføring til gjæringsrommet.
 
Vi bruker to spiral dyppkjølere i kjelen. I tillegg har vi en hjemmelagd rørkjøler (rør i rør) av kobber. Dette kjøres via pumpeog tilbake i kjelen. Inntaket er langt nede mot bunnen av kjelen. Når temperaturen har kommet ned til rundt 50 grader kjører vi fra pumpa via kjøleren og rett til gjæringskar. Konisk. Utløpet fra kjøleren ligger da som regel under 20 grader. Vi får nok med endel trub, men vi sparer ganske mye tid på gjøre det på denne måten. Blir som regel ca 4 liter grums (humle osv) igjen i bunnen av kjelen. Vi lager batcher på rundt 90 liter.
 
Vi kan vel kjøle til 60 grader og ta en hop stand der i en halvtimes tid eller hva @Miquel

Er litt fønny at dette er andre eller tredje gangen du prøver å tagge meg med feil stavelse av nicket mitt :)

Men ja, det er ca der jeg gjør det og synes det funker knallbra. Er omtrent ikke vits i å tørrhumle hvis man gjærer raskt nok.
 
Tilbake
Topp