"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Eramik

Norbrygg-medlem
Nei hadde ikke Styrian. Men synes du får mye IBU på 5 minutter med Target i forhold til meg. Det ligger inne 7.5% alpha syre på den i oppskriften min. Jeg bruker Beersmith.
Holder du WP under 80 grader vil sikkert IBU derfra synke betraktelig.
Ser jeg brukte mye mindre goldings i WP ja.
Det var nok bare en glipp.
Target ligger mellom 9 og 10% hos de 3 leverandørene jeg sjekket. La den på 9.5% nå.

Pleier å starte WP på 82 grader men klarer aldri å holde den der lenge. Et par minutter så er den under 80 grader. Etter 20 minutter er den vanligvis under 70 grader også.

La inn 75 får nå ca 40 på kok og 48 etter WP. Ser bedre ut. Men fortsatt en del høyere enn 30 IBU som Nøgne skriver i oppskriften. Jaja er jo bare å prøve, er en oppskrift mange liker.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Target ligger mellom 9 og 10% hos de 3 leverandørene jeg sjekket. La den på 9.5% nå.

Pleier å starte WP på 82 grader men klarer aldri å holde den der lenge. Et par minutter så er den under 80 grader. Etter 20 minutter er den vanligvis under 70 grader også.

La inn 75 får nå ca 40 på kok og 48 etter WP. Ser bedre ut. Men fortsatt en del høyere enn 30 IBU som Nøgne skriver i oppskriften. Jaja er jo bare å prøve, er en oppskrift mange liker.
Du kan vel justere bitterhumlen til den treffer bedre med oppskriften?
Ikke enkelt å treffe med WP temperaturen nei. Jeg bruker vanlig kokeplate. Slår den av 2 min før kokeslutt. Så setter jeg på vannet i spiralkjøleren og starter røreren.
Like før tempen kommer der den skal være så stenger jeg vannet og lar røreren gå. Da holder tempen seg ganske stabil på restvarmen fra kokeplaten.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Du kan vel justere bitterhumlen til den treffer bedre med oppskriften?
Ikke enkelt å treffe med WP temperaturen nei. Jeg bruker vanlig kokeplate. Slår den av 2 min før kokeslutt. Så setter jeg på vannet i spiralkjøleren og starter røreren.
Like før tempen kommer der den skal være så stenger jeg vannet og lar røreren gå. Da holder tempen seg ganske stabil på restvarmen fra kokeplaten.
Er uansett ganske mye usikkerhet knyttet til IBU utregningene.

Sjekk avsnittet med Lab Data her:
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.

loebrygg

Norbrygg-medlem
Jeg savner faktisk litt bitterhet i ESB'n min
Kalkulert IBU 48, 18 fra bitterhumla
Vet ikke om dere er enig i det @Kloakk @Daggis ?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Jeg savner faktisk litt bitterhet i ESB'n min
Kalkulert IBU 48, 18 fra bitterhumla
Vet ikke om dere er enig i det @Kloakk @Daggis ?
Vil ikke si jeg savnet det, men tror absolutt ikke det hadde gjort noe med litt mer :)
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Uten å ha smakt NØ OST. Hva er det egentlig som skiller denne fra en klassisk engelsk IPA?

Hadde jeg bare sett oppskriften, tror jeg fort jeg hadde sagt at dette er en IPA.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg savner faktisk litt bitterhet i ESB'n min
Kalkulert IBU 48, 18 fra bitterhumla
Vet ikke om dere er enig i det @Kloakk @Daggis ?
Det kan vel ha sammenheng med vannjusteringa. Du bruker bare klorid - og helt opp mot øvre grense, også - mens den vanlige profilen for en bitter har overvekt av sulfat.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Det kan vel ha sammenheng med vannjusteringa. Du bruker bare klorid - og helt opp mot øvre grense, også - mens den vanlige profilen for en bitter har overvekt av sulfat.

Det er selvfølgelig med på å underbygge det
Brukte kun klorid etter å ha smakt originalen som jeg opplevde som veldig bløt og litt "salt"
dog var den litt bitrere enn min, ellers syntes jeg traff ganske bra
 

Finn Berger

Moderator
Det er selvfølgelig med på å underbygge det
Brukte kun klorid etter å ha smakt originalen som jeg opplevde som veldig bløt og litt "salt"
dog var den litt bitrere enn min, ellers syntes jeg traff ganske bra
Høres litt artig ut, det der. Det minner meg på noe jeg snubla over da jeg googla litt i forbindelse med en diskusjon om bitterhet og vann i tysk pils. Myten vil ha det til at nordtysk pils skal brygges med mye sulfat, men både Bitburger og Jever reklamerer med at de har veldig bløtt vann. Og Jever sier at det gir dem muligheta til å bruke veldig mye humle.

Så kanskje det er en idé, da: Å justere vannet for en maltprega profil, men bruke så mye humle (bitterhumling) at ølet likevel tipper mot det bitre?
 

Daggis

Norbrygg-medlem
Jeg savner faktisk litt bitterhet i ESB'n min
Kalkulert IBU 48, 18 fra bitterhumla
Vet ikke om dere er enig i det @Kloakk @Daggis ?
Beit meg ikke merke i mangel på bitterhet.
 

espie

Norbrygg-medlem
Prøvde meg på en Vienna Lager som står til lagring nå etter følgende oppskrift:

1624428305465.png

Det som overrasket meg veldig var hvor mørk den endte opp med å bli i forhold til beregnet EBC. Det er brukt litt Chocolate Malt for å få en antatt fin brunfarge. Skjønner at det ikke er noe super-eksakt vitenskap og at det avhenger av datagrunnlaget, men dette har skjedd andre ganger også der jeg prøver å sikte på en EBC men bommer.

Jeg har ikke eget maltlager, men bestiller alltid hos Brewshop. Jeg er aldri sikker på hvor nøyaktig de er med mengdene, og har ingen uniddelbar grunn til å mistenke at det blir noe feil, men der er det slik at man bestiller i 100g og må spesifisere mengder dersom det er avvik.

Spørsmålet mitt er om hva som er erfaringer på hvor korrekt beregningene på EBC faktisk er i realiteten (bruker Brewfather) og om det er vanlig med avvik.
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Prøvde meg på en Vienna Lager som står til lagring nå etter følgende oppskrift:

Vis vedlegget 52374

Det som overrasket meg veldig var hvor mørk den endte opp med å bli i forhold til beregnet EBC. Det er brukt litt Chocolate Malt for å få en antatt fin brunfarge. Skjønner at det ikke er noe super-eksakt vitenskap og at det avhenger av datagrunnlaget, men dette har skjedd andre ganger også der jeg prøver å sikte på en EBC men bommer.

Jeg har ikke eget maltlager, men bestiller alltid hos Brewshop. Jeg er aldri sikker på hvor nøyaktig de er med mengdene, og har ingen uniddelbar grunn til å mistenke at det blir noe feil, men der er det slik at man bestiller i 100g og må spesifisere mengder dersom det er avvik.

Spørsmålet mitt er om hva som er erfaringer på hvor korrekt beregningene på EBC faktisk er i realiteten (bruker Brewfather) og om det er vanlig med avvik.
Jeg har ikke stussa noe særlig over det jeg får ut av Brewersfriends fargekalkulator. Du kan jo legge inn maltet ditt i den og se om du får samme resultat.

21 EBC ligger et sted mellom lyst ravfarget til middels ravfarget etter den amerikanske skalaen. Hos Norbrygg går ravfarget fra 15 til 25 EBC. Jeg veit ikke hvordan det stemmer med hvordan du opplever fargen på ølet? ("Ravfarget" er jo ikke noe eksakt begrep, jeg er klar over det. Det kan sikkert variere mye hvor mørkt vi vil si at et øl som blir beskrevet som ravfarget, er.)

Denne wieneroppskrifta mi er beregna til 22 EBC av Brewersfriends kalkulator:

Malt til 34 liter før tapping
5,1 kg wienermalt
0,6 kg lyst münchener
0,6 kg mørkt münchener
0,6 kg mørkt hvetemalt (17 EBC)
0,1 kg Carafa Special 2
0,1 kg syremalt
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Prøvde meg på en Vienna Lager som står til lagring nå etter følgende oppskrift:

Vis vedlegget 52374

Det som overrasket meg veldig var hvor mørk den endte opp med å bli i forhold til beregnet EBC. Det er brukt litt Chocolate Malt for å få en antatt fin brunfarge. Skjønner at det ikke er noe super-eksakt vitenskap og at det avhenger av datagrunnlaget, men dette har skjedd andre ganger også der jeg prøver å sikte på en EBC men bommer.

Jeg har ikke eget maltlager, men bestiller alltid hos Brewshop. Jeg er aldri sikker på hvor nøyaktig de er med mengdene, og har ingen uniddelbar grunn til å mistenke at det blir noe feil, men der er det slik at man bestiller i 100g og må spesifisere mengder dersom det er avvik.

Spørsmålet mitt er om hva som er erfaringer på hvor korrekt beregningene på EBC faktisk er i realiteten (bruker Brewfather) og om det er vanlig med avvik.
Nest siste Vienna'en jeg brygget har så og si samme grist, men jeg brukte 100g low coloured chocolate malt (415EBC). Opplevde det samme, (mørkere enn antatt), samt at choco-preget var merkbart, (dog mildt). Jeg konkluderte med at det var godt, men skal jeg bruke choc malt igjen blir det under halvparten, (mest pga smak). Tipper 20 g Choc (1000EBC) gir den litt ubestemmelige, bakenforliggende "kryddertonen" man (kanskje) ønsker når man legger til choc-malt i en vienna. Vurderer å lage en splitbatch (2 x 10l), og legge til 10g Choc (som steeped grain) i den ene, og Carafa (for farge) i den andre, (som i Finn sitt innlegg over - en oppskrift jeg har veldig sans for, og tror jeg må teste neste gang).
 

espie

Norbrygg-medlem
Jeg har ikke stussa noe særlig over det jeg får ut av Brewersfriends fargekalkulator. Du kan jo legge inn maltet ditt i den og se om du får samme resultat.

21 EBC ligger et sted mellom lyst ravfarget til middels ravfarget etter den amerikanske skalaen. Hos Norbrygg går ravfarget fra 15 til 25 EBC. Jeg veit ikke hvordan det stemmer med hvordan du opplever fargen på ølet? ("Ravfarget" er jo ikke noe eksakt begrep, jeg er klar over det. Det kan sikkert variere mye hvor mørkt vi vil si at et øl som blir beskrevet som ravfarget, er.)
Tested nå - den fargen som kommer opp på verktøyet til Brewersfriends ser mer riktig ut for meg. (Har ikke glass foran meg nå)

1624446113042.png
 

espie

Norbrygg-medlem
Nest siste Vienna'en jeg brygget har så og si samme grist, men jeg brukte 100g low coloured chocolate malt (415EBC). Opplevde det samme, (mørkere enn antatt), samt at choco-preget var merkbart, (dog mildt). Jeg konkluderte med at det var godt, men skal jeg bruke choc malt igjen blir det under halvparten, (mest pga smak). Tipper 20 g Choc (1000EBC) gir den litt ubestemmelige, bakenforliggende "kryddertonen" man (kanskje) ønsker når man legger til choc-malt i en vienna. Vurderer å lage en splitbatch (2 x 10l), og legge til 10g Choc (som steeped grain) i den ene, og Carafa (for farge) i den andre, (som i Finn sitt innlegg over - en oppskrift jeg har veldig sans for, og tror jeg må teste neste gang).
Ok, interessant - jeg hadde kun tenkt på Choco som farge - men jeg syns det totalt er litt for mye brent smak i denne batchen. Den er ikke sur / bitter / astringent, men kunne ønske meg mindre.

Nå er jo denne veldig fersk, så jeg får se litt etter sommerferien om den blir rundere.
 

Finn Berger

Moderator
Nest siste Vienna'en jeg brygget har så og si samme grist, men jeg brukte 100g low coloured chocolate malt (415EBC). Opplevde det samme, (mørkere enn antatt), samt at choco-preget var merkbart, (dog mildt). Jeg konkluderte med at det var godt, men skal jeg bruke choc malt igjen blir det under halvparten, (mest pga smak). Tipper 20 g Choc (1000EBC) gir den litt ubestemmelige, bakenforliggende "kryddertonen" man (kanskje) ønsker når man legger til choc-malt i en vienna. Vurderer å lage en splitbatch (2 x 10l), og legge til 10g Choc (som steeped grain) i den ene, og Carafa (for farge) i den andre, (som i Finn sitt innlegg over - en oppskrift jeg har veldig sans for, og tror jeg må teste neste gang).
Vær obs på at Carafa'en ikke gir bare farge. Den gir avgjort masse smak, også. Du kan vel regne den omtrent som pale choco når det gjelder smak.
 

espie

Norbrygg-medlem
Vær obs på at Carafa'en ikke gir bare farge. Den gir avgjort masse smak, også. Du kan vel regne den omtrent som pale choco når det gjelder smak.
Det der kan da ikke være riktig. 60 EBC?? Så mørkt øl gir ikke oppskrifta di. Kan du ha lagt inn noe feil?

Det har du rett i - la inn kg istedenfor liter... Det er mer på linje med Brewfather.

1624457358780.png

Likevel så ser jo den faktiske fargen mer ut som den jeg la inn feil o_O Skal ta bilde når jeg kommer hjem.

Forresten - hvilken lokal belysning skal man bruke for å bedømme fargen? Er stor forskjell ved aktiv gjennomlysning gjennom glasset og klart øl vs kun innendørs lys i tåkete øl.
 
Topp