Petter Mandt
Norbrygg-medlem
Hei.
Etter mye brygging av lager og flamsk øl, frister det igjen med å sette en IPA/SIPA. Gjerne noe friskt og sommerlig. Middels bitterhet. Vil veldig gjerne prøve Galaxy, (som jeg utrolig nok ikke har prøvd ennå), som jeg har en 250g pose av. Siste fruktige ipa'en jeg forsøkte meg på var ganske mislykket, (etter egen smakspreferanse). Ubalansert humlesammensetning, og jeg forstår ikke helt hvorfor: (25l. Lallemand Verdant, ABV 5.5, EBC: 15, IBU: 67 (som jeg ikke får til å stemme, den manglet bitterhet), BU/GU: 0.98)
Malt: (litt mye forskjellig, bla. fordi noen rester skulle brukes opp). Har vært svært fornøyd med denne gristen før til IPA.
2 kg (31.3%) — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC
2 kg (31.3%) — Chateau Pale Ale — Grain — 6 EBC
1 kg (15.6%) — BestMälz Best Pilsen Malt — Grain — 3.5 EBC
500 g (7.8%) — BestMalz Wheat Malt — Grain — 5 EBC
150 g (2.3%) — BestMalz Caramel Munich I — Grain — 90 EBC
130 g (2%) — BestMalz Acidulated — Grain — 6 EBC
120 g (1.9%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
Humle:
30 g (37 IBU) — Magnum 12% — First Wort
25 g (14 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 5 min
33 g (8 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
25 g (8 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
67 g — Idaho #7 12.4% — Dry Hop — day 2
100 g — HBC 431 14% — Dry Hop — day 7
50 g — BRU-1 14% — Dry Hop — day 7
50 g — Citra 12% — Dry Hop — day 7
Slang oppi 30 g CTZ i keg'en for å prøve balansere ut. Det hjalp litt, men maskerte også fruktsmaken. Kan jo være at jeg rett og slett ikke liker HBC431/BRU-1. Eller at Verdant gir ett preg jeg ikke liker, er litt mistenksom på den. Men jeg brygget også en APA med Verdant som ble dritgod, (og ikke hadde "billigjuice-preget"):
5 g (11 IBU) — Polaris 18.1% — First Wort
20 g (7 IBU) — Challenger 5.1% — Boil — 20 min
20 g (16 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 10 min
20 g (7 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 2 min
20 g (3 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 10 min hopstand @ 85 °C
50 g — Citra 12% — Dry Hop — 9 days
Nå foretrekker jeg/får til west coast stilen bedre, men vil gjerne også få til en fruktig og frisk IPA, med noe pine/dankness for får den til å stå opp for seg selv.
SÅ; Har noen forslag til hvordan jeg kan endre på humleregimet? Har sans for å bruke idaho7 tidlig (WP/BT). Har også hatt hell med å bruke Nugget+Chinook i BT. Liker veldig godt det CTZ tilfører. Kanskje mer CTZ i WP? Digger Mosaic, så åpen for mer av det. Eller kanskje den trenger mer citrus? (Trodde citra'en ville friske den opp, men følte den mangla zing).
Så jeg spør pent om hjelp. Skulle jeg tura på, ville jeg bytta ut HBC+BRU i DH med Galaxy, men er redd for at jeg ender opp med en IPA som ikke faller i smak. Takknemlig for innspill!
Etter mye brygging av lager og flamsk øl, frister det igjen med å sette en IPA/SIPA. Gjerne noe friskt og sommerlig. Middels bitterhet. Vil veldig gjerne prøve Galaxy, (som jeg utrolig nok ikke har prøvd ennå), som jeg har en 250g pose av. Siste fruktige ipa'en jeg forsøkte meg på var ganske mislykket, (etter egen smakspreferanse). Ubalansert humlesammensetning, og jeg forstår ikke helt hvorfor: (25l. Lallemand Verdant, ABV 5.5, EBC: 15, IBU: 67 (som jeg ikke får til å stemme, den manglet bitterhet), BU/GU: 0.98)
Malt: (litt mye forskjellig, bla. fordi noen rester skulle brukes opp). Har vært svært fornøyd med denne gristen før til IPA.
2 kg (31.3%) — Crisp Maris Otter — Grain — 5.5 EBC
2 kg (31.3%) — Chateau Pale Ale — Grain — 6 EBC
1 kg (15.6%) — BestMälz Best Pilsen Malt — Grain — 3.5 EBC
500 g (7.8%) — BestMalz Wheat Malt — Grain — 5 EBC
150 g (2.3%) — BestMalz Caramel Munich I — Grain — 90 EBC
130 g (2%) — BestMalz Acidulated — Grain — 6 EBC
120 g (1.9%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
Humle:
30 g (37 IBU) — Magnum 12% — First Wort
25 g (14 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 5 min
33 g (8 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
25 g (8 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Aroma — 20 min hopstand @ 85 °C
67 g — Idaho #7 12.4% — Dry Hop — day 2
100 g — HBC 431 14% — Dry Hop — day 7
50 g — BRU-1 14% — Dry Hop — day 7
50 g — Citra 12% — Dry Hop — day 7
Slang oppi 30 g CTZ i keg'en for å prøve balansere ut. Det hjalp litt, men maskerte også fruktsmaken. Kan jo være at jeg rett og slett ikke liker HBC431/BRU-1. Eller at Verdant gir ett preg jeg ikke liker, er litt mistenksom på den. Men jeg brygget også en APA med Verdant som ble dritgod, (og ikke hadde "billigjuice-preget"):
5 g (11 IBU) — Polaris 18.1% — First Wort
20 g (7 IBU) — Challenger 5.1% — Boil — 20 min
20 g (16 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 10 min
20 g (7 IBU) — Columbus (Tomahawk) 16% — Boil — 2 min
20 g (3 IBU) — Idaho #7 12.4% — Aroma — 10 min hopstand @ 85 °C
50 g — Citra 12% — Dry Hop — 9 days
Nå foretrekker jeg/får til west coast stilen bedre, men vil gjerne også få til en fruktig og frisk IPA, med noe pine/dankness for får den til å stå opp for seg selv.
SÅ; Har noen forslag til hvordan jeg kan endre på humleregimet? Har sans for å bruke idaho7 tidlig (WP/BT). Har også hatt hell med å bruke Nugget+Chinook i BT. Liker veldig godt det CTZ tilfører. Kanskje mer CTZ i WP? Digger Mosaic, så åpen for mer av det. Eller kanskje den trenger mer citrus? (Trodde citra'en ville friske den opp, men følte den mangla zing).
Så jeg spør pent om hjelp. Skulle jeg tura på, ville jeg bytta ut HBC+BRU i DH med Galaxy, men er redd for at jeg ender opp med en IPA som ikke faller i smak. Takknemlig for innspill!
Sist redigert: