Nå har nok folk henta hjem det trofeet der med vesentlig lavere gjærforbruk, så jeg trur ikke vi trenger å blåse opp fortjenesten til Fermentis
så voldsomt i jakta på ære og berømmelse og godt øl
. Om vi godtar anslaget på 200 milliarder celler (fra Jamil Zainasheff?) i en sånn pose, så vil det svare til å bruke 16 milliarder celler i våre "normale" 25 liters-brygg, og det er nok i overkant av det nødvendige, sjøl for en doppelbock. De fleste ville vel lagt seg på det halve? (Her må vi jo forutsette at vi snakker om gjær av toppkvalitet.)
Jeg veit at folk brygger utmerka øl (IPA-type, OG rundt 1.070) med én pose 05 på 20-22 liter, så jeg trur ikke det er noe lineært forhold mellom gjærcelletall og ølkvalitet. Antakelig bruker de fleste av oss nokså rikelig med gjær. Enkelt sagt: Så lenge vi bruker nok gjær, og den er frisk, kan vi starte jakta på årsaken til at vi ikke blei Årets Hjemmebrygger andre steder
. (Om jeg bare visste ...
.)