1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Miguel, 2 Feb 2017.

  1. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Vi har jo veldig mye granskuddsirup... Den er ganske mørk. Men jeg tenkte å gå for en relativt lys old ale.
     
    Finn Berger liker dette.
  2. SSS

    SSS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Alversund
    Eg tenker å lage meg ein reste-IPA. 15l, berekna IBU 74,5 med dette oppsettet.

    Foreløpig humleskjema beståande av absolutt alt eg har i frysaren ser slik ut:
    Hallertau Mittelfrüh - 57g @60
    Chinook - 40g @10
    Simcoe - 10g @10
    Chinook - 40g @10
    Colombus - 42g Tørr
    Mosaic - 13g Tørr

    Har nokon innspel til plassering av humla? Kan dette vere ein ide? Eg vurderer å kjøpe ei pakke til med humle. Kanskje citra, eller eventuelt eitt eller anna artig frå down under. Kva kan i såfall passe inn? Nokon gode innspel på artige IPA-humler som ikkje er så mykje brukt? Bitterhumla er sjølvsagt ikkje standard for ein IPA, men med tanke på min produksjon av europeiske stilar, er det berre å hive den i gryta no, tenker eg.

    Eg er takksam for innspel.
     
  3. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg ville flytta den ene Chinook humla til tørrhumle og Columbus til WP
     
    SSS liker dette.
  4. SSS

    SSS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Alversund
    Det er kanskje ein god ide. Eg har berre brukt chinook til bitterhumle i IPA, som eg kan hugse, så eg er usikker på korleis den vil smake seinare i prosessen. Comombus i WP er fint, men "problemet" då er at det vert lite tørrhumle....
     
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Skulle ikke du kjøpe en pakke til med humle da? Problem løst :)
     
    SSS liker dette.
  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Nei, reste IPA er reste IPA
    blir ikke det her fint da

    Hallertau Mittelfrüh - 57g @60
    Simcoe - 10g @10
    Chinook - 40g @10
    Colombus - 42g WP
    Chinook - 40g Tørr
    Mosaic - 13g Tørr
     
    LarsUlv og SSS liker dette.
  7. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    ...sorry....


    :)
     
  8. Brainer's Brewery

    Brainer's Brewery
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Brygga denne oppskrifta for nokre veker sidan, men er litt usikker på kva øltype den kan kategoriserast som. Vart ganske nøgd med resultatet, men som sagt usikker på kva eg skal kalla det. :)

    OG 1.047
    FG 1.010
    EBC: 12,8
    IBU: 22,4

    5,1 Münchenmalt ljos

    40 gr Saaz 60 min
    28 gr Saaz 15 min
    32 gr Saaz Hopstand 15 minutt

    Gjæra med w34/70 på 12 grader.

    På førehand takk!
     
  9. glennrlie

    glennrlie
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Svarstad
    Noe alkoholsvakere versjon av "Maibock-brygget-uten-pilsner-og-vienna"? ;)

    Vanskelig å putte i bås, kall det hva du vil! :)
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det vert vel ein märzen, trur eg - med litt mykje sein humle.
     
  11. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Dampøl eller California Common. Prøver igjen.

    5 kg Pale malt
    350 g Munich malt
    350 g Cara Crystal 120 ebc

    40 g Northern Brewer 9,3% i 60min
    30 g NB i 10 min
    30 g NB i 1 min

    OG blir rundt 1.055, FG rundt 1.016-17

    Mesker på 66 grader i en time.

    Iflg Brewers friend for eg IBU på 51, litt over standarden.
    Bør eg forandre humleskjema?

    Bør eg meske ut på 77 grader?

    WLP 810
     
    loebrygg liker dette.
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det der er en øltype jeg ikke har noe forhold til, så jeg skal ikke ha noen ening om humleskjemaet - men det ser jo godt ut. NB er ei fin humle.

    Utmesk er ikke nødvendig. Det du oppnår, er å denturere enzymene, slik at det ikke skjer noen endring av "sukkerprofilen" - og du gjør vørteren mer tyntflytende, men om det spiller noen særlig rolle, er jeg usikker på, med mindre du kjører "no sparge".
     
    RealGone liker dette.
  13. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Da dropper eg utmesk. Takk.

    Ølstillen er en fin stil. Prøv Anchor Steam som er selve klassifiseringen av stilen. Litt søt, men lettdrikkelig. Fint alternativ til pils.
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    1. Jeg mente å skrive "denaturere enzymene":).
    2. Det lokale håndverksbryggeriet, Hadeland Håndverksbryggeri, har en god dampøl, "Damp". Anbefales, hvis du kommer over den (butikkstyrke). Kanskje ikke helt ulik din?
     
    RealGone liker dette.
  15. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Eg skal se etter den. Dampøl er herlig, men eg har blitt skuffet over Oslo Mikrobryggeri sin versjon.
    Rart den ikkje er mer utbred.
    Endte forøvrig opp med
    35g på 60 og 10 min istede. Litt lavere IBU.
    Spennende. Fikk veldig troen under prøvesmaking :D
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Scheien

    Scheien
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei, jeg er i ferd med å lage min egen IPA for første gang. Jeg føler at malttype og mengder skal være bra, men jeg er litt mer usikker på humle. Noen som kan dele sine meninger om denne oppskriften?
    Humlemengdene er satt opp slik på grunn av at det er det som ligger i fryseren som jeg gjerne vil bli kvitt. Er ikke noe problem å kjøpe mer humle hvis det er nødvendig, men jeg vil gjerne bli kvitt det som står i denne oppskriften.
     

    Vedlagte filer:

  17. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du har en ganske høy BU:GU ratio der. Den kan fort bli veldig bitter. Jeg ville nok kuttet ned noe på bitterhumlen (Magnum) for å få den ned til 1.0 eller helst litt under. Magnum får du alltids bruk for siden (veldig bra bitterhumle).

    Alternativt kan du lage en sterkere øl (mer malt) og få opp GU, og dermed lavere relativ bitterhet på den måten.
     
  18. Scheien

    Scheien
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har ikke helt forstått hva BU:GU er. Men jeg har en IBU på 68. Det bør vel ikke være så galt for en IPA? Jeg laget en Punk IPA for noen mnd siden som hadde IBU 60. BU:GU 1.05, og den var ikke så veldig bitter. kanskje bitterheten forsvant litt da det var 190g tørrhumle. Kanskje jeg bør legge inn mer tørrhumle for å kamuflere bitterheten eventuelt? Ser jo også at mange IPA ligger på over 100 IBU. Men de har kanskje mer malt og sterkere alkoholprosent som du sier.

    Har lest meg opp og tittet på oppskrifter nå, så jeg kan være enig i at jeg bør justere alkoholmengden opp, eller IBU ned. Jeg har det problemet at jeg drikker 8% øl like fort som jeg drikker 5%, og på grunn av dette så lager jeg sjeldent øl som er noe stort sterkere enn 5%. Velger derfor som du sier å gå ned litt på Magnum humlen, og beholde alkoholprosenten.

    Jeg endte med denne oppskriften. Fortsatt litt usikker angående mengde på tørrhumle, men jeg trur denne skal bli drikkende uansett.
     

    Vedlagte filer:

    #818 Scheien, 14 Nov 2017 kl 17:09
    Sist redigert: 14 Nov 2017 kl 22:26
  19. DenNøgneRøv

    DenNøgneRøv
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Flekkerøy
    Har følgende humle og tenker å lage en reste-ipa (maks 50 IBU). OG 1,055 ca:

    80 gram O rudi (australsk humle, navnet er noe visket bort på etiketten så kan være feil)
    300 gram centennial
    25 gram magnum
    70 gram perle
    80 gram summit
    40 gram saaz
    40 gram cascade.


    Tenkte på følgende:

    40 gram centennial på 15 minutt.
    80 gram O rudi+ 20 gram cascade flamout.
    80 gram summit+ 20 gram cascade hop stand.
    60 gram centennial tørrhumle

    Årsaken til centennial på tørrhumle og ikke de andre er fordi denne er den eneste jeg føler er "forsvarlig" lagret i vakum.

    Vil dette kunne funke? Har ikke lyst på mer tørrhumle enn 60 gram fordi jeg ønsker ikke å ta CC denne gangen, vil unngå oksidering og at kranen blir "jammed".
     
    Fystro BryggeCompagnie liker dette.
  20. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    jeg tror så absolut du er inne på no
     

Del denne siden