"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Mulig du har et godt poeng der. Skal vurderes på det sterkeste. Takk for innspill
Jeg har ikke noe erfaring med Willamette, men det er jo en amerikansk versjon av Fuggles, og ikke veldig ulik, så vidt jeg veit. Og Fuggles er ei humle jeg liker veldig godt. Men jeg er enig med @Steinar Huneide, den vil bli overskygga av Simcoe.

Det kommer vel an på hvilket preg du vil ha på ølet; typisk amerikansk humlesmak, eller noe som balanserer mer mellom engelsk og amerikansk. Både Chinook og Simcoe er ganske aggressive, så når du bruker dem, vil vel rollen til Willamette bli å "fylle ut" med noe mildere, rundere, uten at du vil kjenne dens egenart. Og det vil sikkert bli veldig godt.

Jeg trur 100% Willamette hadde blitt veldig godt, men det blir noe helt annet, så klart. En ide er å la Willamette spille hoverollen, men legge inn en bakgrunn av amerikansk humle - og da trur jeg Cascade er tingen. Jeg synes den går veldig fint sammen med engelske humler.

Her er en tråd om bruk av Willamette:
 
Takk for svar. Likte den tanken om å la Willamette spille hovedrollen, med en liten touch av det fruktige fra Simcoe. Har brukt Willamette i et par Brown Ale tidligere, og liker den veldig godt.

Så da blir det
20gr Chinook@60min
30gr Willamette @15min
10 gr Simcoe@15min
30gr Willamette @0min
10 gr Simcoe@0min
30gr Willamette @5dager
10 gr Simcoe@5dager
 
Man må vel ha en saison i huset. Egentlig er det ikke et øl jeg er så veldig glad i, men kanskje går det an å gjøre det litt annerledes? Mindre alkohol, mer maltkjøtt på beina? Men fremdeles ganske lettdrikkelig.

Det er gristen jeg har sittet og spekulkert på. Gjæren jeg har - hvis jeg får liv i den - er Imperials B56 Rustic, som er fra Blaugies (som visstnok har den fra Dupont, så sånn sett er det vel opprinnelig Dupont-gjær). Den gjærer gjerne ned mot 1.000, så jeg får jo ikke brukt så veldig mye malt om jeg vil lande rundt 4,5-5%. Men hvis jeg dropper pilsnermaltet og bruker Golden Promise i stedet? Og hvis jeg bruker en del malt med mer proteiner og noe med litt mer farge - og en porsjon litt snilt krystallmalt? Rugmalt har mye ferulsyre, så det skulle hjelpe til å få litt ekstra nellik, siden gjæren er POF-positiv, dvs. den omdanner ferulsyra til 4-vinylguaiacol.

Jeg tenker meg noe sånt:

64% Golden Promise
10% Hvetemalt
10% Mørkt hvetemalt 17 EBC
10% Rugmalt
6% Simpson's Crystal Light 105 EBC

Vil det funke, eller blir det fullt kræsj med gjæren?
Denne blei brygga, og nå er den ferdig. Oppskrift her: https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/post-595834

Jeg fikk noen skeptiske kommentarer på gristen, særlig på bruken av rugmalt (@Einar Michelsen og @loebrygg ), men jeg vil påstå at denne blei vellykka. Sitter akkurat og tester den opp mot en Dupont. Fargen er faktisk helt lik, så for mørk er den i alle fall ikke. Dupont er noe bitrere, og noe mer fenolsk, men de er forbausende like, egentlig. Min er litt "snillere", for å si det sånn - og det er kanskje ikke så rart, siden den bare er på 4,9%. Men jeg synes den blei en god saison:).

Rugen trur jeg ikke gjør så mye, og jeg kunne sikkert brukt mer. Bidraget fra den er helst til munnfølelsen - og det er positivt.
 
Denne blei brygga, og nå er den ferdig. Oppskrift her: https://forum.norbrygg.no/threads/hva-skal-du-brygge-idag.5718/post-595834

Jeg fikk noen skeptiske kommentarer på gristen, særlig på bruken av rugmalt (@Einar Michelsen og @loebrygg ), men jeg vil påstå at denne blei vellykka. Sitter akkurat og tester den opp mot en Dupont. Fargen er faktisk helt lik, så for mørk er den i alle fall ikke. Dupont er noe bitrere, og noe mer fenolsk, men de er forbausende like, egentlig. Min er litt "snillere", for å si det sånn - og det er kanskje ikke så rart, siden den bare er på 4,9%. Men jeg synes den blei en god saison:).

Rugen trur jeg ikke gjør så mye, og jeg kunne sikkert brukt mer. Bidraget fra den er helst til munnfølelsen - og det er positivt.
Gleder meg til prøvesmak 13. januar. :)
 
Ja tror jeg jeg tar bort den og bytter den med mer brownmalt. Kanskje litt mer Choco og carafa for farge .
Høres lurt ut. Tror ikke Fullers London Porter er så langt unna. Jeg brukte ei kloneoppskrift av den sist jeg brygga porter. Ligner litt på oppskrifta di, uten special B
 
Ser på vannjusteringa. Jeg ville hatt noe kalsiumklorid her. Natriumet fra natronet drar i samme retning, men det er ikke nok.
Brukte vannjusteringskalkulatoren og da kom det opp bare natron. Det skal være nok i følge beersmith,men jeg tenker å tilsette litt kalsiumklorid også .
 
Lurer på å bruke litt mørkere crystalmalt kanskje?
Ser det er gjort på flere oppskrifter.
 
Spørsmål rundt vannjustering av en stout. Jeg har funnet en oppskrift som bemerker viktigheten av å få opp bikarbonatnivået i vannet. Altså virker det naturlig å tilsette natron. Men dette trekker pH opp slik at det blir nødvendig å kompensere med syre - dette virker til å bli en evig runddans da syren nøytraliserer bikarbonatet. Vil bikarbonatet ha ønsket effekt på ølet når den nøytraliseres av syren, eller er det bare å hoppe bukk over hele greia?

Jeg ser også at det står at ønsket pH i mesk for mørke øl som stout er 5,4-5,6, er det noen som har erfaring rundt hvor det er fordelaktig å være? Jo høyere pH, jo mindre syre er nødvendig -- som igjen vil gi mindre nøytralisert bikarbonat...
 
Hvilken brown er det du har da. Jeg har brukt TF. Ser produsentene varierer fra 125 (Crisp) til 175-200 (TF) til 400 EBC (Simpsons).
Antagelig TF. Ser det står 175-200 på boksen min. Mest sansynlig kjøpt på brewshop.
Angående gjær.
Hva er best av London fra lalbrew eller Fermentist sin s-04. ?
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp