"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

ca 3% 120 EBC har funket fint for meg. Mener det var 3%. Du (jeg iallefall) vil gjerne ha en kobberfarge som en tråd ned gjennom glasset.

Da går jeg for 5% Caramunich 1 (er tom for 2 nå), og 9% GNO. Den siste er jeg spent på. Jeg har brukt den i en dark mild som jeg nettopp har tappa opp, en som jeg ikke har smakt ennå - ellers har jeg ingen erfaring med den. Reklamen sier "nutty" toner. Den forrige har nydelig brød/loff i ettersmaken, og hvis jeg kan få litt nøtter oppå der, blir det da sikkert godt. Og så bidrar vel 5% Caram 1 med litt, også.
 
Da går jeg for 5% Caramunich 1 (er tom for 2 nå), og 9% GNO. Den siste er jeg spent på. Jeg har brukt den i en dark mild som jeg nettopp har tappa opp, en som jeg ikke har smakt ennå - ellers har jeg ingen erfaring med den. Reklamen sier "nutty" toner. Den forrige har nydelig brød/loff i ettersmaken, og hvis jeg kan få litt nøtter oppå der, blir det da sikkert godt. Og så bidrar vel 5% Caram 1 med litt, også.

Havreflak i en hefe? Why?
 
Skal lage ein reste-IPA no. 25 liter. Har satt opp dette humleskjemaet, der mengde humle i stor grad heng saman med kva eg har. Eg jar i tillegg 100g EKG, 100g Chinook, 45g Simcoe og 50g Hallertau Mittelfru som kan brukast. Nokon kommentarar på det eg har satt opp? er dte enkle ting som kan bli betre? Hårreisande feil?

40.00 g Zeus [14.00 %] - Boil 60.0 min Hop 4 56.2 IBUs -
15.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 10.0 min Hop 7 3.0 IBUs -
10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Boil 10.0 min Hop 8 4.5 IBUs -
10.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 10.0 min Hop 9 4.7 IBUs -
20.00 g Chinook [13.00 %] - Boil 0.0 min Hop 10 0.0 IBUs -
10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Boil 0.0 min Hop 11 0.0 IBUs -
10.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 0.0 min Hop 12 0.0 IBUs -
5.00 g Zeus [14.00 %] - Boil 0.0 min Hop 13 0.0 IBUs -
20.00 g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 8.0 Days Hop 15 0.0 IBUs -
20.00 g Chinook [13.00 %] - Dry Hop 8.0 Days Hop 16 0.0 IBUs -
10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Dry Hop 8.0 Days Hop 17 0.0 IBUs -
20.00 g Chinook [13.00 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 18 0.0 IBUs -
17.00 g Centennial [10.00 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 19 0.0 IBUs -
10.00 g Mosaic (HBC 369) [12.25 %] - Dry Hop 6.0 Days Hop 20 0.0 IBUs -
 
Ser greit ut det der. Chinook vil dominere litt, kanskje - men om du liker Chinook, er vel det ok.

En vri jeg har fått tro på, er å lage en hopstand på 10 minutter ved 95 grader i stedet for 0-tilsetningen. (Det er basert på Amundsens Ink & Dagger, og på stoff fra den nye humleboka til Scott Janish.) Da ville jeg utsatt 10-minutterstilsetningen til 5 minutter for ikke å få for mye bitterhet fra den.

Jeg hadde ikke latt den siste humletilsetningen ligge i i 6 dager. 3?
 
Tenkte å lage en litt utradisjonell lager med litt rug, hva tror dere om det?
86% pilsner malt
10% rugmalt
4% syremalt

20g ekg i 60 minutt
10g Columbus i hopstand (80° i 15 minutt)

Gjæres med M76 tenkte jeg.




Sent fra min SM-G973F via Tapatalk
 
Tenkte å lage en litt utradisjonell lager med litt rug, hva tror dere om det?
86% pilsner malt
10% rugmalt
4% syremalt

20g ekg i 60 minutt
10g Columbus i hopstand (80° i 15 minutt)

Gjæres med M76 tenkte jeg.




Sent fra min SM-G973F via Tapatalk
Har ikke så store forutsetninger til å svare vitenskapelig på spørsmålet ditt, men kan ikke tro annet at det blir ett godt øl. Skal ikke Rug gi litt kryddersmak?
Mulig jeg husker feil.
Jeg bruker en dæsj flaket rug på et amerikansk hveteøl jeg lager. Akkurat hva det bidrar med kan jeg ikke si da jeg ikke har prøvd å lage en versjon uten flaket Rug.
 
Har prøvd oss på å sette sammen en porter/stout. Første egne oppskrift. Noe som bør justeres?

Malt (totalt 7430g)
Crisp Maris Otter Ale Malt 5100g
Fawcetts Crystal Malt 450g
Crisp Chocolate Malt 525g
Weyermann Carafa Spesial III 190g
Best Munich Malt Dark 490g
Flaket havre (umaltet) 675g

Humle
Goldings 30g 60 min
Goldings 20g 15 min

Gjær
Safale S-04 2pk

Mesk
67 grader i 60 minutter

Meskevann/malt
3,2 L/kg

Kok
60 min

Estimert OG
1.059

Estimert FG
1.017
 
Hei!

Planlegger en sak som forhåpentligvis vil være i gata, eller i hvert fall samme by, til Supersonic fra Lervig.

Malt:
90% Golden Promise
5,5 % Flaket havre
4,5 % Flaket hvete

OG: 1.082
FG: 1.016
IBU: 35
ABV 8,7%
Gjær: Vermont Ale

Humle:
Columbus til IBU 25
1,5g/l Amarillo, Citra, Galaxy, Simcoe hopstand 80C
1,5g/l Citra dryhop dag 3
3,5g/l Citra dryhop siste 3 dager
1,5g/l Amarillo, Galaxy, Simcoe dryhop siste 3 dager.

Har lagt inn vannprofil fra Brewfather, American IPA
Ca: 118
Mg 15
Na 4
Cl 50
SO4 229
HCO3 62

Tanker?
 
Smakt på denne enda?

Nei, beklager, det ble brygget en tysk pilsner istedenfor, så jeg fikk brukt pakken med 830.

Tenkte å sette i gang en starter med 833, og brygge den i neste uke, da kjøleskapet er okkupert til over helgen.

Jeg lekte litt med oppskriften, etter tips jeg fikk. Men, tenker kanskje å gå tilbake til den orginale, om ikke bare for å kjenne hvordan det blir med bare vienna.
 
Nei, beklager, det ble brygget en tysk pilsner istedenfor, så jeg fikk brukt pakken med 830.

Tenkte å sette i gang en starter med 833, og brygge den i neste uke, da kjøleskapet er okkupert til over helgen.

Jeg lekte litt med oppskriften, etter tips jeg fikk. Men, tenker kanskje å gå tilbake til den orginale, om ikke bare for å kjenne hvordan det blir med bare vienna.
Handla 25kg vienna heeeelt uten mål å mening igår, fordi det var tomt for pilsnermalt.. så nå
Må jeg finne noe å bruke det på
 
Hei!

Planlegger en sak som forhåpentligvis vil være i gata, eller i hvert fall samme by, til Supersonic fra Lervig.

Malt:
90% Golden Promise
5,5 % Flaket havre
4,5 % Flaket hvete

OG: 1.082
FG: 1.016
IBU: 35
ABV 8,7%
Gjær: Vermont Ale

Humle:
Columbus til IBU 25
1,5g/l Amarillo, Citra, Galaxy, Simcoe hopstand 80C
1,5g/l Citra dryhop dag 3
3,5g/l Citra dryhop siste 3 dager
1,5g/l Amarillo, Galaxy, Simcoe dryhop siste 3 dager.

Har lagt inn vannprofil fra Brewfather, American IPA
Ca: 118
Mg 15
Na 4
Cl 50
SO4 229
HCO3 62

Tanker?

Vannjusteringa er ihverfall helt "feil". Mike bruker stort sett bare Cl, lite eller ingenting SO4 etter hva han har uttalt tidligere. Dette stemmer også bra med denne ølstilen.

Havre/hvete andelen har han også uttalt er høyere, rundt 15% totalt.

Har også snappet opp an han ikke bruker bitterhumle, kun Whirlpool humle, humle på slutten av aktiv fermentering (dag 4-5) og så igjen etter 4-5 dager (3-4 dager før tapping). Like mengde humle i alle steg. Sett 80kg/80kg/80kg på en 200hl batch som tilsier 12gr/liter. Vi som brygger mindre skala må ofte opp i mengde for å få samme utbytte fra humla. For en slik humlesuppe hadde jeg nok økt til 16gr/liter totalt.
 
Det blir en del hverdagsdrikking om dagen, og tenkte det hadde vært stas å ha en batch som var i lettøl-land alkoholmessig men fortsatt hadde en mer spennende smak å by på en den kommersielle lettølen. Et pale ale a la johnny low, eller en lett wit, for eksempel.

Kom over denne i denne tråden, det virker interessant å bruke utelukkende hvete- og rugmalt for å få fylde og kropp. Det jeg sannsynligvis hadde tenkt å brygge neste gang om jeg ikke hadde hatt dette innfallet hadde vært å brygge en pale ale-variant for å teste ut Sabro, som jeg synes virker spennende. Så kom jeg til å tenke. Kunne man kombinert de to ideene, og fått en slags low-ABV hvit IPA/NEIPA-aktig hazy variant? En slags kombo av Rye Wit-en over og denne? Virker jo ekstremt eksperimentelt, og langt utafor noen som helst form for typeriktighet, men kan det bli godt?

EDIT: Tenkte litt videre og gikk for å bytte ut rug med byggflak og introdusere en del vanlig malt. Gikk for Chevallier etter litt research, men føler meg veldig på gyngende grunn her. Under er det jeg har på blokka nå - har kjøpt maltet og de to humlene + en US-05 som reservegjær om starteren ikke våkner. Mulig jeg har tatt meg vann (eller tynn øl) over hodet her.

Batch Size 19 L
Losses 2 L
Boil Time 60 mins
Mash Efficiency 80%
OG 1.024 FG 1.006 IBU 20.3 Colour 4.8 ABV 2.4%

Fermentables
Amount Usage PPG EBC
Wheat Malt 1.00 kg (43%) Mash 38.4 4.8
Chevallier 0.80 kg (34%) Mash 32.0 6.0
Barley, Flaked 0.30 kg (13%) Mash 35.4 3.4
Rice Hulls 0.25 kg (11%) Mash 0.0 0.0

Mash Steps
Temp Time
Protein rest 50 °C 10 min
Mash In 69 °C 60 min
Mash Out 75 °C 10 min

Hops
Amount Type Usage Time AA
Mosaic (IBU: 4.7) 5.00 g (10%) Pellet Boil 15 min 12.3
Sabro (IBU: 6.0) 5.00 g (10%) Pellet Boil 15 min 15.8
Mosaic (IBU: 0.8) 10.00 g (20%) Pellet Boil 1 min 12.3
Sabro (IBU: 1.0) 10.00 g (20%) Pellet Boil 1 min 15.8
Mosaic (IBU: 3.4) 10.00 g (20%) Pellet Hop Stand 10 min 12.3
Sabro (IBU: 4.4) 10.00 g (20%) Pellet Hop Stand 10 min 15.8

+ dry hop av de samme

Yeast
Amount Attenuation
London Ale III (Wyeast 1318) Starter fra gammel slurry 73 %
 
Sist redigert:
Så ikke denne før jeg allerede hadde postet en post, så poster her jeg...

Jeg og dama laga en APA i fjor med Chinook og Citra - den ble veldig god og i år ønsker jeg å gjøre litt oppdateringer på oppskriften - og ønsker å høre med dere om det er noen innspill.

Oppskrift 20 liter

Malt:
5,5kg pilsnermalt
0,5kg caramel pils

Humle:
20g citra (60min)
20g citra (20min)
50g citra (15min)
30g citra (3 min)
80g citra (tørrhumle)

Gjær:
2pk Safale US-05

Ekstra:
Siste 5 min kok tilsetter jeg skall fra 2 stk sitroner

ABV: 6%
IBU: 93.75
 
Så ikke denne før jeg allerede hadde postet en post, så poster her jeg...

Jeg og dama laga en APA i fjor med Chinook og Citra - den ble veldig god og i år ønsker jeg å gjøre litt oppdateringer på oppskriften - og ønsker å høre med dere om det er noen innspill.

Oppskrift 20 liter

Malt:
5,5kg pilsnermalt
0,5kg caramel pils

Humle:
20g citra (60min)
20g citra (20min)
50g citra (15min)
30g citra (3 min)
80g citra (tørrhumle)

Gjær:
2pk Safale US-05

Ekstra:
Siste 5 min kok tilsetter jeg skall fra 2 stk sitroner

ABV: 6%
IBU: 93.75

Jeg har stor sans for måten Amundsen humler Ink and Dagger på (fra oppskrifta på settet):

Pose 1: 17g Magnum 11,9%, 60 min
Pose 2: 6g Citra, 6g Mosaic, 6g Simcoe, 10 min.
Pose 3: 50g Simcoe, 25g Citra, 25g Mosaic 12,5%, whirlpool*
Pose 4 & 5**: 75g Citra, 75g Mosiac, 37g Simcoe, tørrhumle
*Whirlpool: skru av varmen, vent 5 minutter, tilsett humleposen, rør rundt, vent 10 minutter, start nedkjøling.

Som du ser, er hovedvekta på den varme sida på tilsetningen i whirlpool (hop stand). Du får maks fruktighet ut av humlene dine på den måten der.
 
Tilbake
Topp