loebrygg
Norbrygg-medlem
Det der ser da ut som to veldig gode øl.
Har du forresten oppskrift på den Old Alen som gjorde det så bra i NM?
Det der ser da ut som to veldig gode øl.
Visst du skriver inn denne linken og bruker ølnummeret på slutten so finner du det:Har du forresten oppskrift på den Old Alen som gjorde det så bra i NM?
Har du forresten oppskrift på den Old Alen som gjorde det så bra i NM?
Har du tenkt å fate eller ha det på flaske? Nyere forskning taler for at det kan være en ulempe med havre i neipa, inneholder "mye" mangan som kan akselerere oksidering av humla... @Holmentoppen vet litt mer om dette. Synes også det var vel mye tørrhumle kanskje...?
Edit: Det er vel uansett tørrhumlinga på dag 3 som sørger for biotransformasjon og det hazy utseendet.
Har du tenkt å fate eller ha det på flaske? Nyere forskning taler for at det kan være en ulempe med havre i neipa, inneholder "mye" mangan som kan akselerere oksidering av humla... @Holmentoppen vet litt mer om dette. Synes også det var vel mye tørrhumle kanskje...?
Edit: Det er vel uansett tørrhumlinga på dag 3 som sørger for biotransformasjon og det hazy utseendet.
Jeg bruker en halvkilo havregryn i mine, og har ikke merket noen sånn effekt. Men jeg mener å huske at Charlie Bamforth sa noe om humle som kilde til mangan.Så massiv tørrhumling kan i så fall være en kilde til fordervelse. I tillegg så får du jo fryktelig mye "grønnsmak" (polyfenoler).
Jeg tror ikke det stemmer at du får tåke bare fra de tilsetningene du har under den mest aktive gjæringa. Det virker i alle fall ikke sånn for meg. Kalvsjøkyst - både min og Kinns - har f.eks. alltid vært et uklart øl, og det har ikke humling under aktiv gjæring.
Prøver å holde IBU nede, de jeg har drukket som jeg har likt best har nesten ikke hatt noe bitterhetkanskje flytte litt til flame out
Så da tenker jeg igjen å ha i havre for å få det hazy utseendet?
Har lest mest om brygging av NEIPA her "Slik lykkes du med NEIPA". Hvor det sies 500g på 23l og 1/3 av humlen i hoppstand.
Hvordan fordeles da resten av humlen hvis for kraftig tørrhumling vill gi for mye "grønnsmak"?
Hvor mye humle bruker du da på de forskjellige trinnene?Jeg gjør som Westum, 30 min hopstand på 80°C. 1/3 av total humle. Blir akkurat passe bittert for min gane Så tørrhumling på dag 3, dag 6 og dag 7. Lagde en basert på hans maltoppskrift (Odins Victory, men uten havre), men med Azacca og Ekuanot som humler. Ble god.
Sist ble det totalt 300g på en omgang, ca 20 liter. 100g hopstand og 200g fordelt på de andre tørrhumlingene.
10 gr/l til tørrhumling? Det er ganske heftig.
Jeg tror ikke siste ord om dette er sagt, men skal jeg tro på det jeg har hørt referert av studier som er gjort, så får du mindre og mindre igjen for hvert gram du bruker over en viss mengde. Du endrer dessuten smaks- og aromaprofilen når du øker mengden. Scott Janish refererer en studie fra 2017 på Cascade, der konklusjonen var at 4gr/l var det optimale for å få fram citrus-karakteren fra humla. Øker du mengden humle, trekker du ikke ut mer av de stoffene, men opp til 8 gr/l vil du ekstrahere mer av urter og te-aktige aromastoffer, sånn at de vil bli relativt mer merkbare. Forøvrig utnytter du humla mer effektivt ved å dele opp tilsetninga i to-tre mindre doser på 2 gr/l. (Kilde The New IPA, s.112 ff)
Videre vil økte doser gi mer "myrcene (green) and aggressive tasting polyphenols" (s. 121)
Når jeg tørrhumler Vestkyst etter originaloppskrifta, bruker jeg 88 gram til 25 liter, og det gir en ganske frisk aroma. Jeg tror du antakelig kunne halvert mengden uten å miste noe særlig - men for all del: trykk på tror . Enn så lenge synes jeg det ser ut som om det er for tynt med studier til å trekke bastante konklusjoner. Det er nok snakk om temmelig kompliserte forhold, og det virker som om det stadig er en del gjetting ute og går når det gjelder årsakssammenhengene.