"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Nordlands

Norbrygg-medlem
Tenker å brygge en Black IPA snart.
Noen som ser noe galt her. Skulle hatt 1318, men den har jeg ikke.
Vis vedlegget 51807

Vis vedlegget 51808
Har sett enkelte mene det kan bli litt for mye rosin-smak med over 5% Special B. Om du ikke setter starter bør du kanskje ha 2 pakker gjær? Er også vant med litt større tørrhumlemengder, minst 2 g/l.

Har ikke brygget en black IPA, men har lagt inn 7F Svartediket i Brewfather med US-05 med tanke på å brygge den en gang.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Har sett enkelte mene det kan bli litt for mye rosin-smak med over 5% Special B. Om du ikke setter starter bør du kanskje ha 2 pakker gjær? Er også vant med litt større tørrhumlemengder, minst 2 g/l.

Har ikke brygget en black IPA, men har lagt inn 7F Svartediket i Brewfather med US-05 med tanke på å brygge den en gang.
Tenkte å bruke 2 pakker ja. Men nå har jeg bestilt 1318. Da blir det enn starter med nok gjær. Skal sjekke litt angående special B.
 

Finn Berger

Moderator
Satte en starter på Imperials versjon av Calfornia Commons-gjæren nå, Cablecar. Første gang jeg prøver å brygge en sånn helt "riktig", siden det påstås av dem som bør vite det at gjæren er helt vesentlig.

Oppskrifta er vel nokså standard på dette ølet, dvs. at grensene er nokså snevre for hva som passer, i alle fall dersom Anchor Steam er malen. Jeg greidde å rote inn flere malttyper enn strengt tatt nødvendig, men det var vrient å få ølet mørkt nok uten å bruke for mye mørkt malt. Rimelig snålt:).

Malt til 26 liter etter nedkjøling
3,70 kg pilsnermalt
1,00 kg Maris Otter
0,35 kg Crystal light 105
0,25 kg Heritage 180
0,05 kg Biscuit
0,03 kg Carafa Special II
Humle
10 gr Northern Brewer @ 60
40 gr Northern Brewer @ 15
50 gr Northern Brewer @ wp 20/80
Gjær
Imperial L05 Cablecar @ 16º

Cablecar.jpg
 
Sist redigert:

Eramik

Norbrygg-medlem
Skal bestille malt til 26L splitt Cream Ale/ Kentucky Common

3300 g pils 61%
1000 g flaket mais 19%
500 g hvete 9%
400 g flaket ris 7%
200 g syre malt 4%

20g Cluster@60/ 20g Mount Hood@20
US-05

Etter 13L er tappet tilsettes dette for KC (meskes no sparge i egen gryte) skal gi 2L.
300 g pale ale
100 g rug
50 g Crystal 120
50 g Carafa S III

Kokes 10 min

20g Cluster@70
20g Mount Hood@30
20g Mount Hood@5

OG rundt 1.050 på begge.

Innspill?
Skal jeg droppe humle @5 på KC?
Har aldri brygget med flaket mais og ris. Her er det 25%, bør jeg bruke risskall i tillegg?
 

bryren

Norbrygg-medlem
Trenger hjelp til en belgisk dobbel. Finner lite oppskrifter, men har fått laga to forskjellige og trenger innspill på hva som ser mest fornuftig ut.

Forslag 1:
OG 1068
5,4 kg pils
500 gram hjemmelaget kandissirup basert på oppskrift fra forumet.

Bitter til 20 IBU og 20 gram EKG @15

Wlp 530

Forslag 2:
OG 1068
4,8 kg pils
430 g hvete
260 g hjemmelaget kandissirup
170 g crystal 120 ebc
170 g special b
90 g sjokolademalt

Likt humleskjema og gjær som ovenfor.

Er kanskje mest nyskjerrig på hvor godt sirupen bidrar i smaksbilde, for i det første forslaget er det meste basert på den. Forslag 2 er kanskje mer safe mtp kompleksiteten?

Er litt usikker, så gjerne kom med innspill.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Trenger hjelp til en belgisk dobbel. Finner lite oppskrifter, men har fått laga to forskjellige og trenger innspill på hva som ser mest fornuftig ut.

Forslag 1:
OG 1068
5,4 kg pils
500 gram hjemmelaget kandissirup basert på oppskrift fra forumet.

Bitter til 20 IBU og 20 gram EKG @15

Wlp 530

Forslag 2:
OG 1068
4,8 kg pils
430 g hvete
260 g hjemmelaget kandissirup
170 g crystal 120 ebc
170 g special b
90 g sjokolademalt

Likt humleskjema og gjær som ovenfor.

Er kanskje mest nyskjerrig på hvor godt sirupen bidrar i smaksbilde, for i det første forslaget er det meste basert på den. Forslag 2 er kanskje mer safe mtp kompleksiteten?

Er litt usikker, så gjerne kom med innspill.
Jeg ville nok gått for variant 2, jeg er redd den første kan bli litt i overkant enkel. Mulig jeg ville vært enda mer forsiktig med krystallmaltet, særlig special b som jeg syns fort kan bli dominerende, men jeg ville nok ikke droppa det helt.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Trenger hjelp til en belgisk dobbel. Finner lite oppskrifter, men har fått laga to forskjellige og trenger innspill på hva som ser mest fornuftig ut.

Forslag 1:
OG 1068
5,4 kg pils
500 gram hjemmelaget kandissirup basert på oppskrift fra forumet.

Bitter til 20 IBU og 20 gram EKG @15

Wlp 530

Forslag 2:
OG 1068
4,8 kg pils
430 g hvete
260 g hjemmelaget kandissirup
170 g crystal 120 ebc
170 g special b
90 g sjokolademalt

Likt humleskjema og gjær som ovenfor.

Er kanskje mest nyskjerrig på hvor godt sirupen bidrar i smaksbilde, for i det første forslaget er det meste basert på den. Forslag 2 er kanskje mer safe mtp kompleksiteten?

Er litt usikker, så gjerne kom med innspill.
Jeg laget en Belgisk mørk med hjemmelaget sirup. Tok utgangspunkt i Chimay Blå her.

Det finnes flere klassiske dubbel oppskrifter der.
 

dojonieu

Norbrygg-medlem
Trenger hjelp til en belgisk dobbel. Finner lite oppskrifter, men har fått laga to forskjellige og trenger innspill på hva som ser mest fornuftig ut.

Forslag 1:
OG 1068
5,4 kg pils
500 gram hjemmelaget kandissirup basert på oppskrift fra forumet.

Bitter til 20 IBU og 20 gram EKG @15

Wlp 530

Forslag 2:
OG 1068
4,8 kg pils
430 g hvete
260 g hjemmelaget kandissirup
170 g crystal 120 ebc
170 g special b
90 g sjokolademalt

Likt humleskjema og gjær som ovenfor.

Er kanskje mest nyskjerrig på hvor godt sirupen bidrar i smaksbilde, for i det første forslaget er det meste basert på den. Forslag 2 er kanskje mer safe mtp kompleksiteten?

Er litt usikker, så gjerne kom med innspill.
Oppskriftene på: www.theelectricbrewery.com er ganske ok. Jeg karbonerer mine belgiske heller på flaske med speise, ikke tvang slik de foreslår på the electric brewery.
 

Morten Sannerud

Norbrygg-medlem
Er det noen som har testet oppskriftene fra Speidel sin hjemmeside og/eller har erfaring med Bavaria Mandarina? Jeg har lyst til å teste ut Bavaria Mandarina i en pale ale - 20 L batch. Oppskriften på Speidel sin hjemmeside bruker 12g Perle til bitter og deretter kun 5g @ 40 og 5g @0 av Mandarina. Virker ikke dette lite? Jeg ser litt for meg å benytte opptil 100g, hvorav 40g til tørrhumling, som jeg har lest burde ligge en stund for å fremheve mandarinsmak og -aroma?
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Er det noen som har testet oppskriftene fra Speidel sin hjemmeside og/eller har erfaring med Bavaria Mandarina? Jeg har lyst til å teste ut Bavaria Mandarina i en pale ale - 20 L batch. Oppskriften på Speidel sin hjemmeside bruker 12g Perle til bitter og deretter kun 5g @ 40 og 5g @0 av Mandarina. Virker ikke dette lite? Jeg ser litt for meg å benytte opptil 100g, hvorav 40g til tørrhumling, som jeg har lest burde ligge en stund for å fremheve mandarinsmak og -aroma?
Det virka meningsløst lite, det der. Du får ikke mer enn 10-15 IBU, og kommer garantert ikke til å kjenne noe som helst til Mandarina'n.

Jeg ville avgjort ikke brukt Perle som bitterhumle, heller. Vil du ha litt amerikansk smak, så kan du jo ta Simcoe. Eller Magnum, om du vil ha minst mulig som forstyrrer Madarina'n.

Jeg har ikke noe erfaring med Mandarina, men 4 gr./l til tørrhumling er vanligvis ganske optimalt i en pale ale, synes jeg. Bruk 2 poser, så har du 120 gram som du kan tilsette i wp, eller eventuelt fordele mellom ei sein tilsetting i kok og i wp.

Er jeg blitt et humlehue? Nei, jeg trur da ikke det. Men jeg har kasnkje brygga for mye NEIPA:).
 

Morten Sannerud

Norbrygg-medlem
I forrige pale ale benyttet jeg bitterhumle til 12 IBU, deretter 135g citra og cascade fra 15min og frem til tørrhumle, total IBU 25. Dette ble nok litt for mye humle, den er god men det er bare litt mye. Mulig det hadde balansert bedre med høyere IBU, men jeg er ikke glad i bitre øl.

Tror jeg tenker et sted mellom 25-30 IBU og singel hop Mandarina.

Edit, burde jeg ha «flavor» tilsetning rundt 30min, eller kjøre kun sene tilsetninger? Mer smak mindre aroma?
 

Finn Berger

Moderator
I forrige pale ale benyttet jeg bitterhumle til 12 IBU, deretter 135g citra og cascade fra 15min og frem til tørrhumle, total IBU 25. Dette ble nok litt for mye humle, den er god men det er bare litt mye. Mulig det hadde balansert bedre med høyere IBU, men jeg er ikke glad i bitre øl.

Tror jeg tenker et sted mellom 25-30 IBU og singel hop Mandarina.

Edit, burde jeg ha «flavor» tilsetning rundt 30min, eller kjøre kun sene tilsetninger? Mer smak mindre aroma?
Det du tilsetter ved 30 mister det aller meste av smaks- og aromabidraget. Skillet er forøvrig kunstig. Kanskje er bitterhumle ved 60 pluss 25 gram ved 5, og så ei større tilsetning i wp tingen? Og så tørrhumle, så klart.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
En ESB blir helt sikkert brygget på et tidspunkt. Har lagt Nøgne sin inn i Brewfather. Det er jo flere her som har brygget den.

Reagerer på humlemengden og teoretisk bitterhet. Men har skjønt at denne er rimelig humlerik. Har jeg fått alt riktig?

Får se om det er mulig å finne orginalen før jeg bestemmer meg.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Det var mye humle og bitterhet ja. Husker ikke hvor jeg fant oppskriften, men jeg har en IBU på 32. Bruker 70 grader på wirlpool så der blir det lite bitterhet. Og i tillegg mye mindre humle på 5 minutter.
Jeg brygget 12 liters batch, men du ser IBU tallene.
Screenshot_20210619-023819.png
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Samme kilde ja.
Det var mye humle og bitterhet ja. Husker ikke hvor jeg fant oppskriften, men jeg har en IBU på 32. Bruker 70 grader på wirlpool så der blir det lite bitterhet. Og i tillegg mye mindre humle på 5 minutter.
Jeg brygget 12 liters batch, men du ser IBU tallene.
Vis vedlegget 52309
Samme kilde ja. Humlemengden ser lik ut på 5 min. Jeg har 25l batch. Merkelig om det skal bli så stor forskjell i IBU. Hvilket program bruker du? brewersfriend?
Du har mye mye mindre Styrian Golding i Whirlpool. Oppskriften sier 5g/l du har 1.5g/L.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Styrian Golding er ikke samme humle som oppskriften bruker (EKG)
Nei hadde ikke Styrian. Men synes du får mye IBU på 5 minutter med Target i forhold til meg. Det ligger inne 7.5% alpha syre på den i oppskriften min. Jeg bruker Beersmith.
Holder du WP under 80 grader vil sikkert IBU derfra synke betraktelig.
Ser jeg brukte mye mindre goldings i WP ja.
Det var nok bare en glipp.
 
Topp