Big Bear Beer
Norbrygg-medlem
Etter å ha lest igjennom omlag 100 poster om å pitche slurry uten å finne svar på det jeg lurer på så blir det nok en tråd om å pitche slurry.
Jeg har samlet opp ca 2 liter sloppy slurry som jeg skal pitche i to brygg av ca 60 liter hver som skal brygges i løpet av neste uke. Slurryen er pt 1 dag gammel. Jeg baserte oppsamlet slurry mengde på en podcast på vestbrygg (den om gjær), der de sa at ca 1% slurry i forhold til vørter mengde er en fin mengde slurry. Dvs. 6dl slurry på en 60 liter batch. Så jeg regnet med at 1 liter burde være mer enn nok.
Etter å ha sjekket yeast pitch rate calulatorene til brewersfriend og mrmalty er jeg ikke lengre så sikker på at jeg har nok. På brewersfriend har jeg ikke nok slurry uansett hvordan jeg endrer innstillingene uten å øke mengden gjærceller pr ml fra standard der (1 milliard/ml). Mrmalty er jo langt mer optimistisk mht tallene, og der har jeg nok med mindre jeg endrer innstillingene til de mest negative. Er det noen som har noen erfaringer ang. dette? Altså hvor mye sloppy slurry er nok?
For å være på den sikre siden vil jeg lage en starter. PT har jeg bare en erlenmeyerkolbe på 2L så for at det skal være noe poeng kan jeg ikke lage starer basert på 1 liter slurry, så jeg tenker at ca 0,5 L liter slurry bør være et greit utgpkt. (Planen er da å benytte 0,5 basis slurry + 2 liter med starter) Så her er noe som lager en liten utfordring for meg. Jeg må da ta ugpkt i 1,5 liter vann, men hvor mye spray malt 150 g som gir passe gravity basert på mengden vann, eller 200 g som bør gi korrekt gravity bassert på total menge starter? Utgjør de 50 grammene i det hele tatt noen forskjell?
Jeg hørte en podcast med gutta bak imperial yeast, de anbefalt å oksygenere (tilsette ren oksygen) starteren. Det var nytt for meg (virker veldig logisk når jeg tenker på det). Er det noen som har erfaring med å oksygenere starteren sin? Og hvor lenge (har ikke flowmeter) bør jeg eventuelt tilføre ren oksygen i en 2 L erlenmeyerkolbe? (5-10 sek?)
Jeg har samlet opp ca 2 liter sloppy slurry som jeg skal pitche i to brygg av ca 60 liter hver som skal brygges i løpet av neste uke. Slurryen er pt 1 dag gammel. Jeg baserte oppsamlet slurry mengde på en podcast på vestbrygg (den om gjær), der de sa at ca 1% slurry i forhold til vørter mengde er en fin mengde slurry. Dvs. 6dl slurry på en 60 liter batch. Så jeg regnet med at 1 liter burde være mer enn nok.
Etter å ha sjekket yeast pitch rate calulatorene til brewersfriend og mrmalty er jeg ikke lengre så sikker på at jeg har nok. På brewersfriend har jeg ikke nok slurry uansett hvordan jeg endrer innstillingene uten å øke mengden gjærceller pr ml fra standard der (1 milliard/ml). Mrmalty er jo langt mer optimistisk mht tallene, og der har jeg nok med mindre jeg endrer innstillingene til de mest negative. Er det noen som har noen erfaringer ang. dette? Altså hvor mye sloppy slurry er nok?
For å være på den sikre siden vil jeg lage en starter. PT har jeg bare en erlenmeyerkolbe på 2L så for at det skal være noe poeng kan jeg ikke lage starer basert på 1 liter slurry, så jeg tenker at ca 0,5 L liter slurry bør være et greit utgpkt. (Planen er da å benytte 0,5 basis slurry + 2 liter med starter) Så her er noe som lager en liten utfordring for meg. Jeg må da ta ugpkt i 1,5 liter vann, men hvor mye spray malt 150 g som gir passe gravity basert på mengden vann, eller 200 g som bør gi korrekt gravity bassert på total menge starter? Utgjør de 50 grammene i det hele tatt noen forskjell?
Jeg hørte en podcast med gutta bak imperial yeast, de anbefalt å oksygenere (tilsette ren oksygen) starteren. Det var nytt for meg (virker veldig logisk når jeg tenker på det). Er det noen som har erfaring med å oksygenere starteren sin? Og hvor lenge (har ikke flowmeter) bør jeg eventuelt tilføre ren oksygen i en 2 L erlenmeyerkolbe? (5-10 sek?)