"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

@Pål Heide Kielland for meg er Amarillo primært en humle for smak og aroma, og jeg tror det er første gang utenom SMaSH at jeg ser den som bitterhumle. Jeg synes intuitivt at BU:GU virker litt lav, men jeg kjenner ikke stilen så godt.

Til slutt så ser jeg at flere kommenterer at den norske gulvmalten kan trenge innmesk ved 50°C i 10 minutter fordi maltet ikke er fullt modifisert slik som industrimalt. Spesielt siden hoveddelen av basemaltet er slik, så ville jeg nok tatt med det steget.

Ellers ser det ut som ingredienser som vil kunne gi et godt øl. :) Jeg har selv tenkt å basere meg på norsk malt så langt det går i tiden framover. Det er spennende. :)
Du har ikke vurdert kveik? ;)
Hei og takk for gode råd.
Kveik er vurdert, men hadde en wlp001 som måtte brukes og som snurrer as we speak. Men kveik står på to do-lista.
mulig det blir en single hop mosaic-versjon dette. og med justering av bu:gu litt opp. Ser at amber bør ligge på ca 0.6
Mesker og koker i bb30 med meskepose. Har grublet litt på på kjøre innmesk i 10 min og så tilsette mer meskevann for videre mesking på 66C. Visstnok kalkulatorer som skal beregne dette, men har aldri prøvd selv.
 
Hei og takk for gode råd.
Kveik er vurdert, men hadde en wlp001 som måtte brukes og som snurrer as we speak. Men kveik står på to do-lista.
mulig det blir en single hop mosaic-versjon dette. og med justering av bu:gu litt opp. Ser at amber bør ligge på ca 0.6
Mesker og koker i bb30 med meskepose. Har grublet litt på på kjøre innmesk i 10 min og så tilsette mer meskevann for videre mesking på 66C. Visstnok kalkulatorer som skal beregne dette, men har aldri prøvd selv.

https://www.brewersfriend.com/mash/ [emoji1417]
 
Det begynner å nærme seg å brygge sommerens hveteøl. I tysk stil.

Dette har jeg bare brygget en gang før, da var det første gang med ferskgjær og gjærstarter. Jeg helte hele skitten oppi gjæringskaret, 1 liter. Følte alltid at den var "ørlite sur" i ettersmaken. Usikker om det var gjærstarteren eller ei. Uansett, eg var i grunnen ganske godt fornøyd, tross alt, men i år vil eg at den skal bli bedre.

2,5 kg pilsner og 2,5 kg hvetemalt
Mesket 45 grader i 15 min, 63 grader i 45 min, 68 i 10 min, og utmesk på 72-72.

Humle: Tettnanger 33g på 36 min (Jeg glemte å kaste den i på 60, så jeg økte litt, førstegangskok på 90 min :rolleyes:)
10g Tettnang på 10 min.

Gjæret med WLP 380 rundt 20-22 grader.

Tenkte at i år skulle jeg prøve å følge noen av de samme linjene, men skifte humle.
Noen som vil mene noe annet? Er meskeskjemaet for avansert?
Fjorårets var i grunnen ganske god, men kanskje litt for lite frisk.
Er ikke noe glad i banansmaken.
Tettnang fordi jeg ville bli kjent med den. Skal jeg prøve med Mittelfru i år?
 
Det begynner å nærme seg å brygge sommerens hveteøl. I tysk stil.

Dette har jeg bare brygget en gang før, da var det første gang med ferskgjær og gjærstarter. Jeg helte hele skitten oppi gjæringskaret, 1 liter. Følte alltid at den var "ørlite sur" i ettersmaken. Usikker om det var gjærstarteren eller ei. Uansett, eg var i grunnen ganske godt fornøyd, tross alt, men i år vil eg at den skal bli bedre.

2,5 kg pilsner og 2,5 kg hvetemalt
Mesket 45 grader i 15 min, 63 grader i 45 min, 68 i 10 min, og utmesk på 72-72.

Humle: Tettnanger 33g på 36 min (Jeg glemte å kaste den i på 60, så jeg økte litt, førstegangskok på 90 min :rolleyes:)
10g Tettnang på 10 min.

Gjæret med WLP 380 rundt 20-22 grader.

Tenkte at i år skulle jeg prøve å følge noen av de samme linjene, men skifte humle.
Noen som vil mene noe annet? Er meskeskjemaet for avansert?
Fjorårets var i grunnen ganske god, men kanskje litt for lite frisk.
Er ikke noe glad i banansmaken.
Tettnang fordi jeg ville bli kjent med den. Skal jeg prøve med Mittelfru i år?
Mittelfruh vil funke det, jeg bruker alltid Hersbrucker i mine tyske hveteøl.. ;)
 
Det begynner å nærme seg å brygge sommerens hveteøl. I tysk stil.

Dette har jeg bare brygget en gang før, da var det første gang med ferskgjær og gjærstarter. Jeg helte hele skitten oppi gjæringskaret, 1 liter. Følte alltid at den var "ørlite sur" i ettersmaken. Usikker om det var gjærstarteren eller ei. Uansett, eg var i grunnen ganske godt fornøyd, tross alt, men i år vil eg at den skal bli bedre.

2,5 kg pilsner og 2,5 kg hvetemalt
Mesket 45 grader i 15 min, 63 grader i 45 min, 68 i 10 min, og utmesk på 72-72.

Humle: Tettnanger 33g på 36 min (Jeg glemte å kaste den i på 60, så jeg økte litt, førstegangskok på 90 min :rolleyes:)
10g Tettnang på 10 min.

Gjæret med WLP 380 rundt 20-22 grader.

Tenkte at i år skulle jeg prøve å følge noen av de samme linjene, men skifte humle.
Noen som vil mene noe annet? Er meskeskjemaet for avansert?
Fjorårets var i grunnen ganske god, men kanskje litt for lite frisk.
Er ikke noe glad i banansmaken.
Tettnang fordi jeg ville bli kjent med den. Skal jeg prøve med Mittelfru i år?
.

Hvia du ikke er glad i banansmaken bør du gjære den lavere. 20-22 er vel ideelt for banandyrking. Det som har fungert best for meg, har vært 14 grader. Det synes jeg ga en fin balanse mellom nellik og banan. (Jeg er heller ikke glad i bananbomber, men noe banan må det jo være i en weissbier.)

Meskeskjemaet er ikke galt, du har fått inn ferulsyresteget i starten, ser jeg, for å få nellik. Det bruker jeg også. Litt usikker på det med 68 - men det skjer jo ikke noe galt. Du kan jo bare ta den rett til 70-72 (dekstrinasjonssteget), la den få 20-30 minutter der, og så eventuelt legge til utmesk på 77. Det siste er jeg usikker på hvor mye det egentlig er i - men jeg gjør det nå fremdeles.

Når jeg mesker på 63, legger jeg inn en liten "hale" på 65, fordi det er noe stivelse som ikke gelatiniseres, og altså blir tilgjengelig for enzymene, før ved 65. Jeg ville lagt de 10 minuttene du har på 68, der - og så ville jeg altså gitt mer tid på 70-72, for å få mest mulig ut av den stivelsen som blir tilgjengelig når du kommer over 70 grader.

Men du hadde sikkert gode grunner for det skjemaet du har.

Humlevalget spiller veldig liten rolle. Det holder egentlig med bitterhumle. Dette er ikke det ølet du brygger for å bli kjent med humler;).
 
Du kan få nok banansmak med 380 lengre nede også.
Har brukt den en gang på 12,5C de første dagene noe som ga rikelig banan for min del.
Det blir heller ikke så mye søl å tørke opp da.

Den siste jeg laget var litt treg så den fikk gjære litt høyere.
Står til karbonering nå.
 
Juleøl. Grubler på denne:

BeerCalc: Juleøl 2018 - under konstruksjon
Style: Dark Belgian Brewer: Fysjogfymikrobryggeri
Vital Statistics
Volume 25 litres
OG 1070

Boil Volume 30 litres
Boil gravity 1058

Alcohol (ABV) 7.2 %
Colour 50 EBC (Dark brown)
Bitterness 25 IBU
BU:GU 0.36

FG 1015

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 6000 g
Crystal Malt 175 EBC 500 g
Candi Syrup Inc D-90 180 EBC 450 g
Chocolate Malt 900 EBC 100 g
Amber Malt 125 EBC 500 g
7550 g

Mash schedule
Mash step 15.6l 56C 50 °C 10 min
Mash step 7.9l kokende 65 °C 75 min
Utmesk og sirkulering 78 °C 25 min
Skyll 13.5l 78C 70 °C 20 min
Total grain weight for mash: 7100 g

Hops
Northern Brewer 8.4 % 22 g 60 min
Saaz 3.8 % 20 g 15 min

Misc Ingredients
Star anise 1 stk End of boil
Orange peel (bitter) 10.00 g End of boil

servomyces10 min kok
whirlflock 15 min

Fermentation
Fermentation WLP530 Abbey Ale 18 °C 14 days
Details
stjerneanis og appelsin i humlepose 5min kok, fjernes før nedkjøling Norsk pale malt, karamell- og sjokolademalt

Usikker på om kryddertilsetting. Legge til kanel? evt kutte ut ekstra krydder. Mulig denne produserer nok smaker som den er.

Hva sier forumet?
 
Du kan få nok banansmak med 380 lengre nede også.
Har brukt den en gang på 12,5C de første dagene noe som ga rikelig banan for min del.
Det blir heller ikke så mye søl å tørke opp da.

Den siste jeg laget var litt treg så den fikk gjære litt høyere.
Står til karbonering nå.

Nei, det er selvfølgelig ikke bare en funksjon av temperaturen. Mengden gjær påvirker jo esterproduskjonen, også. Mindre gjær => nødvendig med mer formering => mer esterproduksjon. Men du får banan uansett. Det er det å få merkbart med nellik, sånn at det blir en balanse der, jeg har slitt med å få til. Og mine erfaringer tilsier i alle fall at sjansene for å lykkes, øker med lavere temperatur.
 
Nei, det er selvfølgelig ikke bare en funksjon av temperaturen. Mengden gjær påvirker jo esterproduskjonen, også. Mindre gjær => nødvendig med mer formering => mer esterproduksjon. Men du får banan uansett. Det er det å få merkbart med nellik, sånn at det blir en balanse der, jeg har slitt med å få til. Og mine erfaringer tilsier i alle fall at sjansene for å lykkes, øker med lavere temperatur.

Ser eg har glemt å svare.
Altså, eg var i grunnen godt fornøyd med forrige da den ikke ble noen bananbombe. Det er vel det eg ønsker å oppnå. En mer balansert øl. Så ja, det virket.
Noe banan er greit, såklart.
Det eg var litt misfornøyd med var friskheten. Den var litt "tung" i smaken kanskje.
Jeg humlet på 10 min og for å få litt smakspreg. Litt og for å lære å kjenne de ulike humlene. Tettnang var fin fin den, men kanskje litt mindre "frisk"?
Derfor eg vil prøve Mittelfruh. Den har eg aldri brygger med, så det er vel på tide.

Eg skal sette ølet til gjæring i kjelleren. Da er eg nok godt under 20, selv om eg husker det "kokte" i gjærlåsen i fjor.

Takk for svar.
 
Noen som har noen innspill på en kombinasjon av Columbus, Amarillo, Saaz IPA? Har lest litt om denne kombinasjonen, og jeg tror det kan bli bra. Columbus funker nok bra som bitterhumle, men jeg er litt mer usikker på hvordan jeg bør tilsette henholdsvis Amarillo og Saaz for å fremheve en fruktiig smak.

Planlegger å brukes i en rød IPA med Red X malt og en liten tilsetning av beingebær.
 
Single Hop Lemondrop IPA

Malt:
6,1 kg Best Pale Malt, 5 EBC
300 g Best Munich Malt Dark, 25 EBC
300 g Crisp Crystal 100, 100 EBC
Totalt: 6,7 kg

Humle:

100 g lemondrop @ 15min
100 g lemondrop @ 5min
100 g lemondrop dry hop @ dag 7

Forventet resultat:
OG: 1.063-67
FG: 1.010-13
ABV: 7%
15 EBC
Effektivitet: 75%

Kan dette gå bra eller blir det for mye lemondrop?
 
@Morten Jensen, hva med å smake en 7 Fjell Småtøs?
Ikke IPA men den har vel saaz og amarillo kombinasjonen.
Så liker du den kan du kanskje skalere opp.

Hvor fruktig det blir er vel ikke bare humla som avgjør.
Gjær og temperatur vil nok også ha betydning.
 
Satte på en bitter i går. Litt kraftig humling. Noen som har erfaring med å blande fuggles eller east kent golding med litt c-humle?
Vital Statistics
Volume 25 litres
OG 1043
Boil Volume 17 litres
Boil gravity 1063
Alcohol (ABV) 4.2 %
Colour 24 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness 19 IBU
BU:GU 0.44
FG 1011


Fermentables
Pale Malt 7 EBC 4000 g
Cara Amber 60 EBC 300 g
Cara Gold 120 EBC 200 g
Roasted Barley 1100 EBC 50 g
Cane Sugar (light) 20 EBC 100 g
4650 g

Total grain weight for mash: 4550 g

Hops
Centennial 9.4 % 10 g 25 min
East Kent Golding 5.7 % 40 g 25 min
Fuggle 5.2 % 50 g 1 min
Fuggle 5.2 % 10 g dry
Centennial 9.4 % 10 g dry
 
Satte på en bitter i går. Litt kraftig humling. Noen som har erfaring med å blande fuggles eller east kent golding med litt c-humle?
Vital Statistics
Volume 25 litres
OG 1043
Boil Volume 17 litres
Boil gravity 1063
Alcohol (ABV) 4.2 %
Colour 24 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness 19 IBU
BU:GU 0.44
FG 1011


Fermentables
Pale Malt 7 EBC 4000 g
Cara Amber 60 EBC 300 g
Cara Gold 120 EBC 200 g
Roasted Barley 1100 EBC 50 g
Cane Sugar (light) 20 EBC 100 g
4650 g

Total grain weight for mash: 4550 g

Hops
Centennial 9.4 % 10 g 25 min
East Kent Golding 5.7 % 40 g 25 min
Fuggle 5.2 % 50 g 1 min
Fuggle 5.2 % 10 g dry
Centennial 9.4 % 10 g dry

O'Hara's "Irish Pale Ale" er et fint eksempel på blanding av engelske og amerikanske humler. Der er det Amarillo som brukes, og jeg vet ikke hvilke engelske - men godt er det. Sjøl har jeg prøvd Bramling Cross og Cascade, og likte det. Så bare kjør på:).
 
Satte på en bitter i går. Litt kraftig humling. Noen som har erfaring med å blande fuggles eller east kent golding med litt c-humle?
Vital Statistics
Volume 25 litres
OG 1043
Boil Volume 17 litres
Boil gravity 1063
Alcohol (ABV) 4.2 %
Colour 24 EBC (Deep amber / light copper)
Bitterness 19 IBU
BU:GU 0.44
FG 1011


Fermentables
Pale Malt 7 EBC 4000 g
Cara Amber 60 EBC 300 g
Cara Gold 120 EBC 200 g
Roasted Barley 1100 EBC 50 g
Cane Sugar (light) 20 EBC 100 g
4650 g

Total grain weight for mash: 4550 g

Hops
Centennial 9.4 % 10 g 25 min
East Kent Golding 5.7 % 40 g 25 min
Fuggle 5.2 % 50 g 1 min
Fuggle 5.2 % 10 g dry
Centennial 9.4 % 10 g dry

O'Hara's "Irish Pale Ale" er et fint eksempel på blanding av engelske og amerikanske humler. Der er det Amarillo som brukes, og jeg vet ikke hvilke engelske - men godt er det. Sjøl har jeg prøvd Bramling Cross og Cascade, og likte det. Cascade og EKG, også. Så bare kjør på:).
 
Planlegger å brygge en lager nå snart. Er ikke spesielt kjent med lagertyper øl, men jeg har skrapt sammen en oppskrift jeg tror kan fungere.

4000g Pilsner Malt
500g Flaked Maize

15g Magnum @ 60
25g Saaz @ 5

3pk Saflager W34/70

Har også tenkt å skalere opp slik at jeg kan vanne ut til omtrentlig 4.5%, men det tror jeg skal gå fint. Det er selve oppskriften jeg er litt usikker på. Kan noen lagerlegender gi en liten input?
 
Hei!

Ønsker å lage noe juleøl, og lurer på hvilke humler og krydder man kan bruke. Lurer også på hvordan resten av oppskriften ser ut sålangt.
Forslag til gjær?

Er helt ny på dette!

Grainfather
72% efficiency

Batch Volume: 23 L

Boil Time: 90 min


Mash Water: 22.4 L

Sparge Water: 12.7 L

Total Water: 35.1 L

Boil Volume: 29.5 L

Pre-Boil Gravity: 1.053


Vitals
Original Gravity: 1.065

Final Gravity: 1.017

IBU (Tinseth): 26

Color: 35.5 EBC


Mash
Temperature — 52 °C — 30 min

Temperature — 68 °C — 60 min

Mash Out — 75 °C — 10 min


Malts (7 kg)
5.5 kg — BestMalz RedX — Grain — 30 EBC

1 kg — Norsk Malt Pilsner Malt — Grain — 3.3 EBC

300 g — Norsk Malt Karamell Malt — Grain — 125 EBC

200 g — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC


Hops (65 g)
10 g — Chinook 13% — Boil — 60 min

10 g — East Kent Goldings (EKG) 5% — Boil — 60 min

20 g — East Kent Goldings (EKG) 5% — Boil — 15 min

25 g — Liberty 4.3% — Boil — 5 min


Miscs
1 items — Anise, Star — Boil — 30 min

25 g — Ginger Root — Boil — 12 min

20 g — Licorice Root — Boil — 5 min

50 g — Orange Peel, Sweet — Boil — 5 min


Yeast
2 pkg — Fermentis S-04 SafAle English Ale
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp