Tim Beckenbauer
Norbrygg-medlem
Takk for input. Justerer ned på Magnum da, det er ikke avgjørende å treffe en spesiell IBU, ser det ligger mye mellom 25 og 40 på pilsner. Så kanskje jeg bare flytter Perle til 30 min. Den opprinnelige oppskriften har både Saaz og Perle på siste tilsetning og bruker Perle som bitterhumle fra 90 min. Jeg har alltid tenkt at det ikke har så mye å si hva en koker i 90 min så lenge en tar høyde for alfasyrer, er det en dårlig fremstilling kanskje?Det er mulig du kan flytte Perle til 30 min, og redusere Magnum tilsvarende Grunnen er at du, i følge forskning Scott Janish har gjennomgått i boka "The New IPA", får bedre utbytte av "krydderaroma" fra en del humler - og Perle er en av dem - jo lenger du koker dem. Han sier minimum 20 min, så det holder vel i og for seg, men jeg tenker at det skader ikke å gå opp til 30.
Du har ganske mye syremalt - mellom 4 og 5% - og om du har normalt bløtt vann - hva veit du om vannet ditt? - er det mulig at det er i overkant, særlig hvis du tenker å bruke en del kalsiumsulfat og -klorid. Det er litt vanskelig å gi råd om det siste; det kommer jo an på hvilken virkning du ønsker av dem. Mye salter vil gi en mineralsk/hard karakter til ølet, men du får et "bløtt" preg om du dropper det helt, eller bare bruker litt klorid. Tipper du balansen mot sulfat, understreker du bitterhet og tørrhet, mens du omvendt, med en overvekt av klorid, legger vekta på maltpreget/"maltsødmen" i ølet.
Det er typisk vestlandsvann, har ikke noe profil. Så tenkte bare å benytte verdier fra bryggekalkulator.no som dette. Halvere syremalt da kanskje?
PS: Jeg har fulgt dine råd tidligere Finn, og det har alltid gått bra. Setter stor pris på at du tar deg tid til å svare igjen