erikraude
Norbrygg-medlem
Til glede for nye og gamle lesere: Oppskrift ligger her:
Før jeg begynte å brygge hadde jeg en tilknytning til en vingård i Piemonte. Vinmarka var forpakta bort, vi dreiv aldri kommersielt, men vi laga et par årganger barbera. Nå er vingården solgt, og det er andre som skal få gleden av å slite i vinmarka og glede seg over å se et par kubikkmeter druesaft bli til (forhåpentligvis) god vin. Det er selvsagt et savn, men jeg koser meg med brygginga også, og ølbrygging har helt klart noen fordeler over vinmaking.
Uansett, før vi forlot gården tok jeg med meg det eneste av utstyret som var mitt, en barrique vi aldri rakk å bruke til vinen (vi brukte en annen). Hvis noen lurer er en barrique en liten tønne av eik. Den likner en god del på tønnene de selger på bryggselv, men liten i vinsammenheng betyr tydeligvis noe annet, for en barrique rommer 220 liter, og er sånn sett bare liten sammenlikna med f.eks. botte, som er noen virkelige monstre. Min barrique er fransk, medium toasta og brukt en gang tidligere (men ikke av meg).
Jeg har selvsagt lyst til å fylle den med øl, men det er jo et par hindre for prosjektet, alle sammen relatert til volum.
For det første, vi brygger på en 30-liters grainfather. Ti runder på den bør fylle tønna, kanskje 11 for sikkerhets skyld, men rundt der, ihvertfall. Selv med begrensa opp- og nedrigg er det en relativt seig arbeidsøkt. Er det noe vi kan gjøre for å forenkle denne delen av prosessen (bortsett fra å kjøpe en større maskin)?
For det andre, flasking. Jeg så først for meg at alt måtte drikkes/flaskes på en gang når det var ferdig fatlagra, og innså at så mange venner har jeg ikke at jeg klarer å samle folk til å drikke 220 liter øl. I boka Radical Brewing (tror jeg) leste jeg om et bryggerlag som hadde en tønne stående og fra tid til annen tappa av noen liter og erstatta svinnet med et nytt parti. På den måten holdt de seg med moden øl og fikk brukt tønna uten å måtte brygge nye 200 liter hver gang. Det virker jo som en bedre approach. Noen som har noen innspill på den metoden?
For det tredje, gjæring. Jeg ser for meg at det er hensiktsmessig å gjære ferdig i andre beholdere før ølet tappes på tønna og modnes der, både fordi gjæringsprosessen tar mye plass, og for å bli kvitt bunnfall. Det var ihvertfall sånn vi gjorde det med vinen. Den gangen hadde vi 500-liters ståltanker til gjæringa. Det har jeg ikke nå. Plastbøttene jeg bruker nå funker fint til enkeltbatcher, men jeg ville tro det var greiere å gjære alt i en tank, ikke 11 bøtter. Finnes det noe egna, rimelig kar til gjæring av så store kvanta?
For det fjerde, øltype. Vi laga en dobbel til jul jeg var godt fornøyd med, og som jeg tenkte kunne funke bra med smakene fra et vinfat som sikkert har litt rødvinspreg igjen fra forrige runde. Jeg mista ikke trua på det etter å ha drukket et par flasker av den fatlagra fra Chimay. Andre forslag? Vi holder oss mest med mørke, maltdrevne øl, så vi kan droppe IPA-forslagene.
Til slutt: Hva har jeg oversett. Hvilke elementer er det jeg ikke har tenkt på, for det er sikkert noen. Jeg lover forresten å oppdatere tråden etter hvert som prosjektet skrider framover.
Før jeg begynte å brygge hadde jeg en tilknytning til en vingård i Piemonte. Vinmarka var forpakta bort, vi dreiv aldri kommersielt, men vi laga et par årganger barbera. Nå er vingården solgt, og det er andre som skal få gleden av å slite i vinmarka og glede seg over å se et par kubikkmeter druesaft bli til (forhåpentligvis) god vin. Det er selvsagt et savn, men jeg koser meg med brygginga også, og ølbrygging har helt klart noen fordeler over vinmaking.
Uansett, før vi forlot gården tok jeg med meg det eneste av utstyret som var mitt, en barrique vi aldri rakk å bruke til vinen (vi brukte en annen). Hvis noen lurer er en barrique en liten tønne av eik. Den likner en god del på tønnene de selger på bryggselv, men liten i vinsammenheng betyr tydeligvis noe annet, for en barrique rommer 220 liter, og er sånn sett bare liten sammenlikna med f.eks. botte, som er noen virkelige monstre. Min barrique er fransk, medium toasta og brukt en gang tidligere (men ikke av meg).
Jeg har selvsagt lyst til å fylle den med øl, men det er jo et par hindre for prosjektet, alle sammen relatert til volum.
For det første, vi brygger på en 30-liters grainfather. Ti runder på den bør fylle tønna, kanskje 11 for sikkerhets skyld, men rundt der, ihvertfall. Selv med begrensa opp- og nedrigg er det en relativt seig arbeidsøkt. Er det noe vi kan gjøre for å forenkle denne delen av prosessen (bortsett fra å kjøpe en større maskin)?
For det andre, flasking. Jeg så først for meg at alt måtte drikkes/flaskes på en gang når det var ferdig fatlagra, og innså at så mange venner har jeg ikke at jeg klarer å samle folk til å drikke 220 liter øl. I boka Radical Brewing (tror jeg) leste jeg om et bryggerlag som hadde en tønne stående og fra tid til annen tappa av noen liter og erstatta svinnet med et nytt parti. På den måten holdt de seg med moden øl og fikk brukt tønna uten å måtte brygge nye 200 liter hver gang. Det virker jo som en bedre approach. Noen som har noen innspill på den metoden?
For det tredje, gjæring. Jeg ser for meg at det er hensiktsmessig å gjære ferdig i andre beholdere før ølet tappes på tønna og modnes der, både fordi gjæringsprosessen tar mye plass, og for å bli kvitt bunnfall. Det var ihvertfall sånn vi gjorde det med vinen. Den gangen hadde vi 500-liters ståltanker til gjæringa. Det har jeg ikke nå. Plastbøttene jeg bruker nå funker fint til enkeltbatcher, men jeg ville tro det var greiere å gjære alt i en tank, ikke 11 bøtter. Finnes det noe egna, rimelig kar til gjæring av så store kvanta?
For det fjerde, øltype. Vi laga en dobbel til jul jeg var godt fornøyd med, og som jeg tenkte kunne funke bra med smakene fra et vinfat som sikkert har litt rødvinspreg igjen fra forrige runde. Jeg mista ikke trua på det etter å ha drukket et par flasker av den fatlagra fra Chimay. Andre forslag? Vi holder oss mest med mørke, maltdrevne øl, så vi kan droppe IPA-forslagene.
Til slutt: Hva har jeg oversett. Hvilke elementer er det jeg ikke har tenkt på, for det er sikkert noen. Jeg lover forresten å oppdatere tråden etter hvert som prosjektet skrider framover.
Sist redigert: