1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Da går jeg for 5% Caramunich 1 (er tom for 2 nå), og 9% GNO. Den siste er jeg spent på. Jeg har brukt den i en dark mild som jeg nettopp har tappa opp, en som jeg ikke har smakt ennå - ellers har jeg ingen erfaring med den. Reklamen sier "nutty" toner. Den forrige har nydelig brød/loff i ettersmaken, og hvis jeg kan få litt nøtter oppå der, blir det da sikkert godt. Og så bidrar vel 5% Caram 1 med litt, også.
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Havreflak i en hefe? Why?
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er ikke havreflak, men et lyst krystallmalt. Grunnen til å prøve det er smaken, ikke at jeg har noe behov for fastere skum eller bedre munnfølelse.
     
    Miguel liker dette.
  4. SSS

    SSS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Alversund
    Skal lage ein reste-IPA no. 25 liter. Har satt opp dette humleskjemaet, der mengde humle i stor grad heng saman med kva eg har. Eg jar i tillegg 100g EKG, 100g Chinook, 45g Simcoe og 50g Hallertau Mittelfru som kan brukast. Nokon kommentarar på det eg har satt opp? er dte enkle ting som kan bli betre? Hårreisande feil?

    40.00 g Zeus [14.00 %] - Boil 60.0 min Hop 4 56.2 IBUs -
    15.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 10.0 min Hop 7 3.0 IBUs -
    10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Boil 10.0 min Hop 8 4.5 IBUs -
    10.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 10.0 min Hop 9 4.7 IBUs -
    20.00 g Chinook [13.00 %] - Boil 0.0 min Hop 10 0.0 IBUs -
    10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Boil 0.0 min Hop 11 0.0 IBUs -
    10.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 0.0 min Hop 12 0.0 IBUs -
    5.00 g Zeus [14.00 %] - Boil 0.0 min Hop 13 0.0 IBUs -
    20.00 g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 8.0 Days Hop 15 0.0 IBUs -
    20.00 g Chinook [13.00 %] - Dry Hop 8.0 Days Hop 16 0.0 IBUs -
    10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Dry Hop 8.0 Days Hop 17 0.0 IBUs -
    20.00 g Chinook [13.00 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 18 0.0 IBUs -
    17.00 g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 19 0.0 IBUs -
    10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 20 0.0 IBUs -
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ser greit ut det der. Chinook vil dominere litt, kanskje - men om du liker Chinook, er vel det ok.

    En vri jeg har fått tro på, er å lage en hopstand på 10 minutter ved 95 grader i stedet for 0-tilsetningen. (Det er basert på Amundsens Ink & Dagger, og på stoff fra den nye humleboka til Scott Janish.) Da ville jeg utsatt 10-minutterstilsetningen til 5 minutter for ikke å få for mye bitterhet fra den.

    Jeg hadde ikke latt den siste humletilsetningen ligge i i 6 dager. 3?
     
  6. Hogne W Helgesen

    Hogne W Helgesen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tenkte å lage en litt utradisjonell lager med litt rug, hva tror dere om det?
    86% pilsner malt
    10% rugmalt
    4% syremalt

    20g ekg i 60 minutt
    10g Columbus i hopstand (80° i 15 minutt)

    Gjæres med M76 tenkte jeg.




    Sent fra min SM-G973F via Tapatalk
     
  7. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Har ikke så store forutsetninger til å svare vitenskapelig på spørsmålet ditt, men kan ikke tro annet at det blir ett godt øl. Skal ikke Rug gi litt kryddersmak?
    Mulig jeg husker feil.
    Jeg bruker en dæsj flaket rug på et amerikansk hveteøl jeg lager. Akkurat hva det bidrar med kan jeg ikke si da jeg ikke har prøvd å lage en versjon uten flaket Rug.
     
    Hogne W Helgesen liker dette.
  8. asseladden

    asseladden
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hedmark
    Har prøvd oss på å sette sammen en porter/stout. Første egne oppskrift. Noe som bør justeres?

    Malt (totalt 7430g)
    Crisp Maris Otter Ale Malt 5100g
    Fawcetts Crystal Malt 450g
    Crisp Chocolate Malt 525g
    Weyermann Carafa Spesial III 190g
    Best Munich Malt Dark 490g
    Flaket havre (umaltet) 675g

    Humle
    Goldings 30g 60 min
    Goldings 20g 15 min

    Gjær
    Safale S-04 2pk

    Mesk
    67 grader i 60 minutter

    Meskevann/malt
    3,2 L/kg

    Kok
    60 min

    Estimert OG
    1.059

    Estimert FG
    1.017
     
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Noen som vil ta en ekstra titt på denne før jeg bestiller?

     
    Finn Berger og Steinar Huneide liker dette.
  10. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Smakt på denne enda?
     
  11. Sabrora

    Sabrora
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandnes
    Hei!

    Planlegger en sak som forhåpentligvis vil være i gata, eller i hvert fall samme by, til Supersonic fra Lervig.

    Malt:
    90% Golden Promise
    5,5 % Flaket havre
    4,5 % Flaket hvete

    OG: 1.082
    FG: 1.016
    IBU: 35
    ABV 8,7%
    Gjær: Vermont Ale

    Humle:
    Columbus til IBU 25
    1,5g/l Amarillo, Citra, Galaxy, Simcoe hopstand 80C
    1,5g/l Citra dryhop dag 3
    3,5g/l Citra dryhop siste 3 dager
    1,5g/l Amarillo, Galaxy, Simcoe dryhop siste 3 dager.

    Har lagt inn vannprofil fra Brewfather, American IPA
    Ca: 118
    Mg 15
    Na 4
    Cl 50
    SO4 229
    HCO3 62

    Tanker?
     
  12. RayOlav

    RayOlav
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vaksdal
    Nei, beklager, det ble brygget en tysk pilsner istedenfor, så jeg fikk brukt pakken med 830.

    Tenkte å sette i gang en starter med 833, og brygge den i neste uke, da kjøleskapet er okkupert til over helgen.

    Jeg lekte litt med oppskriften, etter tips jeg fikk. Men, tenker kanskje å gå tilbake til den orginale, om ikke bare for å kjenne hvordan det blir med bare vienna.
     
    Botnen liker dette.
  13. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Handla 25kg vienna heeeelt uten mål å mening igår, fordi det var tomt for pilsnermalt.. så nå
    Må jeg finne noe å bruke det på
     
  14. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Vannjusteringa er ihverfall helt "feil". Mike bruker stort sett bare Cl, lite eller ingenting SO4 etter hva han har uttalt tidligere. Dette stemmer også bra med denne ølstilen.

    Havre/hvete andelen har han også uttalt er høyere, rundt 15% totalt.

    Har også snappet opp an han ikke bruker bitterhumle, kun Whirlpool humle, humle på slutten av aktiv fermentering (dag 4-5) og så igjen etter 4-5 dager (3-4 dager før tapping). Like mengde humle i alle steg. Sett 80kg/80kg/80kg på en 200hl batch som tilsier 12gr/liter. Vi som brygger mindre skala må ofte opp i mengde for å få samme utbytte fra humla. For en slik humlesuppe hadde jeg nok økt til 16gr/liter totalt.
     
    Sabrora liker dette.
  15. Juell

    Juell
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det blir en del hverdagsdrikking om dagen, og tenkte det hadde vært stas å ha en batch som var i lettøl-land alkoholmessig men fortsatt hadde en mer spennende smak å by på en den kommersielle lettølen. Et pale ale a la johnny low, eller en lett wit, for eksempel.

    Kom over denne i denne tråden, det virker interessant å bruke utelukkende hvete- og rugmalt for å få fylde og kropp. Det jeg sannsynligvis hadde tenkt å brygge neste gang om jeg ikke hadde hatt dette innfallet hadde vært å brygge en pale ale-variant for å teste ut Sabro, som jeg synes virker spennende. Så kom jeg til å tenke. Kunne man kombinert de to ideene, og fått en slags low-ABV hvit IPA/NEIPA-aktig hazy variant? En slags kombo av Rye Wit-en over og denne? Virker jo ekstremt eksperimentelt, og langt utafor noen som helst form for typeriktighet, men kan det bli godt?

    EDIT: Tenkte litt videre og gikk for å bytte ut rug med byggflak og introdusere en del vanlig malt. Gikk for Chevallier etter litt research, men føler meg veldig på gyngende grunn her. Under er det jeg har på blokka nå - har kjøpt maltet og de to humlene + en US-05 som reservegjær om starteren ikke våkner. Mulig jeg har tatt meg vann (eller tynn øl) over hodet her.

    Batch Size 19 L
    Losses 2 L
    Boil Time 60 mins
    Mash Efficiency 80%
    OG 1.024 FG 1.006 IBU 20.3 Colour 4.8 ABV 2.4%

    Fermentables
    Amount Usage PPG EBC
    Wheat Malt 1.00 kg (43%) Mash 38.4 4.8
    Chevallier 0.80 kg (34%) Mash 32.0 6.0
    Barley, Flaked 0.30 kg (13%) Mash 35.4 3.4
    Rice Hulls 0.25 kg (11%) Mash 0.0 0.0

    Mash Steps
    Temp Time
    Protein rest 50 °C 10 min
    Mash In 69 °C 60 min
    Mash Out 75 °C 10 min

    Hops
    Amount Type Usage Time AA
    Mosaic (IBU: 4.7) 5.00 g (10%) Pellet Boil 15 min 12.3
    Sabro (IBU: 6.0) 5.00 g (10%) Pellet Boil 15 min 15.8
    Mosaic (IBU: 0.8) 10.00 g (20%) Pellet Boil 1 min 12.3
    Sabro (IBU: 1.0) 10.00 g (20%) Pellet Boil 1 min 15.8
    Mosaic (IBU: 3.4) 10.00 g (20%) Pellet Hop Stand 10 min 12.3
    Sabro (IBU: 4.4) 10.00 g (20%) Pellet Hop Stand 10 min 15.8

    + dry hop av de samme

    Yeast
    Amount Attenuation
    London Ale III (Wyeast 1318) Starter fra gammel slurry 73 %
     
    #2115 Juell, 18 Apr 2020
    Sist redigert: 18 Apr 2020
  16. Thomas A

    Thomas A
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Så ikke denne før jeg allerede hadde postet en post, så poster her jeg...

    Jeg og dama laga en APA i fjor med Chinook og Citra - den ble veldig god og i år ønsker jeg å gjøre litt oppdateringer på oppskriften - og ønsker å høre med dere om det er noen innspill.

    Oppskrift 20 liter

    Malt:
    5,5kg pilsnermalt
    0,5kg caramel pils

    Humle:
    20g citra (60min)
    20g citra (20min)
    50g citra (15min)
    30g citra (3 min)
    80g citra (tørrhumle)

    Gjær:
    2pk Safale US-05

    Ekstra:
    Siste 5 min kok tilsetter jeg skall fra 2 stk sitroner

    ABV: 6%
    IBU: 93.75
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har stor sans for måten Amundsen humler Ink and Dagger på (fra oppskrifta på settet):

    Pose 1: 17g Magnum 11,9%, 60 min
    Pose 2: 6g Citra, 6g Mosaic, 6g Simcoe, 10 min.
    Pose 3: 50g Simcoe, 25g Citra, 25g Mosaic 12,5%, whirlpool*
    Pose 4 & 5**: 75g Citra, 75g Mosiac, 37g Simcoe, tørrhumle
    *Whirlpool: skru av varmen, vent 5 minutter, tilsett humleposen, rør rundt, vent 10 minutter, start nedkjøling.

    Som du ser, er hovedvekta på den varme sida på tilsetningen i whirlpool (hop stand). Du får maks fruktighet ut av humlene dine på den måten der.
     
  18. Thomas A

    Thomas A
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for tips! Ønsker å holde meg til kun Citra - men ser for meg at Whirlpool funksjonen blir benyttet ja!
     
    Finn Berger liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Citra og Mosaic er bedre enn bare Citra;). Og slenger du på El Dorado blir det helt uslåelig!
     
  20. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Utfordrer det siste utsagnet med Citra / Amarillo / Chinook (2:2:1) <3
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden