Prosjekt Lambic Solera (Allrounder 60L)

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
All Rounder 60L på halv pris nå for de som vil hive seg på lignende prosjekt :p


Frister VELDIG å utvide Solera kapasiteten med en 60L til, men må nok rive meg i øret og si nei, nei gutt! Dette må bli slutt!

Det holder kanskje med 6 stk Fermzilla tanker i hus.... :p
Surølsgalskap er en lei diagnose å leve med, man blir ikke kvitt den, den må håndteres med viljestyrke.
Vareopptelling hos meg:
1x30l og 2x 20l eikefat, 2x19l stålfat, 1x30l og 1x10l vinballong, 2x20l og 2x10l plastdunker, 1x27 flatbotton, 1x 25l gjæringsbøtte ….
Måtte sette ned foten der …. men det kommer jo en bærhøst i 2023 også :oops:
 

Amarillo

Norbrygg-medlem
All Rounder 60L på halv pris nå for de som vil hive seg på lignende prosjekt :p


Frister VELDIG å utvide Solera kapasiteten med en 60L til, men må nok rive meg i øret og si nei, nei gutt! Dette må bli slutt!

Det holder kanskje med 6 stk Fermzilla tanker i hus.... :p
Takk for tips, dette er så latterlig billig at jeg var fristet til å kjøpe to.
Det ble bare en, men måtte slenge på en bucket blaster i tillegg bare for å få gratis frakt :D
 

PetterL

Norbrygg-medlem
11.01.2023 - Flasking av Aprikos Lambic

Delvis karbonert øl (0,275bar @ 2°C = 1,9 CO2 vol)

Flasket med rehydrert EC-1118 og sukkerbiter for å sikre at karbonering går greit for seg.

Tilsetter 4g sukker og 20ml rehydrert gjær (rehydrerte 2,5g gjær i 500ml vann) per 0,75L flaske.

Kalkulert total karbonering = 3,2 CO2 vol
  • 4 stk 0,5L (NM)
  • 17 stk 0,75L - naturkork og 29mm kronekapsel
Vis vedlegget 60288

Alkoholprosent:

med frukttilsetning, vann(gjærslurry) og sukkerbiter så får man dra fram litt matte for å få siste desimalen på plass i abv tallet :p

Kalkulert OG øl med frukttilsetning:
- 16,7 liter Lambic @ 1,052 OG
- 5,09 kg aprikospuré = 4,86L ((5,09kg/12 Brix = 5,09kg/1,0485SG)
- 4g sukker = (16,7x1,052 + 5,09) KG / (16,7 + 4.86) L = 1,0509 OG

Kalkulert OG og volum av tilsetninger ved flasking:
20ml vann (syltynn gjærslurry) = 20g
4g sukker = 4g x 0,63 ml/g = 2,52ml
= (20 + 4) g / (20 + 2,52) ml = 1,066 SG

Flasking 0,75L:
727,5ml fruktøl @1.051 OG
+22,5 ml vann/sukker @ 1,066 OG
=750ml @ 1,0514 OG ((727,5 x 1,051 + 22,5 x 1,066) g / 750 ml)

Målt FG = 1,008

ABV Alternativ formel = 5,8%

Hadde jeg bare tilsatt 4g sukker og ikke de 20ml vann/gjærslurry så hadde kalkulert OG steget til 1,0527 og ABV hadde steget til 6,0%, en ørliten forskjell altså :p

Det blir forresten vanvittig mye frukt "gugge" igjen etter 5kg med puré som jeg ikke har en god måte å få silt ut ølet av. Planlegger gjenbruk av denne frukten - fortsettelse følger :)

Vis vedlegget 60289

En litt forsinket oppdatering:

24.01.2023 - Aprikos Lambic / Saison

Jeg hadde en liten baktanke bak Saison'en jeg brygget i januar ;)

89% Pilsner (Jæren Korn og Malt)
11% Råhvete (Jæren Korn og Malt)

EKG @ 60min til 18 IBU
EKG @ WP 80C 20min, 2g/l

BE-134, 20C gradvis opp til 26C

1,056 OG
1,003 FG
7,1% ABV (Alternativ formel)

7,5 liter aprikos lambic fruktsuppe ble tilsatt 15 liter med ferdiggjæret saison. Gjenbruk er inn i tiden og jeg ser for meg at dette kan blir et interessant øl!

Aprikos lambic hadde en FG på 1,008 og en fruktkonsentrasjon på 300g/l. Det er mye fruktfiber igjen her så hvor mye aprikossmak som blir med videre blir spennende å se, men ser for meg et fint og tydelig hint av aprikos.

Bitterheten i saison'en og hvor næringsfattig den er pga utgjæring samt høyere alkoholprosent sier meg at det blir tøffere forhold for brett og peddio kulturene og de blir nok holdt litt i sjakk. Jeg håper på et fint samspill mellom alle komponenter med bidraget fra BE-134 som en herlig prikk over i-en.

BE-134 dro ned saison'en til 1,003 så den satte fort i gang å tygge videre på fruktsuppa (1,008 FG). Litt usikker på hvor lenge jeg skal la denne stå før flasking, men det er da lov med en prøvesmak underveis :)
20230124_204004425_iOS.jpg
 
Sist redigert:

PetterL

Norbrygg-medlem
Første året som da egentlig er en straight lambic, ikke en geuze enda, ble sendt inn til NM for å få litt kvalifiserte tilbakemeldinger. Den kom videre til finalerunden men mangler kompleksitet for å nå helt til topps Dette er jo selvsagt som forventet :)

Men nyttige tips å ta med seg fra dommerskjemaene! I finalen var samtlige dommere enig i at det er for mye bitterhet/humlesmak, jeg har brukt opp humlen fra første rundene (Wai-iti 2015 fra humle.se) og gått over til lambic humle fra freshops.com som virker å være mye mer modnet. Kanskje jeg må vurdere å koke lenger enn de 90min jeg har kokt til nå også, eventuelt redusere humlemengden.

Dommerskjema fra innledende flight (39, 38 og 38 poeng)

Dommerskjema fra finalen (37, 37 og 35 poeng)

Blir spennende å følge videre utvikling, så jeg må nok sende inn til NM flere ganger for å se hvor det bærer etterhvert som Soleraen begynner å få litt mer tid på seg :)
Det gikk visst hakket bedre på årets NM så Solera prosjektet går rett vei :) :beercheers:
IMG_5023.jpeg
IMG_5024.jpeg
 

PetterL

Norbrygg-medlem
Det er på tide flere starter opp Solera prosjekt for dette er gøy altså :)

 

PetterL

Norbrygg-medlem
En litt forsinket oppdatering:

24.01.2023 - Aprikos Lambic / Saison

Jeg hadde en liten baktanke bak Saison'en jeg brygget i januar ;)

89% Pilsner (Jæren Korn og Malt)
11% Råhvete (Jæren Korn og Malt)

EKG @ 60min til 18 IBU
EKG @ WP 80C 20min, 2g/l

BE-134, 20C gradvis opp til 26C

1,056 OG
1,003 FG
7,1% ABV (Alternativ formel)

7,5 liter aprikos lambic fruktsuppe ble tilsatt 15 liter med ferdiggjæret saison. Gjenbruk er inn i tiden og jeg ser for meg at dette kan blir et interessant øl!

Aprikos lambic hadde en FG på 1,008 og en fruktkonsentrasjon på 300g/l. Det er mye fruktfiber igjen her så hvor mye aprikossmak som blir med videre blir spennende å se, men ser for meg et fint og tydelig hint av aprikos.

Bitterheten i saison'en og hvor næringsfattig den er pga utgjæring samt høyere alkoholprosent sier meg at det blir tøffere forhold for brett og peddio kulturene og de blir nok holdt litt i sjakk. Jeg håper på et fint samspill mellom alle komponenter med bidraget fra BE-134 som en herlig prikk over i-en.

BE-134 dro ned saison'en til 1,003 så den satte fort i gang å tygge videre på fruktsuppa (1,008 FG). Litt usikker på hvor lenge jeg skal la denne stå før flasking, men det er da lov med en prøvesmak underveis :)
Vis vedlegget 60744
Første prøvesmak av denne i dag, Jeg gir gjerne meg selv litt selvskryt for å være tålmodig! :p Og smaken: Mamma Mia!!!

Definitivt klar til å flaskes og for et øl om jeg må få lov å si det selv! Smaker definitivt lambic, men her ligger aprikos i bakgrunnen og saison preget er bare såvidt med i bakgrunnen som økt kompleksitet.

Denne går nok på noen 0,5L flasker også til neste NM :)

IMG_5159.jpeg
 

Finn Berger

Moderator
Første prøvesmak av denne i dag, Jeg gir gjerne meg selv litt selvskryt for å være tålmodig! :p Og smaken: Mamma Mia!!!

Definitivt klar til å flaskes og for et øl om jeg må få lov å si det selv! Smaker definitivt lambic, men her ligger aprikos i bakgrunnen og saison preget er bare såvidt med i bakgrunnen som økt kompleksitet.

Denne går nok på noen 0,5L flasker også til neste NM :)

Vis vedlegget 62655
Trur jeg dropper deltakelse neste år;).
 

steinmb

Norbrygg-medlem
Har fyllt kjlleren med surøl men har startet en 12L beholder som har stått 1/2 år. Har frisket den opp en gang. Veldig lovende det jeg tok ut. Lavt volum til jeg har kapasitet til å brygge mere. Kulturen virker sterk og spennende. Har passet på å tilsette oppfrisking med nok humle for å selektere for en kultur som kan hantere nok humle.
 
Topp