Jeg veit ikke om det er noen definert stil i det hele tatt? BJCP opererer med en tredeling av sasion i table, standard og super, og der passer min greit inn i øvre del av bordversjonens område. BJCP nevner grisette under saison: A Grisette is a well-known type of Saison popular with miners; enter Grisette as 25B Saison, Session Strength, Comment: Grisette with wheat as the character grain.Grisette?
Det kan man jo si. Poenget mitt er mer at sjøl om grisette er et øl som har eksistert, er det for det første 60 år sida det opphørte å eksistere, og for det andre endra det seg såpass mye i løpet av de godt 150 åra det eksisterte, at jeg synes begrepet gir mer mening innafor ølhistoria enn som moderne stilbegrep. At det nå selges øl som kalles grisette, betyr ikke at disse har noe med historisk grisette å gjøre, eller at de har så veldig mye med hverandre å gjøre, heller.All Grisette er en Saison, men ikke all Saison er en Grisette..
Det er jo flere grunner til at historiske stiler er litt meningsløse å bruke. Dels veit vi ikke alltid så mye om dem, dels er de umulige å gjenskape uten samtidig å gjeskape ingrediensene (hvilket er et ganske enormt prosjekt) og dels er de knytta til lokal brygging og konsumpsjon på en måte som gjør det umulig å brygge dem for servering på fat/boks/flaske.Klassisk eksempel på lokale tradisjoner hvor øl får et navn/ stil. Ikke så lette og temme og plasser ikke helt i stramme rammer som BJCP og andre definisjoner setter. De var mer opptatt av å lage sitt øl dette fikk et navn som fungerte i sitt område.
Synes dette også gjelder mange av de engelske "stilene", i Tyskland har vi vel Zoigl som er en lokal tradisjon som er vanskelig å definere.
Det noen kaller sexy, kaller andre grisete.
Holder det seg på innsiden av gjæringskaret er det sexy, kryper det ut så blir det definitivt grisete jaDet noen kaller sexy, kaller andre grisete.
Erfaringa mi er i alle fall at de dyra der har ganske ekstrem utferdstrang. Men de lager godt øl, da.Holder det seg på innsiden av gjæringskaret er det sexy, kryper det ut så blir det definitivt grisete ja
På tide med en Allrounder 60L i stallenErfaringa mi er i alle fall at de dyra der har ganske ekstrem utferdstrang. Men de lager godt øl, da.
Jeg er nok mer sensitiv enn en del andre. Har funnet ut at dersom jeg bikker 8-10 g/l i tørrhumle i f.eks NEIPA blir det for mye for meg.Har 100g av columbus og nelson sauvin.
Passer det å tørrhumle med dem i denne oppskriften?
Brygget denne her med utgangspunkt i oppskriften til "Plutselig jul", men humla den opp en del. Godt fornøyd med resultatet. Synes det ble en spennende balanse mellom malt og frisk humle. Nå trenger jeg navnet på typen øl jeg brygget. Brewfather sier 89% Red IPA, men ølen har lite tegn til rødme. Hva skal jeg kalle den? Specialty IPA? Heksegryte?
Bilde av ølet? Rødskjegg som jeg brygger, må jeg av og til justere med black malt for å få fargen jeg er ute etter. Nå sist ble den for lys, så måtte faktisk doble black malt i den fra 80 til 160 gram. Kan hende at dark crystal ikke gir så mye farge som røstingen tilsier.Takk for svar! Ender vel opp med å bare skriva IPA på etiketten da rødfargen er veldig svak.
Loral har jeg nettopp kjøpt inn, og ikke fått testa enda så jeg vet lite om hvordan den er annet enn det jeg har lest (late addition). East Kent Goldings bruker jeg relativt mye, og den liker jeg godt. Hvis Loral er litt "super-Mittelfruh" så vil EKG havne i skyggen. Det funker sikkert å bitre med Loral, men mulig Perle/Magnum gjør akkurat den jobben billigere.Nå som jeg er godt i gang her, så lurer jeg også på hva dere tror om denne oppskriften?
Skal fikse bilde i løpet av noen dager, for akkurat nå står flaskene til karbonering. Ølet var veldig mye lysere enn hva brewfather sier.Bilde av ølet? Rødskjegg som jeg brygger, må jeg av og til justere med black malt for å få fargen jeg er ute etter. Nå sist ble den for lys, så måtte faktisk doble black malt i den fra 80 til 160 gram. Kan hende at dark crystal ikke gir så mye farge som røstingen tilsier.
Loral har jeg nettopp kjøpt inn, og ikke fått testa enda så jeg vet lite om hvordan den er annet enn det jeg har lest (late addition). East Kent Goldings bruker jeg relativt mye, og den liker jeg godt. Hvis Loral er litt "super-Mittelfruh" så vil EKG havne i skyggen. Det funker sikkert å bitre med Loral, men mulig Perle/Magnum gjør akkurat den jobben billigere.
Det blir sikkert ikke galt, det der. Så det følgende er bare mine preferanser, som ikke nødvendigvis er riktige.Hei,
Jeg har tenkt å prøve meg på en NEIPA og har snust på nett og kommet fra til denne gristen her:
Pale malt 1,95
Flaket havre 0,6
Flaket hvete 0,3
Carapils 0,15
Til sammen 3 kg for en 10 liters batch brygget i en Speidel 20L med 10L maltrør
Meske på 68 grader i 60 minutter. Kok 60 minutter.
Er det et bra utgangspunkt for å lage en NEIPA?
Humle, så har jeg tenkt å bruke Citra og Galaxy, totalt 200gram
Første tilsetning whirlpool på 80 grader i 20 minutter
35 gram Citra og 35 gram Galaxy
Tørrhumling 1 etter 2 dager
40 gram Citra og 40 gram Galaxy
Tørrhumling 2 etter 10 dager
25 gram Citra og 25 gram Galaxy
Gjær Safale-04
Noen tips eller innspill til justering eller kan dette bli bra