Plasking av vørter FØR kok

Har lest et sted her at man ikke bør la vørteren plaske for mye under skyllingen, og at man har innretninger som håndterer dette slik at silkaret hele tiden stilles rett over nivået på vørteren for å unngå plasking mens man skyller malten i silkaret. Dette for å unngå oksydering av vørteren FØR kok. Noen som kan forklare meg hvorfor dette er så viktig ? Etter kok / nedkjøling så er det jo nettopp det motsatte man ønsker når man overfører dette til gjæringskaret.
 
Det er viktig, selv om mange "flat earth"-folk hevder det motsatte.

Mer informasjon her, verdt å bruke tid på det.
http://www.lowoxygenbrewing.com/
http://www.germanbrewing.net/docs/Brewing-Bavarian-Helles-v2.pdf

Men, det er også en avveining, det krever også at man har kontroll på oksygen gjennom hele prosessen, noe de færreste har. Men det står mye om det i forumet på germanbrewing.net.

Og det er ikke alle typer øl som vil ha fordel av dette, særlig sterke, bitre eller sure smaksbomber vil nok overdøve de nyansene man er ute etter. Men uansett interessant å sjekke ut.



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Du kan google hot side areation og se om du blir klokere. Det er delte meninger om dette, men det kan godt hende at det kun et fåtall mennesker som kan smake resultat av HSA. Det er mye som kan optimaliseres i brygging og gjæring, og det er best å starte optimalisering på de lavest hengende fruktene som er renslighet, kontroll på temperaturer mm.
 
Grunnen til at spørsmålet dukket opp var når jeg ser at noen monterer en "spreder" i lokket på kjelen og sirkulerer vannet gjennom denne under meskingen så vil jeg tro at man får kontinuerlig tilføring av oksygen ? Ville det derfor være mer skånsomt å rett og slett la denne sirkuleringen skje med slangen rett ned i mesken ?
 
Hvis man kan er det jo en fordel å spre vørteren under væskenivået. Her er et par tråder:
Techbrau's low oxygen brewing system
https://r.tapatalk.com/shareLink?ur...&share_tid=321&share_fid=1388873&share_type=t
Brewing a Bavarian Helles
https://r.tapatalk.com/shareLink?ur...&share_tid=296&share_fid=1388873&share_type=t
Experiences and issues with low O2 process
https://r.tapatalk.com/shareLink?ur...&share_tid=299&share_fid=1388873&share_type=t
HSA var vært kjent lenge, ihvertfall siden 1934 https://drive.google.com/file/d/0B8F3C1boHghNRFZRVWFTWlcwdVU/view


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kortversjonen er at enkelte komponenter i vørteren binder O2 tidlig i meskefasen. Denne O2'n blir frigitt først under 'rydde-fasen' sent i gjæringen. I denne perioden vil du ikke ha O2 i ølet.
 
Kortversjonen er at enkelte komponenter i vørteren binder O2 tidlig i meskefasen. Denne O2'n blir frigitt først under 'rydde-fasen' sent i gjæringen. I denne perioden vil du ikke ha O2 i ølet.
Hmmm....høres ikke bra ut. Da er dette nok en grunn til å prøve å få bedre kontroll på dette
 
Får det ikke enklere enn dette :)
Hull i hele stangen under vørternivå. Blindplugg i enden for rengjøring. Flyttes rundt i mesken ved behov
https://forum.norbrygg.no/threads/hjelp-til-kjop-av-bryggeutstyr.25876/#post-352022
a6e0bf3063dd7894b1d6061f6425809a.jpg
 
Det er med HSA som med mye annet. Det kan hende det har noe og si, kan hende ikke. Men som jeg hørt mange si, deriblant @Gahr, og jeg parafraserer her, "summen av alle de små endringene kan være det som flytter ølet til fra å være godt til å bli fantastisk!".
 
Ingen kilder, kun skryt. Skulle også gjerne sett noe mer vitenskapelig bakgrunn for dette.
Hvis du hadde giddet å lese referansene i linkene, hadde du sett ting som går tilbake flere tiår. Det er også uendelig med informasjon i trådene. Men det er valgfritt å sjekke.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg har ikke grunnlag for å ha noen sterke meninger om dette, men jeg var nysgjerrig på om vår venn brulosofen hadde testet ut dette - hvilket han selvfølgelig hadde: http://brulosophy.com/2014/11/18/is-hot-side-aeration-fact-or-fiction-exbeeriment-results/

Han finner at HSA er overdrevet. Testen ga ikke grunnlag for å si at det hadde noen betydning. Her er hans egen opplevelse:
"My impressions: From the FG samples I took over a month prior to writing this article to the comparison I did 3 days ago, I’ve never perceived a lick of difference between the no HSA and HSA beers, everything about them is exactly the same to me. They are equal in terms of appearance, flavor, aroma, and mouthfeel."

Jeg vet at eksperimentene hans ikke holder vitenskapelig standard, men han hevder da ikke selv at de har det, heller. Det han driver med er likevel preget av at han har metodebevissthet, og jeg synes alltid det er interessant det han gjør. Selvfølgelig er ikke dette bevis. Men jeg synes det er interessant.
 
Jeg syns også at det er interessant. Jeg har sett over linkene som ble postet over, og mye av det er synsing på forum for de som driver med dette. Jeg finner ikke noen vitenskapelige publikasjoner rundt det, men det betyr selvsagt ikke at det ikke finnes der ute. Jeg syns også at alt hørtes veldig overdrevent ut, og ut i fra noe av det jeg har lest er det rart at ølen jeg lager i det hele tatt er drikkelig. Jeg er spesielt skeptisk til uttalelsen om at noen komponenter binder oksygen under meskingen og frigjør denne sent i gjæringen. Jeg har dog ikke funnet igjen denne påstanden i noen av linkene som har blitt postet. Dette gir lite mening kjemisk sett, og stammer nok fra en missforståelse av definisjonen på oksidering.

Edit: Skrivefeil
 
Brulosofen - han heter jo Marshall Scott, da - siterer innledningsvis Palmer i "How to Brew":

“You should not aerate when the wort is hot, or even warm. Aeration of hot wort will cause the oxygen to chemically bind to various wort compounds. Over time, these compounds will break down, freeing atomic oxygen back into the beer where it can oxidize the alcohols and hop compounds producing off-flavors and aromas like wet cardboard or sherry-like flavors.” (6.9.3)

Det hadde jo vært særdeles interessant om dette ikke har noe for seg. Palmer er riktignok ikke kjemiker, han er utdannet som "metallurgisk ingeniør" - men det kan man vel ikke være uten å forstå litt kjemi:)?
 
Tenker på kjøpe en sånn https://www.amazon.com/Loc-Line-Coolant-Circle-Nozzle-Piece/dp/B00065UDB0


Sent from my iPhone using Tapatalk

Du kan like gjerne bruke en silikonslange som du borer hull i. I de tider da jeg ennå drev med pumpe og sirkulering og kontinuerlig skylling - helt unødvendig;) - laget jeg meg et slikt system. Hengte det opp i et kors laget av noen gamle listbiter med ståltråd. Funket veldig fint.

De folka der sier dessuten at de ikke sender til Lunner, og slike folk ville jeg avgjort ikke hatt noe å gjøre med:p.
 
Tilbake
Topp