Prosjekt Lambic Solera (Allrounder 60L)

27.10.2022 - Solera Lambic tilsettes frukt

Solera lambic målt til 1,010 SG (Brett har spist den ned fra 1,0135 SG etter primærgjæringen med WLP550)

Aprikos Lambic:
  • 300gr frukt per liter lambic (samme forhold som Cantillon Fou'Foune)
  • 5 liter Aprikospuré fra Boiron (100% frukt, ikke tilsatt sukker)
  • 16,7 liter Solera Lambic
Bringebær Lambic / Framboise:
  • 275gr frukt per liter lambic (Cantillon Rosé de Gambrinus = 200g/l, Cantillon Lou Pepe = 300g/l)
  • 3,1kg norske Bringebær, kjøpt ferske på slutten av sesongen og fryst
  • 1 liter Bringebærpuré fra Boiron (100% frukt, ikke tilsatt sukker)
  • 15,0 liter Solera Lambic
IMG_4291 (3).JPG

IMG_4291.JPG

IMG_4291 (1).JPG

IMG_4291 (2).JPG
 
27.10.2022 - Solera Lambic tilsettes frukt

Solera lambic målt til 1,010 SG (Brett har spist den ned fra 1,0135 SG etter primærgjæringen med WLP550)

Aprikos Lambic:
  • 300gr frukt per liter lambic (samme forhold som Cantillon Fou'Foune)
  • 5 liter Aprikospuré fra Boiron (100% frukt, ikke tilsatt sukker)
  • 16,7 liter Solera Lambic
Bringebær Lambic / Framboise:
  • 275gr frukt per liter lambic (Cantillon Rosé de Gambrinus = 200g/l, Cantillon Lou Pepe = 300g/l)
  • 3,1kg norske Bringebær, kjøpt ferske på slutten av sesongen og fryst
  • 1 liter Bringebærpuré fra Boiron (100% frukt, ikke tilsatt sukker)
  • 15,0 liter Solera Lambic
Vis vedlegget 59169

Vis vedlegget 59168

Vis vedlegget 59170

Vis vedlegget 59171

Mye frukt :)
 
Husets Belgier (WLP550) er satt på en tynn slant på røreren for å vekkes opp før den får litt større nistepakke. Det skal brygges påfyll til Lambic solera tanken og etter det skal gjærkaka få ta seg av en belgisk kvadruppel som blir juleølet 2023, 2024 og forhåpentligvis noe igjen i 2025 :) Men først må gjæringskammeret bli ledig igjen for det er greit med aktiv temperaturstyring når belgisk gjær slippes løs!
 
Takk for oppdateringene på prosjektet. Har en passe plan om å selv sette en 2 x 30L i en kjeller et sted for så å sjekke innom om et år eller to.
 
22.11.2023 - Tredje Bryggedag - Lambic 2023

Andre runde blir fremskyndet litt og flasket nå på slutten av 2022, rekker derfor å fylle på en gang til i år som da blir flasket i 2023.

50 liter etter nedkjøling, 1,052 OG:
  • 7,0kg Jæren Korn & Malt Pilsner malt (vanille, gulvmaltet hos JKN)
  • 4,0kg Jæren Korn & Malt Råhvete
  • 0,5kg Best Chit Malt
  • 0,3kg Maltodekstrin
  • 0,5kg Risskall
  • 150g Lambic humle fra freshops.com @ 90min
Meskeskjema:
  • 60min @ 66°C
  • 20min @ 72°C
  • Partiskylling @ 85°C
Gjæring:
  • Hovedgjæring med WLP550 Belgian Ale Yeast @ 19°C, opp mot 22°C på slutten av primærgjæring
  • Sekundærgjæring fortsetter i Solera karet på toppen av 15l av fjorårets batch @ romtemp (20-22°C)
20221122_194213427_iOS.jpg



20221122_222803793_iOS.jpg
 
Første året som da egentlig er en straight lambic, ikke en geuze enda, ble sendt inn til NM for å få litt kvalifiserte tilbakemeldinger. Den kom videre til finalerunden men mangler kompleksitet for å nå helt til topps Dette er jo selvsagt som forventet :)

Men nyttige tips å ta med seg fra dommerskjemaene! I finalen var samtlige dommere enig i at det er for mye bitterhet/humlesmak, jeg har brukt opp humlen fra første rundene (Wai-iti 2015 fra humle.se) og gått over til lambic humle fra freshops.com som virker å være mye mer modnet. Kanskje jeg må vurdere å koke lenger enn de 90min jeg har kokt til nå også, eventuelt redusere humlemengden.

Dommerskjema fra innledende flight (39, 38 og 38 poeng)

Dommerskjema fra finalen (37, 37 og 35 poeng)

Blir spennende å følge videre utvikling, så jeg må nok sende inn til NM flere ganger for å se hvor det bærer etterhvert som Soleraen begynner å få litt mer tid på seg :)
 
Sist redigert:
29.11.2022 - Andre flaskerunde av plain Lambic og Solera påfyll

FG = 1,010, delvis karbonert øl (0,42bar @20°C = 1,13 CO2 vol)

Flasket med rehydrert EC-1118 og sukkerbiter for å sikre at karbonering går greit for seg.

Tilsetter 8,8g/l sukker og 26,7ml / l rehydrert gjær (rehydrerte 2,5g gjær i 500ml vann)

Kalkulert total karbonering = 3,3 CO2 vol, opp fra 2,6 i forrige runde. Da var jeg litt redd det skulle krype litt oppover pga brett som jobber sent men de flaskene har vært dønn stabile så da guffer vi på litt mer fra start :)

ABV = 6,0%

Det ble ikke så mange flaskene denne gang, da resten av årets tapping koser seg på frukt.
  • 4 stk 0,5L (NM)
  • 14 stk 0,75L - naturkork og 29mm kronekapsel
I bakgrunnen skimtes lambic på aprikos, lambic på bringebær, fatet til venstre er Brett Pils som er godt i gang med sekundærgjæringen og karbonering med brettanomyces. Amarone vin i bakgrunnen som skal flaskes snart og Solera tanken før ny fylling.

20221129_165945681_iOS.jpg
49 liter av det nye brygget, nå ferdiggjæret med WLP550 ble overført på toppen av de 15 liter som var igjen etter flasking i Solera tanken.
20221129_190830518_iOS.jpg

Det ble visst full tank :p

20221129_195112241_iOS.jpg
 
Sist redigert:
Et lite sideprosjekt:

Fatet nettopp en tysk pilsner på 2 x 19L fat, det ene fatet skal nytes som den er, det andre skal tilsettes Brett for å få en funky variant. Nå vrir nok en del tilhengere av Reinheitsgebot seg i graven… :p

Friskt inspirert av en veldig positiv overraskelse på sist ølfestival: Deya - Brett Pils

Bruker dregs fra ovennevnte brett pils og håper bakteriene er klar til å forsyne seg av friskt øl.

Vis vedlegget 59051

Vis vedlegget 59052

Nå har jeg vært veeeeldig flink å ventet hele 8 uker før første smakstest! Brett har sluttet å produsere CO2 og trykket i fatet har stabilisert seg. Bare delvis karbonert og romtemperert men smaker veldig godt allerede. Én måned til minst bør den nok få for å utvikle seg enda mer. Brett Pils er skikkelig digg!

EE887BE5-C2CD-4E3E-989A-7597EF63883D.jpeg
 
Aprikos lambic er satt til kaldkræsjing for å flaskes, en prøvesmak måtte jeg unne meg og jeg ser ikke bort i fra dette blir det beste ølet jeg noengang har brygget, smakte helt fantastisk! :)

Vis vedlegget 60236

Slutt med det der, jeg prøver jo alt jeg kan for å ikke begynne med lambic i tillegg til alt annet, og det er veldig vanskelig når du skryter sånn av det du lager :p

Og ifølge en annen tråd på forumet så er det jo ulovlig med alkoholreklame, jeg bare sier det...
 
11.01.2023 - Flasking av Aprikos Lambic

Delvis karbonert øl (0,275bar @ 2°C = 1,9 CO2 vol)

Flasket med rehydrert EC-1118 og sukkerbiter for å sikre at karbonering går greit for seg.

Tilsetter 4g sukker og 20ml rehydrert gjær (rehydrerte 2,5g gjær i 500ml vann) per 0,75L flaske.

Kalkulert total karbonering = 3,2 CO2 vol
  • 4 stk 0,5L (NM)
  • 17 stk 0,75L - naturkork og 29mm kronekapsel
20230111_203239188_iOS.jpg

Alkoholprosent:

med frukttilsetning, vann(gjærslurry) og sukkerbiter så får man dra fram litt matte for å få siste desimalen på plass i abv tallet :p

Kalkulert OG øl med frukttilsetning:
- 16,7 liter Lambic @ 1,052 OG
- 5,09 kg aprikospuré = 4,86L ((5,09kg/12 Brix = 5,09kg/1,0485SG)
- 4g sukker = (16,7x1,052 + 5,09) KG / (16,7 + 4.86) L = 1,0509 OG

Kalkulert OG og volum av tilsetninger ved flasking:
20ml vann (syltynn gjærslurry) = 20g
4g sukker = 4g x 0,63 ml/g = 2,52ml
= (20 + 4) g / (20 + 2,52) ml = 1,066 SG

Flasking 0,75L:
727,5ml fruktøl @1.051 OG
+22,5 ml vann/sukker @ 1,066 OG
=750ml @ 1,0514 OG ((727,5 x 1,051 + 22,5 x 1,066) g / 750 ml)

Målt FG = 1,008

ABV Alternativ formel = 5,8%

Hadde jeg bare tilsatt 4g sukker og ikke de 20ml vann/gjærslurry så hadde kalkulert OG steget til 1,0527 og ABV hadde steget til 6,0%, en ørliten forskjell altså :p

Det blir forresten vanvittig mye frukt "gugge" igjen etter 5kg med puré som jeg ikke har en god måte å få silt ut ølet av. Planlegger gjenbruk av denne frukten - fortsettelse følger :)

20230111_201120668_iOS.jpg
 
All Rounder 60L på halv pris nå for de som vil hive seg på lignende prosjekt :p


Frister VELDIG å utvide Solera kapasiteten med en 60L til, men må nok rive meg i øret og si nei, nei gutt! Dette må bli slutt!

Det holder kanskje med 6 stk Fermzilla tanker i hus.... :p
 
Topp