"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

espie

Norbrygg-medlem
Vær obs på at Carafa'en ikke gir bare farge. Den gir avgjort masse smak, også. Du kan vel regne den omtrent som pale choco når det gjelder smak.
Ok, da er jeg rett og slett fristet til å droppe dette. Blir veldig forvirret av røstede smaker på den type øl. Hjernen glir over i Porter-land med en gang.
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Laget meg en test med forskjellige røstede malttyper. Blackmalt smakte det minst av etterfulgt av chocohvete tror jeg. Carafa hadde mest smak.
Men så kan det jo bli forskjellige resultater når man mesker de sammen med annen malt og vannjusteringer kanskje?
Tror carafa 2 er den med mest smak av carafaene. Har observert flere oppskrifter med 50/50 carafa 1 og 3. Dette gir samme EBC som tilsvarende mengde kun carafa 2. Har testet dette i noen brygg, og det gir definitivt mindre smaksbidrag fra carafamaltet.

Blackmalt har jeg bare prøvd en gang. Da i en swartzbier primært for farge. Jeg trekte da maltet (4% av grist) i drøye 5 minutter. Som du skriver lite sjokolade/kaffe men masse bjørnebær …
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Laget meg en test med forskjellige røstede malttyper. Blackmalt smakte det minst av etterfulgt av chocohvete tror jeg. Carafa hadde mest smak.
Men så kan det jo bli forskjellige resultater når man mesker de sammen med annen malt og vannjusteringer kanskje?
Eller sukkerkulør. 10.000 ECB.
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Hvorfor i svarte skal man på død og liv brygge Taco-varianten av Wiener Lager? Alle indikatorer peker mot at Anton Dreher's versjon var lys/gyllen...
 

Finn Berger

Moderator
Hvorfor i svarte skal man på død og liv brygge Taco-varianten av Wiener Lager? Alle indikatorer peker mot at Anton Dreher's versjon var lys/gyllen...
I alle fall to mulige grunner:):
  • man liker den mørke
  • man vil ha med ølet i NM. Nedre grense for wienerøl er 22 EBC. Min over her er altså så lys som det går an om man vil være innafor.
Det er jo vrient å vite hvor lyst ølet til Dreher var. Men pale malt den gangen var mørkere enn i dag - og det var høyst sannsynllig wienermaltet, også. Så Drehers øl var neppe så lyst som min lyse wiener på bildet over her. Dessuten var det antakelig ganske søtt, for gjæren var dårlig til å attenuere. Jeg er ikke så sikker på at jeg ville likt det.
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
I alle fall to mulige grunner:):
  • man liker den mørke
  • man vil ha med ølet i NM. Nedre grense for wienerøl er 22 EBC. Min over her er altså så lys som det går an om man vil være innafor.
Det er jo vrient å vite hvor lyst ølet til Dreher var. Men pale malt den gangen var mørkere enn i dag - og det var høyst sannsynllig wienermaltet, også. Så Drehers øl var neppe så lyst som min lyse wiener på bildet over her. Dessuten var det antakelig ganske søtt, for gjæren var dårlig til å attenuere. Jeg er ikke så sikker på at jeg ville likt det.
Vel, i.o.m. at jeg røk på ett impulskjøp i går da jeg var innom Strømmen, og tok med en sekk Vienna, så blir det nok endel innslag av dette maltet i ølene fremover :p
En liten tabbe, siden det var MO jeg var tom for. Oppdaget da jeg kom hjem at jeg hadde en 5 kg pose Vienna fra før. Samt 17 kg hver av böhmisk og Barke.
Så neste lager blir fort en lager med 100% vienna og saaz :cool:
Må si den venstre er en skikkelig fristerinne, Finn :beermug:
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Vel, i.o.m. at jeg røk på ett impulskjøp i går da jeg var innom Strømmen, og tok med en sekk Vienna, så blir det nok endel innslag av dette maltet i ølene fremover :p
En liten tabbe, siden det var MO jeg var tom for. Oppdaget da jeg kom hjem at jeg hadde en 5 kg pose Vienna fra før. Samt 17 kg hver av böhmisk og Barke.
Så neste lager blir fort en lager med 100% vienna og saaz :cool:
Må si den venstre er en skikkelig fristerinne, Finn :beermug:
Det er en veldig rund og behagelig øl. Jeg har lagt inn en kilo lyst münchener der, som du ser. Det var vel ut fra en ide om at maltet til Dreher var mørkere enn dagens, og wiener'n til Weyermann er ganske lyst for moderne wienermalt , også. Åkkesom; det funker fint.

Jeg er ikke så sikker på at det stemmer at "blondes have more fun". Men jeg begynner å helle til at "blondes are more fun" - når det kommer til øl, i alle fall:). Her har vi Lyset i Mitt Liv med husets ultralyse moderne lager. Bildet burde jo vært omslag til Dylans Blonde on blonde:).
Marit med moderne lys lager.jpg
 

Oliverhooper

Norbrygg-medlem
Saison oppskrift med Bonsak wallonia farmhouse malt.

Hei vil gjerne høre erfaring med Wallonia farmhouse malt fra Bonsak. Jeg var litt usikker hvordan denne brukes i en saison så regnet med den brukes som base malt istedenfor pilsner/ale malt. Vet ikke hvor mye smak den bidrar, og om den kan brukes som single malt, eller om man bør bruke noen spesial malt. Jeg har gjettet meg frem til følgende oppskrift. Hva synes dere om oppskriften?

Test batch på 10 liter:
OG 1.051
FG 1.005
ABV 6%
IBU 25
BU/GU 0.49


1.6kg Wallonia Farmhouse - 68%
400g vienna - 17%
120g candi sugar - 5%
120g acid malt - 5 %
120g wheat malt - 5 %

15g bobek - Boil 60 min - 18 IBU
6g Saaz - Boil 15 min - 3 IBU
6g bobek - Boil 15 min - 3 IBU
6g Saaz - Boil 1 min
6g bobek - Boil 1 min

Mash 66C 60 min, mash out 75C 10 min


1 pk Mangrove Jack's French Saison, gjær på 28 grader, la den freerise til maks 32
 
Sist redigert:

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Hei.
Etter mye brygging av lager og flamsk øl, frister det igjen med å sette en IPA/SIPA. Gjerne noe friskt og sommerlig. Middels bitterhet. Vil veldig gjerne prøve Galaxy, (som jeg utrolig nok ikke har prøvd ennå), som jeg har en 250g pose av. Siste fruktige ipa'en jeg forsøkte meg på var ganske mislykket, (etter egen smakspreferanse). Ubalansert humlesammensetning, og jeg forstår ikke helt hvorfor: (25l. Lallemand Verdant, ABV 5.5, EBC: 15, IBU: 67 (som jeg ikke får til å stemme, den manglet bitterhet), BU/GU: 0.98)
Malt: (litt mye forskjellig, bla. fordi noen rester skulle brukes opp). Har vært svært fornøyd med denne gristen før til IPA.
2 kg (31.3%) — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC
2 kg (31.3%) — Chateau Pale Ale — Grain — 6 EBC
1 kg (15.6%) — BestMälz Best Pilsen Malt — Grain — 3.5 EBC
500 g (7.8%) — BestMalz Wheat Malt — Grain — 5 EBC
150 g (2.3%) — BestMalz Caramel Munich I — Grain — 90 EBC
130 g (2%) — BestMalz Acidulated — Grain — 6 EBC
120 g (1.9%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
Humle:
30 g (37 IBU) — Magnum 12% — First Wort
25 g (14 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 5 min
33 g
(8 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
25 g
(8 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
67 g
— Idaho #7 12.4% — Dry Hop — day 2
100 g
— HBC 431 14% — Dry Hop — day 7
50 g
— BRU-1 14% — Dry Hop — day 7
50 g
— Citra 12% — Dry Hop — day 7

Slang oppi 30 g CTZ i keg'en for å prøve balansere ut. Det hjalp litt, men maskerte også fruktsmaken. Kan jo være at jeg rett og slett ikke liker HBC431/BRU-1. Eller at Verdant gir ett preg jeg ikke liker, er litt mistenksom på den. Men jeg brygget også en APA med Verdant som ble dritgod, (og ikke hadde "billigjuice-preget"):
5 g (11 IBU) — Polaris 18.1% — First Wort
20 g (7 IBU) — Challenger 5.1% — Boil — 20 min
20 g
(16 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 10 min
20 g
(7 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 2 min
20 g
(3 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 10 min hopstand @ 85 °C
50 g
— Citra 12% — Dry Hop — 9 days
Nå foretrekker jeg/får til west coast stilen bedre, men vil gjerne også få til en fruktig og frisk IPA, med noe pine/dankness for får den til å stå opp for seg selv.
SÅ; Har noen forslag til hvordan jeg kan endre på humleregimet? Har sans for å bruke idaho7 tidlig (WP/BT). Har også hatt hell med å bruke Nugget+Chinook i BT. Liker veldig godt det CTZ tilfører. Kanskje mer CTZ i WP? Digger Mosaic, så åpen for mer av det. Eller kanskje den trenger mer citrus? (Trodde citra'en ville friske den opp, men følte den mangla zing).

Så jeg spør pent om hjelp. Skulle jeg tura på, ville jeg bytta ut HBC+BRU i DH med Galaxy, men er redd for at jeg ender opp med en IPA som ikke faller i smak. Takknemlig for innspill!
 
Sist redigert:

Eramik

Norbrygg-medlem
Hei.
Etter mye brygging av lager og flamsk øl, frister det igjen med å sette en IPA/SIPA. Gjerne noe friskt og sommerlig. Middels bitterhet. Vil veldig gjerne prøve Galaxy, (som jeg utrolig nok ikke har prøvd ennå), som jeg har en 250g pose av. Siste fruktige ipa'en jeg forsøkte meg på var ganske mislykket, (etter egen smakspreferanse). Ubalansert humlesammensetning, og jeg forstår ikke helt hvorfor: (25l. Lallemand Verdant, ABV 5.5, EBC: 15, IBU: 67 (som jeg ikke får til å stemme, den manglet bitterhet), BU/GU: 0.98)
Malt: (litt mye forskjellig, bla. fordi noen rester skulle brukes opp). Har vært svært fornøyd med denne gristen før til IPA.
2 kg (31.3%) — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC
2 kg (31.3%) — Chateau Pale Ale — Grain — 6 EBC
1 kg (15.6%) — BestMälz Best Pilsen Malt — Grain — 3.5 EBC
500 g (7.8%) — BestMalz Wheat Malt — Grain — 5 EBC
150 g (2.3%) — BestMalz Caramel Munich I — Grain — 90 EBC
130 g (2%) — BestMalz Acidulated — Grain — 6 EBC
120 g (1.9%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
Humle:
30 g (37 IBU) — Magnum 12% — First Wort
25 g (14 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 5 min
33 g
(8 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
25 g
(8 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
67 g
— Idaho #7 12.4% — Dry Hop — day 2
100 g
— HBC 431 14% — Dry Hop — day 7
50 g
— BRU-1 14% — Dry Hop — day 7
50 g
— Citra 12% — Dry Hop — day 7

Slang oppi 30 g CTZ i keg'en for å prøve balansere ut. Det hjalp litt, men maskerte også fruktsmaken. Kan jo være at jeg rett og slett ikke liker HBC431/BRU-1. Eller at Verdant gir ett preg jeg ikke liker, er litt mistenksom på den. Men jeg brygget også en APA med Verdant som ble dritgod, (og ikke hadde "billigjuice-preget"):
5 g (11 IBU) — Polaris 18.1% — First Wort
20 g (7 IBU) — Challenger 5.1% — Boil — 20 min
20 g
(16 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 10 min
20 g
(7 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 2 min
20 g
(3 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 10 min hopstand @ 85 °C
50 g
— Citra 12% — Dry Hop — 9 days
Nå foretrekker jeg/får til west coast stilen bedre, men vil gjerne også få til en fruktig og frisk IPA, med noe pine/dankness for får den til å stå opp for seg selv.
SÅ; Har noen forslag til hvordan jeg kan endre på humleregimet? Har sans for å bruke idaho7 tidlig (WP/BT). Har også hatt hell med å bruke Nugget+Chinook i BT. Liker veldig godt det CTZ tilfører. Kanskje mer CTZ i WP? Digger Mosaic, så åpen for mer av det. Eller kanskje den trenger mer citrus? (Trodde citra'en ville friske den opp, men følte den mangla zing).

Så jeg spør pent om hjelp. Skulle jeg tura på, ville jeg bytta ut HBC+BRU i DH med Galaxy, men er redd for at jeg ender opp med en IPA som ikke faller i smak. Takknemlig for innspill!
Litt dumt å komme med innspill egentlig siden jeg ikke har fått til stilen selv :(.
Mitt neste forsøk blir følgende.

Innlegg i tråden 'Brygge NEIPA for første gang, noe spesielt en må gjøre?' https://forum.norbrygg.no/threads/b...ng-noe-spesielt-en-ma-gjore.42278/post-567032

Jeg håper jeg får til denne, og dersom det blir bra har jeg et godt utgangspunkt for utprøving av mye humler med en forholdsvis enkel oppskrift.

Det finnes svært mange varianter av Street-serien til Trillium på HBT, men de er veldig gjenkjennbare. Slik at oppskriften er velprøvd.

Her er utgaven med Mosaic.

Bytt Mosaic med Galaxy så har du Congress Street.
 

Finn Berger

Moderator
Hei.
Etter mye brygging av lager og flamsk øl, frister det igjen med å sette en IPA/SIPA. Gjerne noe friskt og sommerlig. Middels bitterhet. Vil veldig gjerne prøve Galaxy, (som jeg utrolig nok ikke har prøvd ennå), som jeg har en 250g pose av. Siste fruktige ipa'en jeg forsøkte meg på var ganske mislykket, (etter egen smakspreferanse). Ubalansert humlesammensetning, og jeg forstår ikke helt hvorfor: (25l. Lallemand Verdant, ABV 5.5, EBC: 15, IBU: 67 (som jeg ikke får til å stemme, den manglet bitterhet), BU/GU: 0.98)
Malt: (litt mye forskjellig, bla. fordi noen rester skulle brukes opp). Har vært svært fornøyd med denne gristen før til IPA.
2 kg (31.3%) — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC
2 kg (31.3%) — Chateau Pale Ale — Grain — 6 EBC
1 kg (15.6%) — BestMälz Best Pilsen Malt — Grain — 3.5 EBC
500 g (7.8%) — BestMalz Wheat Malt — Grain — 5 EBC
150 g (2.3%) — BestMalz Caramel Munich I — Grain — 90 EBC
130 g (2%) — BestMalz Acidulated — Grain — 6 EBC
120 g (1.9%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
Humle:
30 g (37 IBU) — Magnum 12% — First Wort
25 g (14 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 5 min
33 g
(8 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
25 g
(8 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
67 g
— Idaho #7 12.4% — Dry Hop — day 2
100 g
— HBC 431 14% — Dry Hop — day 7
50 g
— BRU-1 14% — Dry Hop — day 7
50 g
— Citra 12% — Dry Hop — day 7

Slang oppi 30 g CTZ i keg'en for å prøve balansere ut. Det hjalp litt, men maskerte også fruktsmaken. Kan jo være at jeg rett og slett ikke liker HBC431/BRU-1. Eller at Verdant gir ett preg jeg ikke liker, er litt mistenksom på den. Men jeg brygget også en APA med Verdant som ble dritgod, (og ikke hadde "billigjuice-preget"):
5 g (11 IBU) — Polaris 18.1% — First Wort
20 g (7 IBU) — Challenger 5.1% — Boil — 20 min
20 g
(16 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 10 min
20 g
(7 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 2 min
20 g
(3 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 10 min hopstand @ 85 °C
50 g
— Citra 12% — Dry Hop — 9 days
Nå foretrekker jeg/får til west coast stilen bedre, men vil gjerne også få til en fruktig og frisk IPA, med noe pine/dankness for får den til å stå opp for seg selv.
SÅ; Har noen forslag til hvordan jeg kan endre på humleregimet? Har sans for å bruke idaho7 tidlig (WP/BT). Har også hatt hell med å bruke Nugget+Chinook i BT. Liker veldig godt det CTZ tilfører. Kanskje mer CTZ i WP? Digger Mosaic, så åpen for mer av det. Eller kanskje den trenger mer citrus? (Trodde citra'en ville friske den opp, men følte den mangla zing).

Så jeg spør pent om hjelp. Skulle jeg tura på, ville jeg bytta ut HBC+BRU i DH med Galaxy, men er redd for at jeg ender opp med en IPA som ikke faller i smak. Takknemlig for innspill!
Det ser vel greit ut, det der. Det eneste jeg stusser over, er dosen med Challenger i APA'n.
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Det ser vel greit ut, det der. Det eneste jeg stusser over, er dosen med Challenger i APA'n.
Prøvde å tenke litt utenfor boksen, ikke bare humler fra US/NZ.
Brooklynbrewshop:
«Challenger imparts a fruity flavor and a clean bitterness when added early to the boil.»
«Flavors: Spice, Earth, Orange, Tangerine»
Men nå var denne blant humlene fra APA’en, som var svært vellykket. Inkluderte de fordi jeg bruke disse sammen med Verdant, med hell. Samt at de likner humlene i IPA’en. Det er humlene i første del av posten min, (IPA), som jeg ikke fikk til å funke sammen.
 

Finn Berger

Moderator
Prøvde å tenke litt utenfor boksen, ikke bare humler fra US/NZ.
Brooklynbrewshop:
«Challenger imparts a fruity flavor and a clean bitterness when added early to the boil.»
«Flavors: Spice, Earth, Orange, Tangerine»
Men nå var denne blant humlene fra APA’en, som var svært vellykket. Inkluderte de fordi jeg bruke disse sammen med Verdant, med hell. Samt at de likner humlene i IPA’en. Det er humlene i første del av posten min, (IPA), som jeg ikke fikk til å funke sammen.
Jeg trur du skal ha en relativt godt trena smakssans for å oppfatte de smakene - dvs. appelsin og tangerin - av den humla. De er nok der, men det spørs hvor mye det er. Og det skulle vel stått et komma etter "flavor". Det ville være noe av et under om du fikk en fruktig aroma ut av å tilsette ei humle tidlig:). De stoffene som gir fruktig aroma er flyktige, så jo tidligere du tilsetter humla, jo mindre vil du merke dem. Tilsetter du Challenger ved 20, er det nok fint lite annet enn rein bitterhet igjen.

Her er ei oppskrift fra Brewdog med denne humla aleine i en IPA: https://brewdogrecipes.com/recipes/challenger Hørtes litt artig ut. Men jeg går ut fra at det der blir en engelsk IPA. De bruker temmelig friske mengder i tørrhumlinga - og det må kanskje til?
 
Sist redigert:

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Litt dumt å komme med innspill egentlig siden jeg ikke har fått til stilen selv :(.
Mitt neste forsøk blir følgende.

Innlegg i tråden 'Brygge NEIPA for første gang, noe spesielt en må gjøre?' https://
Ja, jeg gikk nok mest for kryddernotene. Som en bakgrunnsdimensjon.
Men det er vanskelig å vite, det er så mye forskjellig man leser. Noen skriver at etter 20-30 min kok er det bare rein bitterhet igjen, og så leser man andre steder at, joda, det er helt klart aroma som sitter igjen, særlig kryddertoner.
Denne artikkelen er jo interessant, men jeg synes det er tungt å holde oversikten over hva som sitter igjen når. Hadde vært fint med en skjematisk oversikt, (hva bør i når jnf "survivability").
Artig at du linker Brewdog sin Challenger IPA. Kjente ikke til den, men har gått med planer om en engelsk IPA med MO&Challenger. Utover mot høsten passer det sikkert fint. Orange Cookies?
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Ja, jeg gikk nok mest for kryddernotene. Som en bakgrunnsdimensjon.
Men det er vanskelig å vite, det er så mye forskjellig man leser. Noen skriver at etter 20-30 min kok er det bare rein bitterhet igjen, og så leser man andre steder at, joda, det er helt klart aroma som sitter igjen, særlig kryddertoner.
Denne artikkelen er jo interessant, men jeg synes det er tungt å holde oversikten over hva som sitter igjen når. Hadde vært fint med en skjematisk oversikt, (hva bør i når jnf "survivability").
Artig at du linker Brewdog sin Challenger IPA. Kjente ikke til den, men har gått med planer om en engelsk IPA med MO&Challenger. Utover mot høsten passer det sikkert fint. Orange Cookies?
Jeg har brukt Challenger en del som bitterhumle, og den gir både kryddertoner men også fruktighet som du gjenga fra "shoppen over" etter min erfaring.
 
Topp