Prosjekt Lambic Solera (Allrounder 60L)

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
All Rounder 60L på halv pris nå for de som vil hive seg på lignende prosjekt :p


Frister VELDIG å utvide Solera kapasiteten med en 60L til, men må nok rive meg i øret og si nei, nei gutt! Dette må bli slutt!

Det holder kanskje med 6 stk Fermzilla tanker i hus.... :p
Surølsgalskap er en lei diagnose å leve med, man blir ikke kvitt den, den må håndteres med viljestyrke.
Vareopptelling hos meg:
1x30l og 2x 20l eikefat, 2x19l stålfat, 1x30l og 1x10l vinballong, 2x20l og 2x10l plastdunker, 1x27 flatbotton, 1x 25l gjæringsbøtte ….
Måtte sette ned foten der …. men det kommer jo en bærhøst i 2023 også :oops:
 

Amarillo

Norbrygg-medlem
All Rounder 60L på halv pris nå for de som vil hive seg på lignende prosjekt :p


Frister VELDIG å utvide Solera kapasiteten med en 60L til, men må nok rive meg i øret og si nei, nei gutt! Dette må bli slutt!

Det holder kanskje med 6 stk Fermzilla tanker i hus.... :p
Takk for tips, dette er så latterlig billig at jeg var fristet til å kjøpe to.
Det ble bare en, men måtte slenge på en bucket blaster i tillegg bare for å få gratis frakt :D
 

PetterL

Norbrygg-medlem
11.01.2023 - Flasking av Aprikos Lambic

Delvis karbonert øl (0,275bar @ 2°C = 1,9 CO2 vol)

Flasket med rehydrert EC-1118 og sukkerbiter for å sikre at karbonering går greit for seg.

Tilsetter 4g sukker og 20ml rehydrert gjær (rehydrerte 2,5g gjær i 500ml vann) per 0,75L flaske.

Kalkulert total karbonering = 3,2 CO2 vol
  • 4 stk 0,5L (NM)
  • 17 stk 0,75L - naturkork og 29mm kronekapsel
Vis vedlegget 60288

Alkoholprosent:

med frukttilsetning, vann(gjærslurry) og sukkerbiter så får man dra fram litt matte for å få siste desimalen på plass i abv tallet :p

Kalkulert OG øl med frukttilsetning:
- 16,7 liter Lambic @ 1,052 OG
- 5,09 kg aprikospuré = 4,86L ((5,09kg/12 Brix = 5,09kg/1,0485SG)
- 4g sukker = (16,7x1,052 + 5,09) KG / (16,7 + 4.86) L = 1,0509 OG

Kalkulert OG og volum av tilsetninger ved flasking:
20ml vann (syltynn gjærslurry) = 20g
4g sukker = 4g x 0,63 ml/g = 2,52ml
= (20 + 4) g / (20 + 2,52) ml = 1,066 SG

Flasking 0,75L:
727,5ml fruktøl @1.051 OG
+22,5 ml vann/sukker @ 1,066 OG
=750ml @ 1,0514 OG ((727,5 x 1,051 + 22,5 x 1,066) g / 750 ml)

Målt FG = 1,008

ABV Alternativ formel = 5,8%

Hadde jeg bare tilsatt 4g sukker og ikke de 20ml vann/gjærslurry så hadde kalkulert OG steget til 1,0527 og ABV hadde steget til 6,0%, en ørliten forskjell altså :p

Det blir forresten vanvittig mye frukt "gugge" igjen etter 5kg med puré som jeg ikke har en god måte å få silt ut ølet av. Planlegger gjenbruk av denne frukten - fortsettelse følger :)

Vis vedlegget 60289

En litt forsinket oppdatering:

24.01.2023 - Aprikos Lambic / Saison

Jeg hadde en liten baktanke bak Saison'en jeg brygget i januar ;)

89% Pilsner (Jæren Korn og Malt)
11% Råhvete (Jæren Korn og Malt)

EKG @ 60min til 18 IBU
EKG @ WP 80C 20min, 2g/l

BE-134, 20C gradvis opp til 26C

1,056 OG
1,003 FG
7,1% ABV (Alternativ formel)

7,5 liter aprikos lambic fruktsuppe ble tilsatt 15 liter med ferdiggjæret saison. Gjenbruk er inn i tiden og jeg ser for meg at dette kan blir et interessant øl!

Aprikos lambic hadde en FG på 1,008 og en fruktkonsentrasjon på 300g/l. Det er mye fruktfiber igjen her så hvor mye aprikossmak som blir med videre blir spennende å se, men ser for meg et fint og tydelig hint av aprikos.

Bitterheten i saison'en og hvor næringsfattig den er pga utgjæring samt høyere alkoholprosent sier meg at det blir tøffere forhold for brett og peddio kulturene og de blir nok holdt litt i sjakk. Jeg håper på et fint samspill mellom alle komponenter med bidraget fra BE-134 som en herlig prikk over i-en.

BE-134 dro ned saison'en til 1,003 så den satte fort i gang å tygge videre på fruktsuppa (1,008 FG). Litt usikker på hvor lenge jeg skal la denne stå før flasking, men det er da lov med en prøvesmak underveis :)
20230124_204004425_iOS.jpg
 
Sist redigert:
Topp