RIMS eller speidel? Kjør debatt :-)

Johnemann

Norbrygg-medlem
Jeg har nå fått meg litt erfaring med ølbrygging..  Har bare brygget siden januar, så nybegynner ennå.
Til nå har jeg brygget 4-5 brygg på krabbekoker og igloboksmesking. Så over til BB30 (4-5brygg) Det ha blitt brown ale, imp, brown ale, Christmas ale, pilsner, og APA. Smaken begynner å bli forutsigbar...(trur eg) og utstyret skal skiftes ut igjen. Jeg liker å styre pumper og kan gjøre sånt arbeid selv, men fokuset er mer på smak og gjæring. Så nå sitter jeg og lurer...hva skal jeg lage øl med ?
Har laget meg to skap mes diverse PID kontrollere som holder fermentering og lagring under kontroll. Trefasemotor med frekvensomformer på kvernen(liiiitt overkill, men jeg liker det) så nå lurer jeg på om det skal bygges tre kjeler, to pumper. Med kontrollskap ala electric brewery, eller om jeg skal gjøre det enkelt og kjøpe en speidel 20 ?
Why? Why not ?  :).  Gøy er det uansett. Evt andre forslag? Tenker at 20l er grei mengde. Bruker nesten bare fat til oppbevaring.
(Har noen en brukt speidel ?)
:skaal2:
/John
 
Hehe, jeg kjenner meg så godt igjen.
Brygget masse, og byttet ut utstyr raskt.

Kom over det elektriske brygteri, og bestemte meg for at DET vil jeg ha.
Bestilte inn deler, reksla litt diverse profft fra jobben, og var fast bestemt på at dette blir knall.

Nå, 2 år senere driver jeg fortsatt å bygger og finner det perfekte utstyret.
Finner ut at det blir MYE bygging, og INGEN brygging.

Fu*** it.
Har ordnet meg Speidel som jeg har litt erfaring med.

Er som deg at jeg liker pumper og motorer,  så jeg lager meg noen optimaliserte steg etter Speidelen. Bryggeporno er for meg 80% av anlegget,  men det blir svært lite brygging.
Nå kan jeg begrense meg til 40% porno, og 60% brygging.


Si ifra om du vil kjøpe prosjektet mitt.
Kommer snart ut for salg. ;-)
 
Har RIMS og ingen erfaring med Speidel, knapt nok sett en :)  Kjøpte et "ferdig" oppsett for noen år siden men har gjort noen utbedringer/forandringer for at det skal passe til meg.  Skifta ut kokekjelen og koblet opp en vanntank for skyllevann, koblet om noe av det elektriske slik at det og passa meg skifta slanger ol.  Med mitt utstyr kan  jeg vel klare nært 100 l max.  Har sikla litt på en Speidel jeg og men hadde nok gått for 50 l om jeg skulle skifta ut mitt bryggeri, for å kunne brygge noen sterkere øl. Synes no det er trivelig å rusle rundt i kjellern for å nærmest handbrygge øl jeg da :)
 
Kostnadsmessig tror jeg fort en ender opp med det samme. Ser også ut som det er en noenlunde grei annenhåndsverdi på Speidel kontra selvbygg om du skulle angre.....
 
Jeg startet hele bryggerkarierren for 2 år siden.
Første brygg ble satt på Speidel 50 liter og tappet på Corneliusfat. Selv om jeg både kan bygge og har utstyr/verktøy til å bygge har jeg ikke angret en dag på valget mitt.
Det eneste jeg har gjort med Speidelen er å skifte ut kranen til en 1/2 toms og så bryker jeg en frekvensstyrt pumpe for å pumpe over i gjæringskar, dermed kan Speidelen stå på gulvet og jeg pumper vørteren til gjæringskar som står oppe på benken eller i en fryser (for temperaturkontroll).
Har 24 brygg nå på Speidelen uten et eneste dårlig øl, strekker også kapasiteten til ca 75 liter med styrke rundt 5%.
Har fått masse god øl og er meget godt fornøyd med oppsettet mitt, kan konsentrere meg om oppskrifter istedenfor utstyret.
 
Rims/herms/speidel... Hva har du plass till, hva liker du, hva er interessen din.....
Kjører du picup, stasjonsvogn eller sedan... Alle tar deg til målet, men på forskjellig måte.
Umulig å si hva hver enkelt foretrekker eller er komfortabel med.
Alle gir godt øl, alle har positive og negative momenter....
 
Jeg ser ikke helt at smaken skal bli mindre forutsigbar paa et mer avansert bryggeri. Legg heller kroner i tempkontroll, gjaerkomtroll og optimale lagringsforhold.
 
Fossdal skrev:
Jeg ser ikke helt at smaken skal bli mindre forutsigbar paa et mer avansert bryggeri. Legg heller kroner i tempkontroll, gjaerkomtroll og optimale lagringsforhold.

+1 kontroll på gjæringen er viktigere enn hvilket utstyr man brygger på.

Når det er sagt er det naturligvis mange faktorer som avgjør hva man bør velge. Speidelen er utrolig kompakt og enkel å bruke, et større system med flere kjeler har større maltkapasitet. En del har hatt pumpeproblemer og trøbbel med kraner på Speidel, noen har hatt problemer med å får jevnt utbytte, andre har stålkontroll og har nix problemer. Et større anlegg vil man gjerne oppleve er et evig work in progress, det tar plass og tar tid å rigge og rengjøre, men man har også muligheten til å skreddersy til eget behov. Men likevel er det ikke gitt at man finner noe som er 100 % rett...

Uansett hva man velger, vil man kunne brygge øl i verdensklasse om man har kontroll på gjæringsbiten.
 
Fossdal skrev:
Jeg ser ikke helt at smaken skal bli mindre forutsigbar paa et mer avansert bryggeri. Legg heller kroner i tempkontroll, gjaerkomtroll og optimale lagringsforhold.

Temp kontroll - noe usikker på om det er mesketemp. du tenker på. Der har jeg bare en "stikk nedi" tremostat.  og en sånn cirka beregning for å treffe mesketemp. Treffer etterhvert på en grad pluss minus der. Har normalt sett en "enstegsmesk" med skylling/utmesk på noenogsøtti grader. Batchsparge tror jeg det heter. (tømmer helt før jeg etterfyller/skyller).

Gjæringskontroll. Har to kjøleskap som jeg kan styre til 0,1 grad nøyaktighet med PID kontrollere. . Har og ett skap med varmeveksler som det går ett gjæringskar oppi. Det kan gå ned til ca4 grader (litt avhengig av utenfortemp, men den er stort sett rundt 10-12 grader i kjelleren) Og opp til ca 25-30grader. Mitt favoritt pilsnergjæringsskap.

Lagringskontroll, det er vel dekket i det det ene kjøleskapet med 2 grader.  PID er ganske fint, for kjøleskapets termostat er ofte ganske uforutsigbare på "gis bort kjøleskap" har jeg erfart.
Det andre kjøleskapet bruker jeg til Ale fermentering. En kontroller som styrer en kupevarmer slik at Alen får riktig temp. Mangler bare noe som kan øke temperatruren gradvis og automatisk. 
Så der er jeg dekket teknisk sett. Men erfaringen kommer etterhvert på hva som er lurt at den står på.

Konklusjonen min er at tempkontroll, gjærkontroll og lagringskontroll -  check  !  :)

Så da er det bare for meg å se hvilken bling jeg skal velge ... hehe
Takk for alle inspill. Må sjekke lommeboken. Speidel er forholdsvis dyrt. Men El.Brewery blir borti der prismessig også, når jeg får de pumpene jeg ønsker meg og kontrolleren jeg vil ha og ..og  og ... +++  Har plass i kjelleren til hva det måtte være, så det er kun ett valg i forhold til hva en har lyst til å gjøre. Liker bryggingen så det er ikke nødvendig å automatisere ennå!

Jeg har lyst til å "lage øl i verdensklasse" med repeterbarhet. Og det skal jeg f... meg klare !  :biersmile:
 
Johnemann skrev:
Jeg har nå fått meg litt erfaring med ølbrygging..  Har bare brygget siden januar, så nybegynner ennå.
Til nå har jeg brygget 4-5 brygg på krabbekoker og igloboksmesking. Så over til BB30 (4-5brygg) Det ha blitt brown ale, imp, brown ale, Christmas ale, pilsner, og APA. Smaken begynner å bli forutsigbar...(trur eg) og utstyret skal skiftes ut igjen. Jeg liker å styre pumper og kan gjøre sånt arbeid selv, men fokuset er mer på smak og gjæring. Så nå sitter jeg og lurer...hva skal jeg lage øl med ?
Har laget meg to skap mes diverse PID kontrollere som holder fermentering og lagring under kontroll. Trefasemotor med frekvensomformer på kvernen(liiiitt overkill, men jeg liker det) så nå lurer jeg på om det skal bygges tre kjeler, to pumper. Med kontrollskap ala electric brewery, eller om jeg skal gjøre det enkelt og kjøpe en speidel 20 ?
Why? Why not ?  :).   Gøy er det uansett. Evt andre forslag? Tenker at 20l er grei mengde. Bruker nesten bare fat til oppbevaring.
(Har noen en brukt speidel ?)
:skaal2:
/John

Jeg har tilnærmet null erfaring, har gjennomført mitt 3. brygg nå. Du bør derfor ha bedre forutsetninger til å vurdere utstyret selv enn å ta i mot råd fra meg.
Imidlertid sjekket jeg grundig alternativene før jeg i forrige uke investerte i utstyr. Mitt valg falt på Speidel 50 liter. Jeg var inne på tanken på en tilsvarende 20 liter, men er særdeles glad i dag at jeg valgte en med større kapasitet. "Ufaglært" som jeg er - har jeg til nå brukt ca. 7 timer på et brygg, og da er det greit at det blir litt volum igjen av arbeidet synes nå jeg.

I tillegg har jeg kjøpt meg en 400 liter fryser ny til ca. NOK 4200, en frostvakt fra Jula til NOK 150,- og en STC-1000 fra Ebay til NOK 70,-. Med 60 liters gjæringstanker fra Spiegel, en slange-forlenget gjærstopp tapet på siden av gjæringstankene (pga høydebegrensning på fryser), så får jeg to stk gjæringstanker ved siden av hverandre, og får om jeg ønsker plass til en 30-liters gjæringsbøtte i tillegg. Ca. 130 liter Pilsner gjærer nå i fryseren stabilt på 10 grader.

Det hele blir jo litt kostbart, men jeg har alltid hatt den filosofi at om en investerer riktig første gang så har en glede av utstyret i mange år. Mange potensielle "aksjonærer" har nå meldt sin interesse, og et vennskapelig hyggelig lag under bryggingen skal en ikke undervurdere!

Der fikk du mitt råd (basert på en svært begrenset erfaring...).
 
Selv har jeg brygget rundt 80 øl på hjemmesnekret plastbryggeri, kjølebokser og lignende i konstant oppgradering. Nå skal Haandbryggerlauget bygge nytt bryggeri, og da gjorde vi oss følgende tanker:

Forutsetninger/behov:
  • Fleksibilitet: Utstyret skal i liten grad begrense hva slags ølsorter vi kan brygge
  • Konsistens: Bryggeriet skal gjøre det lettere for oss å brygge det samme ølet igjen og igjen
  • Renhold: Bryggeriet skal være lett å rengjøre og lage mindre søl enn det vi har i dag.
  • Sikkerhet: Bryggeriet skal være bygget i hh.t. elektriske standarder som gjør at vi ikke trenger å være redde for Teknisk Avdeling (bø!)
  • Solid: Bryggeriet skal tåle en trøkk og ikke trenge å repareres hele tida.
  • HERMS/RIMS: Jeg ønsker meg bedre kontroll med mesketemperaturen. En HERMS/RIMS-løsning hadde vært najs (mer senere).
  • Pris: Ja.

Alternativ 1: Speidel 50L
Fordeler:
  • Ekstremt kompakt
  • Lett å bruke, lite søl
  • Ingen bygging, ferdig fra fabrikken
  • Inkluderer en slags RIMS-løsning

Ulemper:
  • Relativt lite varmekapasitet (3200 W) => litt treg.
  • Max malt 12 kg Ikke godt egnet til sterke øl (over 7-8 %)
  • RIMS-løsningen pumper «feil» vei, fører til litt mindre klart øl enn en skikkelig RIMS.

Alternativ 2: The Electric Brewery
Et egetbygget anlegg (av varmtvannsberedere) til rundt 20 000 kr, bygget tungt inspirert fra The electric Brewery. Hovedforskjellene er at vårt anlegg skal drives av 2x 16A kurser i stedet for en 32A, og at vi skal ha en separat HERMS-beholder for å a) slippe å varme opp alt skyllevannet før mesking og b) få bedre respons på temperaturheving i mesken.

Vi endte opp med alternativ 2. Personlig synes jeg Speidelen har to store begrensninger: Den har for liten effekt og den har for lite maltrør. Utover har Speidelen en kjempefordel: Den er kompakt og enkel og bruke. Kompakthet var ikke så viktig for oss, så vi endte opp med egenbygget Reodor Felgen bryggeri. Jeg tror vi kommer til å få et bryggeri som er ganske solid og ikke trenger å mekkes på hele tiden.
 
Martin E skrev:
Selv har jeg brygget rundt 80 øl på hjemmesnekret plastbryggeri, kjølebokser og lignende i konstant oppgradering. Nå skal Haandbryggerlauget bygge nytt bryggeri, og da gjorde vi oss følgende tanker:

Forutsetninger/behov:
  • Fleksibilitet: Utstyret skal i liten grad begrense hva slags ølsorter vi kan brygge
  • Konsistens: Bryggeriet skal gjøre det lettere for oss å brygge det samme ølet igjen og igjen
  • Renhold: Bryggeriet skal være lett å rengjøre og lage mindre søl enn det vi har i dag.
  • Sikkerhet: Bryggeriet skal være bygget i hh.t. elektriske standarder som gjør at vi ikke trenger å være redde for Teknisk Avdeling (bø!)
  • Solid: Bryggeriet skal tåle en trøkk og ikke trenge å repareres hele tida.
  • HERMS/RIMS: Jeg ønsker meg bedre kontroll med mesketemperaturen. En HERMS/RIMS-løsning hadde vært najs (mer senere).
  • Pris: Ja.

Alternativ 1: Speidel 50L
Fordeler:
  • Ekstremt kompakt
  • Lett å bruke, lite søl
  • Ingen bygging, ferdig fra fabrikken
  • Inkluderer en slags RIMS-løsning

Ulemper:
  • Relativt lite varmekapasitet (3200 W) => litt treg.
  • Max malt 12 kg Ikke godt egnet til sterke øl (over 7-8 %)
  • RIMS-løsningen pumper «feil» vei, fører til litt mindre klart øl enn en skikkelig RIMS.

Alternativ 2: The Electric Brewery
Et egetbygget anlegg (av varmtvannsberedere) til rundt 20 000 kr, bygget tungt inspirert fra The electric Brewery. Hovedforskjellene er at vårt anlegg skal drives av 2x 16A kurser i stedet for en 32A, og at vi skal ha en separat HERMS-beholder for å a) slippe å varme opp alt skyllevannet før mesking og b) få bedre respons på temperaturheving i mesken.

Vi endte opp med alternativ 2. Personlig synes jeg Speidelen har to store begrensninger: Den har for liten effekt og den har for lite maltrør. Utover har Speidelen en kjempefordel: Den er kompakt og enkel og bruke. Kompakthet var ikke så viktig for oss, så vi endte opp med egenbygget Reodor Felgen bryggeri. Jeg tror vi kommer til å få et bryggeri som er ganske solid og ikke trenger å mekkes på hele tiden.

I min Spiegel 50 liter får jeg plass til ca 13 kg i maltrøret.
Den er vel ikke uegnet til å lage sterke øl - en får jo bare ikke fullt så stort sluttvolum (?)
Hvilken vei en sirkulerer gjennom malten  - er du sikker på at det har innvirkning på manglende klarhet? (hører ikke logisk ut for meg).
Varmekapasiteten kunne selvsagt vært høyere, men jeg løser dette ved å forvarme noe av det første vannet i en gassbrenner på 5000w til NOK 300,-.

B
 
Martin E skrev:
Selv har jeg brygget rundt 80 øl på hjemmesnekret plastbryggeri, kjølebokser og lignende i konstant oppgradering. Nå skal Haandbryggerlauget bygge nytt bryggeri, og da gjorde vi oss følgende tanker:

Forutsetninger/behov:
  • Fleksibilitet: Utstyret skal i liten grad begrense hva slags ølsorter vi kan brygge
  • Konsistens: Bryggeriet skal gjøre det lettere for oss å brygge det samme ølet igjen og igjen
  • Renhold: Bryggeriet skal være lett å rengjøre og lage mindre søl enn det vi har i dag.
  • Sikkerhet: Bryggeriet skal være bygget i hh.t. elektriske standarder som gjør at vi ikke trenger å være redde for Teknisk Avdeling (bø!)
  • Solid: Bryggeriet skal tåle en trøkk og ikke trenge å repareres hele tida.
  • HERMS/RIMS: Jeg ønsker meg bedre kontroll med mesketemperaturen. En HERMS/RIMS-løsning hadde vært najs (mer senere).
  • Pris: Ja.

Alternativ 1: Speidel 50L
Fordeler:
  • Ekstremt kompakt
  • Lett å bruke, lite søl
  • Ingen bygging, ferdig fra fabrikken
  • Inkluderer en slags RIMS-løsning

Ulemper:
  • Relativt lite varmekapasitet (3200 W) => litt treg.
  • Max malt 12 kg Ikke godt egnet til sterke øl (over 7-8 %)
  • RIMS-løsningen pumper «feil» vei, fører til litt mindre klart øl enn en skikkelig RIMS.

Alternativ 2: The Electric Brewery
Et egetbygget anlegg (av varmtvannsberedere) til rundt 20 000 kr, bygget tungt inspirert fra The electric Brewery. Hovedforskjellene er at vårt anlegg skal drives av 2x 16A kurser i stedet for en 32A, og at vi skal ha en separat HERMS-beholder for å a) slippe å varme opp alt skyllevannet før mesking og b) få bedre respons på temperaturheving i mesken.

Vi endte opp med alternativ 2. Personlig synes jeg Speidelen har to store begrensninger: Den har for liten effekt og den har for lite maltrør. Utover har Speidelen en kjempefordel: Den er kompakt og enkel og bruke. Kompakthet var ikke så viktig for oss, så vi endte opp med egenbygget Reodor Felgen bryggeri. Jeg tror vi kommer til å få et bryggeri som er ganske solid og ikke trenger å mekkes på hele tiden.

I min Speidel greier jeg fint 15 kilo malt, sikkert 16 også hvis det er en del hvetemalt.
Oppvarmingstiden kan forkortes noe ved å bruke dyppelementet på 3,2 Kw, dessuten kan Speidelen fylles med vann kvelden før og settes igang. Da vil den stå og vente på deg ved innmeskingstemperatur.
 
I stand corrected på maltmengde - det er sikkert plass til noe mer enn 12 kg. Jeg har bare brygget 1 gang på speidel 50 liter, og da fikk vi store problemer med en av våre helt vanlige IPA-oppskrifter som pleier å gi 50 liter øl på ca 6,7%...

Jeg holder imidlertid på at det er en viktig begrensning med Speidelen, selv om man kan komme seg rundt det på ulike måter...

Når det gjelder skylleretning baserer jeg det på å ha hørt at den snudde skylleretningen er et kompromiss Speidel har gjort for å beholde kompakt størrelse, og at prisen er noe mindre klar vørter, men sannelig om jeg veit...
 
Martin E skrev:
I stand corrected på maltmengde - det er sikkert plass til noe mer enn 12 kg. Jeg har bare brygget 1 gang på speidel 50 liter, og da fikk vi store problemer med en av våre helt vanlige IPA-oppskrifter som pleier å gi 50 liter øl på ca 6,7%...

Jeg holder imidlertid på at det er en viktig begrensning med Speidelen, selv om man kan komme seg rundt det på ulike måter...

Når det gjelder skylleretning baserer jeg det på å ha hørt at den snudde skylleretningen er et kompromiss Speidel har gjort for å beholde kompakt størrelse, og at prisen er noe mindre klar vørter, men sannelig om jeg veit...

Fint. Når en "synser", og baserer utsagn på egne erfaringer etter en gangs bruk, så kan det være hensiktsmessig at dette kommer frem i uttalelsene.. :) ellers kan spørsmål som de jeg stiller fort komme...

B
 
for the record så har jeg brygget rundt 10 ganger på Speidel 20 liter, og har samme erfaringer med den hva gjelder Speidels begrensninger...
 
ToreT skrev:
Hei John,

Har du vurdert dette systemet frå High Gravity i USA? Billig og genialt. Det er utbyggbart, start med BIAB og utvid etterkvart. Pass på å kjøp EBC-3. Greie folk å handle med. Importer via jetcarrier.no. Elementet er 4500W, det kan du få strøm til på et komfyr uttak på 20A
http://www.highgravitybrew.com/productcart/pc/BIAB-Electric-Brewing-System-306p3987.htm
Skål
Tore
Hmmm ser kje så verst ut det. Fant ikkje EBC-3 nåken plass, men det er kanskje Norwegian standard (220VAC) ?
Kor møkje er det du må ut med i toll og avgifter på slikt nåke ?
Har du ett slikt oppsett sjøl ? Må kanskje ta turen til Ølen neste gang eg e på di trakter!
/John
 
Ja, stikk gjerne innom neste gang du er i Ølen! Det beste med EBC controlleren er at det er trinnløs effektregulering og det er det ingen andre systemer som har, såvidt eg kjenner til. Det gir deg fleksibilitet mhp batch størrelse. Med 4500W kan du brygge både 50l og 25l i samme 60l kokekar. For å finne EBC-3 controlleren må du scrolle lenger ned på siden og velge den frå drop down menyen (+300$). Eller les om den og sjå video på denne linken:

http://www.highgravitybrew.com/productcart/pc/EBC-III-with-Infinite-Power-Control-306p3858.htm
Eg har sjølv EBC-2 controlleren uten PID, ikkje heile BIAB systemet. Forskjellen på EBC-SV og EBC-3 er ein eller to PID, slik at du på EBC-3 kan kontrollere både mesk og varmtvanntank samtidig, det gir deg altså mulighet til å bygge ut etterkvart.

Legg til 25% moms og ca 1000kr i frakt. Men viktig at viss du bestiller noke så må du sei at det er 220V standard.

Skål
Tore
 
Tilbake
Topp