Hallertau er jo en region i Bayern, altså bare et sted - og du kan jo i og for seg dyrke hva som helst der. Men sammenligna med Perle - som veldig klart har effekt av koking - har Magnum et høyere innhold av aromaoljer totalt, og prosentene av humulene og caryophyllene av oljeinnholdet er også høyere. Det skulle gi Magnum et høyere potensiale enn Perle for dannelse av oksiderte produkter av disse oljene under koking, og det er altså disse oksiderte produktene som er interessante når det gjelder å gi krydder/treverk/jord i smaken. Så ja, Magnum burde være OK, men har samtidig et rykte som "nøytral" bitterhumle. Det er muligens feil.
- og med bare bitterhumle, selvfølgelig?
Jamfør det jeg skriver over her, så hadde det vært veldig interessant. Det er mye mulig at det ville produsere temmelig like øl. De aromaoljene som produserer de mer florale tonene - som jeg regner med at er mer framtredende i Mittelfrüh enn i Magnum - fordamper under lang koking, og dermed vil det ikke bli så mye som skiller.
Humulene er lettfordampelig - når 106 grader er kokepunktet betyr jo ikke det at det ikke fordamper ved lavere temperaturer, og det er lista blant "extremely volatile" oljer i The New IPA - men det dannes et oksidasjonsprodukt av det under koking, og det er det som er interessant i denne sammenhengen.