1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har du forresten oppskrift på den Old Alen som gjorde det så bra i NM?
     
    Kalvatn liker dette.
  2. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    erikraude og loebrygg liker dette.
  3. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ahh, genialt
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Den blei bare nr. 5 i finalen, med et snitt på 34,5. Sikkert ikke noen urimelig score - jeg er ikke helt fornøyd med den. Men jeg tror oppskrifta er god - MED et par vesentlige endringer.

    OG 1.064, FG 1.018. 6,1% ABV. 502 IBU. 30EBC, Meske på 68. Like deler sulfat og klorid. Jeg ville brukt 1 ts av hver til en 15 25 litersbatch. Og 1 ts kalsiumkarbonat.

    Malt til 46 liter øl til gjæring
    9,8 kg Maris Otter (Simpson's) 72%
    2,2 kg Amber Malt 65 EBC (Simpson's) 16,5%
    1,0 kg Caramalt 35 EBC (Simpson's) 7%
    0,4 kg DRC 300 EBC (Simpson's) 3% (eller Crisp 240)
    0,2 kg Dark Chocolate (TF) 1,5%
    Humle
    120 gr Target 8,7% ved 60
    60 gr EKG 5% ved 5
    Gjær
    Wyeast 1318

    Bytt ut gjæren med Fuller's'. (wlp002/wyeast1968/Imperial A09 Pub - helst den siste.) Jeg mener det gjør en kjempeforskjell.
    Flytt EKG til 30, og reduser Target tilsvarende.
     
    #2184 Finn Berger, 27 Mai 2020
    Sist redigert: 28 Mai 2020
    erikraude og Kalvatn liker dette.
  5. Erik Andli

    Erik Andli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Tenkte å prøve meg på en NEIPA for første gang.
    ser dette greit ut?
    Har ikke brygget veldig humlerikt øl før, så er litt usikker på humle sammensettingen

    upload_2020-6-3_12-45-2.png
     
  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Litt mye Cara-pils kanskje, også tror jeg det er litt overkill på tørrhumle
     
  7. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har du tenkt å fate eller ha det på flaske? Nyere forskning taler for at det kan være en ulempe med havre i neipa, inneholder "mye" mangan som kan akselerere oksidering av humla... @Holmentoppen vet litt mer om dette. Synes også det var vel mye tørrhumle kanskje...? :)

    Edit: Det er vel uansett tørrhumlinga på dag 3 som sørger for biotransformasjon og det hazy utseendet.
     
  8. Erik Andli

    Erik Andli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Det skal på fat :)
    Baserte meg NEIPA oppskriftene til Amundsen Bryggeri med tanke på mengde humle osv da jeg synes de er veldig gode.
    Har også lest at 500g humle på en20-25l batch funker bra i NEIPA (Blogg post fra brygg selv)

    Justert oppskrift:
    upload_2020-6-3_13-50-52.png
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg bruker en halvkilo havregryn i mine, og har ikke merket noen sånn effekt. Men jeg mener å huske at Charlie Bamforth sa noe om humle som kilde til mangan.Så massiv tørrhumling kan i så fall være en kilde til fordervelse. I tillegg så får du jo fryktelig mye "grønnsmak" (polyfenoler).

    Jeg tror ikke det stemmer at du får tåke bare fra de tilsetningene du har under den mest aktive gjæringa. Det virker i alle fall ikke sånn for meg. Kalvsjøkyst - både min og Kinns - har f.eks. alltid vært et uklart øl, og det har ikke humling under aktiv gjæring.
     
    Marius K. og YngveKL liker dette.
  10. Erik Andli

    Erik Andli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Så da tenker jeg igjen å ha i havre for å få det hazy utseendet?
    Har lest mest om brygging av NEIPA her "Slik lykkes du med NEIPA". Hvor det sies 500g på 23l og 1/3 av humlen i hoppstand.
    Hvordan fordeles da resten av humlen hvis for kraftig tørrhumling vill gi for mye "grønnsmak"?
     
  11. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    kanskje flytte litt til flame out
     
    Per G liker dette.
  12. Erik Andli

    Erik Andli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Prøver å holde IBU nede, de jeg har drukket som jeg har likt best har nesten ikke hatt noe bitterhet
    Men løsningen er kanskje rett og slett å redusere mengden humle :p
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Havren er ikke vesentlig for å få tåke. Jeg glemte den en gang - og ølet blei like tåkete:p. Forskjellen var sant å si ikke særlig stor. Litt på munnfølelse, kanskje.

    Mine ideer om NEIPA: All humle før dryhop har jeg i ved 93/94 grader. Lar det stå i 10 minutter - kanskje 15 - mens jeg rører sakte, og så kjøler jeg videre ned. Tørrhumle i to omganger med til sammen 6 gr/l - maks. (Og så bruker jeg en veldig liten dose bitterhumle @ 60.)
     
    Erik Andli liker dette.
  14. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Du kan prøve en runde med tørrhumle i det gjæren går i
    Aldri prøvd det selv, men har lyst å prøve
     
    Erik Andli liker dette.
  15. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg gjør som Westum, 30 min hopstand på 80°C. 1/3 av total humle. Blir akkurat passe bittert for min gane :) Så tørrhumling på dag 3, dag 6 og dag 7. Lagde en basert på hans maltoppskrift (Odins Victory, men uten havre), men med Azacca og Ekuanot som humler. Ble god. :)
     
  16. Erik Andli

    Erik Andli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Hvor mye humle bruker du da på de forskjellige trinnene? :)
     
  17. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sist ble det totalt 300g på en omgang, ca 20 liter. 100g hopstand og 200g fordelt på de andre tørrhumlingene.
     
    Erik Andli liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    10 gr/l til tørrhumling? Det er ganske heftig.

    Jeg tror ikke siste ord om dette er sagt, men skal jeg tro på det jeg har hørt referert av studier som er gjort, så får du mindre og mindre igjen for hvert gram du bruker over en viss mengde. Du endrer dessuten smaks- og aromaprofilen når du øker mengden. Scott Janish refererer en studie fra 2017 på Cascade, der konklusjonen var at 4gr/l var det optimale for å få fram citrus-karakteren fra humla. Øker du mengden humle, trekker du ikke ut mer av de stoffene, men opp til 8 gr/l vil du ekstrahere mer av urter og te-aktige aromastoffer, sånn at de vil bli relativt mer merkbare. Forøvrig utnytter du humla mer effektivt ved å dele opp tilsetninga i to-tre mindre doser på 2 gr/l. (Kilde The New IPA, s.112 ff)

    Videre vil økte doser gi mer "myrcene (green) and aggressive tasting polyphenols" (s. 121)

    Når jeg tørrhumler Vestkyst etter originaloppskrifta, bruker jeg 88 gram til 25 liter, og det gir en ganske frisk aroma. Jeg tror du antakelig kunne halvert mengden uten å miste noe særlig - men for all del: trykk på tror :). Enn så lenge synes jeg det ser ut som om det er for tynt med studier til å trekke bastante konklusjoner. Det er nok snakk om temmelig kompliserte forhold, og det virker som om det stadig er en del gjetting ute og går når det gjelder årsakssammenhengene.
     
    Sarge, Kalvatn og YngveKL liker dette.
  19. Erik Andli

    Erik Andli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Hmm.. veldig interessant.
    Driver nå og vurderer om jeg skal lage en split batch, hvor jeg kjører 5-6g/L i den ene dunken og dobler det i den andre.
     
    Sarge og Finn Berger liker dette.
  20. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, 3 tørrhumlinger med 3,35g/l hver gang. Det var lik blanding av Azacca og Ekuanot. Jeg har ikke så mye erfaring, men det ble en god neipa. Gul og fin. En kompis fikk ei flaske for prøvesmaking. På kvelden sendte han bilde når han helte oppi glasset. Knappe 20 minutter etterpå stod han på døra for å få ei flaske til. Han MÅTTE ha en til. Den første gikk på et par minutter. Han klarte ikke slutte å drikke etter første slurken, og plutselig var glasset tomt. :D Han fikk 4 flasker :)
     
    Helbra, Aruzaa, MonoBryggeriet og 2 andre liker dette.

Del denne siden