"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

john petter

Fylkesstyre
Anbefalt høring: https://www.experimentalbrew.com/podcast/brew-files-episode-2-crushable-cream-ale

Det ser vel ikke gæ'ernt ut det der. Mais gir smak, ris gjør det ikke - og så får du avgjøre om du liker maissmaken. Men NB, maisen må være fersk, den tåler lagring veldig dårlig. Harsk mais er ganske jævelig.

Halvblande pils og pale høres ikke så dumt ut, det er i alle fall noe jeg har hørt, også. Du får neppe tak i amerikansk 2-row her.

Ser du bruker antioxin i mesken. Men da bør du vel bruke det i skyllevannet, også, om du skal være konsekvent? Bare pass på at summen av de to tilsetningene ikke blir for høy.
Takk for podkasten, den var fin. Morsomt å høre om arrene han har fra kokende grøt. Og hva som skjer når en putter malt oppi grøten. Jeg går for flaket, fersk råfrukt, ingen cereal mash.

Putter antioxin i skyllevann også så klart. Jeg synes antioxin gjør to ting: lysner ølet en tanke og jeg mener også ølet klarner litt fortere. Ikke noe annet enn at jeg tror det er slik, har ingen seriøse eksperimenter som grunnlag.

Endrer 15 min humlen fra Saaz til Fuggles. Podcasten hadde en oppskrift med Magnum og Willamette. Har ikke den, men Fuggles ser ut til å være i samme gate. (Strømmen har Williamette.)
 

thomaslm

Norbrygg-medlem
Hei, kan noen komme med innspill her.
Neipa: 25 liter
Forslag
6 kg pilsner malt
,5 kg hvetemalt
WLP 001 gjær

Aroma:
100 gram cascade

Tørrhumling:
100 gram hull melon
100 gram Simcoe
100 gram Cascade

IBU: 15
6,3% alc

Noen som har kommentarer og innspill?
 

Finn Berger

Moderator
Hei, kan noen komme med innspill her.
Neipa: 25 liter
Forslag
6 kg pilsner malt
,5 kg hvetemalt
WLP 001 gjær

Aroma:
100 gram cascade

Tørrhumling:
100 gram hull melon
100 gram Simcoe
100 gram Cascade

IBU: 15
6,3% alc

Noen som har kommentarer og innspill?
Feil gjær. Det enkleste er å bruke Verdant, Lallemands tørrgjær. Andre i samme familie er Wyeast 1318, som er den mest populære gjæren til NEIPA i USA, og Imperials A38 Juice.

Jeg synes du har unødvendig mye humle til tørrhumling. Det der blir 12 gr/l - og det halve er nok.

Når tenker du å tilsette aromahumla? Jeg vil foreslå at du tilsetter den som en hopstand ved 80 grader. Hold den der i 20 minutter, og rør litt innimellom.

Det er vel ikke en typisk NEIPA-humling, det der. Mitt forslag: Citra, Mosaic og El Dorado. Får du tak i Idaho kan du bruke den der i stedet for enten Mosaic eller El Dorado. Og bruk alle tre i begge tilsetningene.
 

Finn Berger

Moderator
Takk for podkasten, den var fin. Morsomt å høre om arrene han har fra kokende grøt. Og hva som skjer når en putter malt oppi grøten. Jeg går for flaket, fersk råfrukt, ingen cereal mash.

Putter antioxin i skyllevann også så klart. Jeg synes antioxin gjør to ting: lysner ølet en tanke og jeg mener også ølet klarner litt fortere. Ikke noe annet enn at jeg tror det er slik, har ingen seriøse eksperimenter som grunnlag.

Endrer 15 min humlen fra Saaz til Fuggles. Podcasten hadde en oppskrift med Magnum og Willamette. Har ikke den, men Fuggles ser ut til å være i samme gate. (Strømmen har Williamette.)
Hyggelig at du likte podcasten. Jeg har mye glede av de der.

Angående Antioxin: Jeg trur du har rett om effektene. Klarninga skyldes antakelig Brewtan B-innslaget. Jeg har slutta å teste ut lodo-brygginga, jeg syntes ikke jeg fikk noe ut av det, og sjøl om det ikke var veldig mye styr, er det enklere å brygge på gamlemåten. Men å tilsette antioxin er jo lite jobb, og skader ikke.

Willamette er et avkom av Fuggles, og brukes ofte i stedet for den. Så det går sikkert like fint andre veien. Jeg har akkurat ferdig en engelsk IPA med bare Fuggles, og den liker jeg veldig godt. (Klone av Kinns Påskeøl.)
 

thomaslm

Norbrygg-medlem
Feil gjær. Det enkleste er å bruke Verdant, Lallemands tørrgjær. Andre i samme familie er Wyeast 1318, som er den mest populære gjæren til NEIPA i USA, og Imperials A38 Juice.

Jeg synes du har unødvendig mye humle til tørrhumling. Det der blir 12 gr/l - og det halve er nok.

Når tenker du å tilsette aromahumla? Jeg vil foreslå at du tilsetter den som en hopstand ved 80 grader. Hold den der i 20 minutter, og rør litt innimellom.

Det er vel ikke en typisk NEIPA-humling, det der. Mitt forslag: Citra, Mosaic og El Dorado. Får du tak i Idaho kan du bruke den der i stedet for enten Mosaic eller El Dorado. Og bruk alle tre i begge tilsetningene.
Hei,

Kanskje i forhold til 100% typeriktighet er det feil humle og gjær, men jeg har ikke citra, mosaic og annen humle tilgjengelig. Tar til meg tipset om å halvere mengde i tærrhumling. Hva tror du om smaken ellers?
 

Finn Berger

Moderator
Hei,

Kanskje i forhold til 100% typeriktighet er det feil humle og gjær, men jeg har ikke citra, mosaic og annen humle tilgjengelig. Tar til meg tipset om å halvere mengde i tærrhumling. Hva tror du om smaken ellers?
Jeg trur det blir en god øl, en slags hybrid mellom IPA og NEIPA. Men når du hverken har gjær eller humler til en NEIPA, ville jeg nok heller jekka opp bitterheta til et litt moderat IPA-nivå, og kalt det en IPA:). Og da hadde jeg nok kutta ut hvetemaltet, også, og bytta ut en god del av pilsnermaltet med pale malt og en dose lyst münchenermalt. Men om pils og hvete er det du har, så bruker du det, sjølsagt.

NEIPA er en av de øltypene der gjæren er veldig viktig, for ikke å snakke om humlene, for at du skal få et øl som faktisk svarer til de forventningene som øltypenavnet lokker fram.
 

thomaslm

Norbrygg-medlem
Jeg trur det blir en god øl, en slags hybrid mellom IPA og NEIPA. Men når du hverken har gjær eller humler til en NEIPA, ville jeg nok heller jekka opp bitterheta til et litt moderat IPA-nivå, og kalt det en IPA:). Og da hadde jeg nok kutta ut hvetemaltet, også, og bytta ut en god del av pilsnermaltet med pale malt og en dose lyst münchenermalt. Men om pils og hvete er det du har, så bruker du det, sjølsagt.

NEIPA er en av de øltypene der gjæren er veldig viktig, for ikke å snakke om humlene, for at du skal få et øl som faktisk svarer til de forventningene som øltypenavnet lokker fram.
Takk for innspill. Jeg gjorde som du nevnte, økte bitterheten og lager en IPA istedet. Så jeg hadde noe WLP007 liggende i kjøleskapet også, men bruker 001 denne gang og lager IPA.
 

Finn Berger

Moderator
Takk for innspill. Jeg gjorde som du nevnte, økte bitterheten og lager en IPA istedet. Så jeg hadde noe WLP007 liggende i kjøleskapet også, men bruker 001 denne gang og lager IPA.
Trur det var lurt. NEIPA er liksom ikke noe du lager halvveis:). Da blir det bare bleikt og kjedelig sammenligna med hvordan du veit det kan være.
 

Finn Berger

Moderator
Ser på noen oppskrifter brukes kveik til NEIPA
Du finner neppe noen øltype som ikke noen har funnet på å brygge med kveik:p. Og det er helt greit, det. Det er bare å brygge i vei og se hva resultatet blir. Kanskje liker du det, og kanskje ikke.

En måte å forstå øltypebegreper på, er å se på dem som navn på forventninger. Blir du tilbudt en NEIPA, f.eks., veit du hva slags smaks- , syns- og munnfølelseopplevelser du kan vente deg av det ølet. Gjæren er viktig i denne sammenhengen, og når det gjelder NEIPA, er det et ganske smalt utvalg av gjær som produserer et øl som svarer til forventningene.

Kveik finnes det mange typer av, og effekten av hver enkelt avhenger mye av hvordan den brukes. Så det er nok vanskelig å si noe generelt om å bruke kveik til å brygge en NEIPA. Men hvis du vil ha en typisk NEIPA, ville jeg brukt en av de gjærtypene som er kjent for å produsere en typisk NEIPA. Bruker du en annen gjærtype, tilfører du noe som sannsynligvis gir deg et annet resultat. Forskjellen kan være liten eller stor, og du kan like den eller ikke. Men du bør i alle fall ha en idé om hva du ønsker å oppnå. Og sjølsagt; den idéen kan jo være å finne ut hva som skjer hvis du bruker en kveik. Spennende nok.
 

Janea

Norbrygg-medlem
Er i tenkeboksen når det gjelder årets første IPA.Maltsammensetningen er tenkt med 80% Maris Otter og 20% Vienna.
Gjær har jeg ikke bestemt meg for(bruker tørrgjær),men som humle i hopstand og til tørrhumling har jeg vurdert New Zealandske humler (Wai-Iti,Rakau,Motueka).
Ser dette greit ut ?
 

Finn Berger

Moderator
Er i tenkeboksen når det gjelder årets første IPA.Maltsammensetningen er tenkt med 80% Maris Otter og 20% Vienna.
Gjær har jeg ikke bestemt meg for(bruker tørrgjær),men som humle i hopstand og til tørrhumling har jeg vurdert New Zealandske humler (Wai-Iti,Rakau,Motueka).
Ser dette greit ut ?
Kort og enkelt: Ja:).
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Noen som har brygget en Kentucky Common?

Er ganske vide rammer.
6 row (vi har jo ikke denne, antar både pils og vanlig PA malt fungerer. Evt. i en miks.
Mais (25-35%)
Sjokolade malt 1-3% for farge
Crystal malt 1-2%

Gjær nøytral amerikansk eller en kölsch-stamme.

Humle
Cluster. Med evt en nobel humle for aroma. Ingen tørrhumling.

Mao en miks mellom Cream Ale og Bitter.


Har selv satt sammen denne.
65% Pils
25% Mais
5% Rug
2% Carafa
2% Crystal
2% Syre malt

OG 1.050
EBC 29

@60 20g Cluster
@20 10g Cluster
@1 20g Mount Hood

IBU 25

K97 eller US-05

Innspill?
 

Finn Berger

Moderator
Noen som har brygget en Kentucky Common?

Er ganske vide rammer.
6 row (vi har jo ikke denne, antar både pils og vanlig PA malt fungerer. Evt. i en miks.
Mais (25-35%)
Sjokolade malt 1-3% for farge
Crystal malt 1-2%

Gjær nøytral amerikansk eller en kölsch-stamme.

Humle
Cluster. Med evt en nobel humle for aroma. Ingen tørrhumling.

Mao en miks mellom Cream Ale og Bitter.


Har selv satt sammen denne.
65% Pils
25% Mais
5% Rug
2% Carafa
2% Crystal
2% Syre malt

OG 1.050
EBC 29

@60 20g Cluster
@20 10g Cluster
@1 20g Mount Hood

IBU 25

K97 eller US-05

Innspill?
K-97 er riktignok ikke en køslchgjær; skulle du hatt tørrgjær er vel alternativet Lallemands Køln. Men jeg er enig med @YngveKL, ikke bruk K-97 her. 05 kan vanskelig bli feil.
 

thomaslm

Norbrygg-medlem
Hei, trenger innspill til American Pale Ale som jeg skal brygge i morgen.

Har mye forskjellig korn og endel humle hjemme slik at jeg enkelt kan gjøre endringer om noen kommer med tips:

25 liter

87,9% Pils malt
8,4 % Hvetemalt
3,7% Caramalt 29 ebc

Citra bitterhumle til ca 12 IBU

Tørrhumling:
50 g Simcoe
30 g Cascade
30 g Citra

Gjær Safale 05

CA 5% alk.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Tenker å brygge en Black IPA snart.
Noen som ser noe galt her. Skulle hatt 1318, men den har jeg ikke.
Screenshot_20210522-205811-picsay.png

Screenshot_20210522-205839-picsay.png
 

Morten Sannerud

Norbrygg-medlem
Hei, trenger innspill til American Pale Ale som jeg skal brygge i morgen.

Har mye forskjellig korn og endel humle hjemme slik at jeg enkelt kan gjøre endringer om noen kommer med tips:

25 liter

87,9% Pils malt
8,4 % Hvetemalt
3,7% Caramalt 29 ebc

Citra bitterhumle til ca 12 IBU

Tørrhumling:
50 g Simcoe
30 g Cascade
30 g Citra

Gjær Safale 05

CA 5% alk.
Ja takk :D
Jeg har ikke erfart selv, men jeg har lest at citra kan gi litt gressaktig smak ved så lang koketid. Så jeg hadde brukt Simcoe til 20 IBU ved 60 og til 5 IBU ved 10 og tørrhumlet kun med citra og cascade slik du skriver
 
Topp