"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Antakelig vil noen være uenig, men jeg synes du skal kutte ut Hersbrucker ved 60. Du får så lite smak ut av det at det er betydningsløst, men du får en masse trub, og en del tannin.

Target er engelsk, og jeg liker den i engelsk øl. Funker sikkert her også, men om jeg skal foreslå noe annet, ville jeg si Perle (9%). Northern Brewer er også et alternativ. Eller Magnum - som er veldig nøytral.

Jeg har eksperimentert litt med de seine tilsetningene, og er vel ikke helt fornøyd med noe ennå. Men om du flytter tilsetningen ved 30 fram til 15, og så tilsetter en passende dose ved 2 minutter igjen, så skjer det ikke mye galt.

Jeg er ikke så sikker på om det er så lurt med den hopstanden ved 70 grader. Du risikerer dms, tror jeg.
Takk for gode innspill, til alle! Hva bitterhumle angår et jeg forsåvidt enig, med flere talere her. Men har dessverre ikke annen bitterhumle enn Chinook liggende, og ser for meg at den blir for krass for en tysk pilsner. Jeg er ikke så gira på å legge inn en egen bestilling på kun bitterhumle heller. Så neste storinnkjøp skal jeg planlegge litt bedre. Forøvrig så er det vel tradisjonelt med nobel humle uber alt i tyske pilsnere? :) Har en slump Target liggende, så bruker den for å minske mengde humlegrums litt. Det lille som evt måtte bli med over av smak fra den vil nok neppe gjøre vondt, om det i det hele tatt er merkbart.

Tanken med å ha en tilsetning på 30 min er at jeg har ett inntrykk av at disse noble humlene med fordel kan kokes en del lengre enn feks amerikanske humler, for å få fram deres særegne karakter. Det baserer seg dog på engelske humler. Noen som ar lignende eller motstridende erfaring med det?

Hva DMS angår tenkte jeg at jeg var i sikker sone med en lang kok og lav temperatur. Og at malt nå til dags inneholder langt mindre DMS enn før. Leste artikkelen din @Holmentoppen, som var interessant. Samtidig, mange av referansene er fra tidlig 80-tallet, så undres litt på om malten har endret seg siden da. Men, uansett, jeg velger å holde meg på den trygge siden. Jeg valgte humlehvil pga at jeg mente å huske at noen hadde god erfaring med det, men da tilsetter jeg ved kokeslutt heller :)

Jeg endrer humlehvilen til kokeslutt ihvertfall, men fortsatt litt usikker på om jeg vil endre på 30 minutteren eller ei.
 
Takk for gode innspill, til alle! Hva bitterhumle angår et jeg forsåvidt enig, med flere talere her. Men har dessverre ikke annen bitterhumle enn Chinook liggende, og ser for meg at den blir for krass for en tysk pilsner. Jeg er ikke så gira på å legge inn en egen bestilling på kun bitterhumle heller. Så neste storinnkjøp skal jeg planlegge litt bedre. Forøvrig så er det vel tradisjonelt med nobel humle uber alt i tyske pilsnere? :) Har en slump Target liggende, så bruker den for å minske mengde humlegrums litt. Det lille som evt måtte bli med over av smak fra den vil nok neppe gjøre vondt, om det i det hele tatt er merkbart.

Tanken med å ha en tilsetning på 30 min er at jeg har ett inntrykk av at disse noble humlene med fordel kan kokes en del lengre enn feks amerikanske humler, for å få fram deres særegne karakter. Det baserer seg dog på engelske humler. Noen som ar lignende eller motstridende erfaring med det?

Hva DMS angår tenkte jeg at jeg var i sikker sone med en lang kok og lav temperatur. Og at malt nå til dags inneholder langt mindre DMS enn før. Leste artikkelen din @Holmentoppen, som var interessant. Samtidig, mange av referansene er fra tidlig 80-tallet, så undres litt på om malten har endret seg siden da. Men, uansett, jeg velger å holde meg på den trygge siden. Jeg valgte humlehvil pga at jeg mente å huske at noen hadde god erfaring med det, men da tilsetter jeg ved kokeslutt heller :)

Jeg endrer humlehvilen til kokeslutt ihvertfall, men fortsatt litt usikker på om jeg vil endre på 30 minutteren eller ei.

"humlehvil" - den likte jeg:)!

Det hele kommer vel litt an på hva du vil oppnå. Vil du ha framtredende smak og aroma fra humla - altså det motsatte av norsk pils, som jeg tror bare bitterhumles, så må du jo trå til med skikkelige mengder sein humle. Da har du kanskje litt lite. Jeg brukte 40 gr ved 15 og 30 gram ved 2 nå på den siste pilsen min, men den står og gjærer ennå, så jeg veit ikke om jeg oppnår det jeg vil med det.

Kinn har laget en butikkstyrkepils som tar den helt ut, men jeg veit ikke hvordan humleskjemaet deres ser ut. (Jeg synes den er i overkant humledrevet.) Jeg har prøvd meg med tilsettinger på 8 og 3 minutter i en festbier, og det ble ikke helt galt - men som sagt, jeg er ikke helt fornøyd, heller. Jeg er på eksperimentstadiet. (Jeg vil ha tydelig humlepreg.)

Poenget med å slenge i humla et par minutter før kokeslutt er å få noe mer effekt av den. OK, du koker vekk noe aromastoffer, men samtidig får du ekstrahert en del mer, også. Du kjøler veldig kjapt ned alt fra 100 grader i en hjemmebryggerbatch - om du har en dyppkjøler, i alle fall - så det du slenger oppi i det du starter kjølinga, merker du antakelig ikke så mye til. (Det blir vel annerledes med en motstrømskjøler.)

Du er styrt av hva du har av humle, også, skjønner jeg. Og det er jo riktig som du skriver, at det er god tradisjon for å bruke edelhumla som bitterhumle, også. Så da får du vel bare bruke den, da:). Men litt Chinook skader sikkert ikke - en ørliten snert av furu er kanskje til og med veldig godt.
 
Men fordampningen stopper jo heller ikke, så dermed vil vel DMS'skapt i hop stand fordampe på akkurat samme måte som ved kok, og dermed ikke være et problem. Eller?

Skal ikke være veldig påståelig der, men jeg tror ikke stoffet er så flyktig at du vil få noen særlig effekt av fordampning ved så lav temperatur. Det baserer jeg bare på at det understrekes at det er behov for skikkelig kok for å "skrubbe ut" (Palmer) DMS.
 
Jeg er uenig i at man må ha mye humle i sene tilsetninger for at man skal få et godt smaks/aromabidrag i en lys øl. Jeg har brygget mye Cream Ale, og den har i min oppskrift mer humlebidrag enn jeg foretrekker i en ikke-norsk pils. (I Cream Ale bruker jeg 2 sene tilsetninger av sitrushumler på 20 gram hver for 13 liters batch).

Jeg har f.eks. brukt 15 grams tilsetninger på 20 minutter og 5 minutter med Saaz for øl inspirert av tsjekkisk pils for en 13 liters batch. Jeg tror to 20-25 grams tilsetninger er nok for 18 liters batcher.
 
Sist redigert:
Hvor mye humle som trengs er også avhengig av bl.a oksygenopptak i ølet, kokeintensitet og avdamping, gjæringstemperatur, gjærvalg og trub over i gjæringskar. Så det som er riktig for den ene kan være for mye eller for lite for en annen.
 
Har laget en "Vermont IPA" fra DIYDog. Den har nå stått til gjæring i 10 dager i tempstyrt skap på 18C og har en SG på 1.025 (WLP090). Trenger å lage plass til en Berliner Weisse som skal bli ferdig i morgen. Vil IPA'en ta "skade" av å heve tempen til ca 21 (temp på kjøkkenet som ikke varierer stort) de siste 6-7 dagene.
 
Har laget en "Vermont IPA" fra DIYDog. Den har nå stått til gjæring i 10 dager i tempstyrt skap på 18C og har en SG på 1.025 (WLP090). Trenger å lage plass til en Berliner Weisse som skal bli ferdig i morgen. Vil IPA'en ta "skade" av å heve tempen til ca 21 (temp på kjøkkenet som ikke varierer stort) de siste 6-7 dagene.
Det er nok bare fint.
 
Har laget en "Vermont IPA" fra DIYDog. Den har nå stått til gjæring i 10 dager i tempstyrt skap på 18C og har en SG på 1.025 (WLP090). Trenger å lage plass til en Berliner Weisse som skal bli ferdig i morgen. Vil IPA'en ta "skade" av å heve tempen til ca 21 (temp på kjøkkenet som ikke varierer stort) de siste 6-7 dagene.
San Diego super yeast skal jo være rask, men synes ikke 10 dager til 1.025 er spesielt raskt?
 
San Diego super yeast skal jo være rask, men synes ikke 10 dager til 1.025 er spesielt raskt?
Nei, det synes ikke jeg heller mangler 15% før jeg er innenfor att. grensene (76-83) oppgitt av WhiteLabs. Kanskje noen grader opp booster den litt? iSpindelen viste hakket under 18C mestparten av tiden og "Optimum temp" er 65F (18 1/3 C) - 68F (20C), InkBird viste 18-18.3 så her kan det være avvik begge veier. Den tar vel uansett ikke skade av noen grader opp, kanskje heller bare sparker den i rævva og får gjæret ordentlig ned?
 
Nei, det synes ikke jeg heller mangler 15% før jeg er innenfor att. grensene (76-83) oppgitt av WhiteLabs. Kanskje noen grader opp booster den litt? iSpindelen viste hakket under 18C mestparten av tiden og "Optimum temp" er 65F (18 1/3 C) - 68F (20C), InkBird viste 18-18.3 så her kan det være avvik begge veier. Den tar vel uansett ikke skade av noen grader opp, kanskje heller bare sparker den i rævva og får gjæret ordentlig ned?
Ja, bare sett den opp litt.
 
Tenker å prøve meg på en SMASH Huel melon. Hva tror dere om dette? For mye humle? Hvor burde jeg eventuelt kutte/legge til? Satser på en IBU på 22. Kan dette bli en bra sommer øl?
 

Vedlegg

  • Smash Huel Melon.pdf
    131,1 KB · Sett: 13
Skal brygge en mellomting mellom amerikans blonde og pale ale til en bursdag litt fram i tid, og skal fosøke å treffe det brede lag. Står mellom Citra/Chinook og Citra/Mosaic. Noen erfaringer med disse komboene? Citra på grunn av at den er lett å like, og de andre er litt fingern ut i lufta, men oppfatter de ikke som helt på tryne forslag. Slike komboer er ikke min sterke side. Skal bestille opp ingredisener, så kan velge andre også.

Tenker noe i denne gata:

OG 1.049
FG 1.010
IBU 30
20 liter

100 % lys spraymalt

XX @ 30 min til ønsket IBU
20 gram Citra/XX 10 minutter
40 gram Citra/XX humlehvil ved 65 grader i 30 min
60 gram Citra/XX tørrhumle 5 dager
 
Skal brygge en mellomting mellom amerikans blonde og pale ale til en bursdag litt fram i tid, og skal fosøke å treffe det brede lag. Står mellom Citra/Chinook og Citra/Mosaic. Noen erfaringer med disse komboene? Citra på grunn av at den er lett å like, og de andre er litt fingern ut i lufta, men oppfatter de ikke som helt på tryne forslag. Slike komboer er ikke min sterke side. Skal bestille opp ingredisener, så kan velge andre også.

Tenker noe i denne gata:

OG 1.049
FG 1.010
IBU 30
20 liter

100 % lys spraymalt

XX @ 30 min til ønsket IBU
20 gram Citra/XX 10 minutter
40 gram Citra/XX humlehvil ved 65 grader i 30 min
60 gram Citra/XX tørrhumle 5 dager

Citra og Mosaic er en anerkjent killer kombo som sikkert vil slå an. :)
 
Sist redigert:
Ok, blir sikkert lettdrikkelig og greit. US-05 er jo nøytralt, noen sier den kanskje er litt kjedelig i forhold til engelske gjærsorter. Det beste er å forsøke seg frem.
 
Huel melon er og mye bedre på papiret enn i virkeligheten. Har laget en pils med det en gang, og ja, angrer.
 
Skal brygge en mellomting mellom amerikans blonde og pale ale til en bursdag litt fram i tid, og skal fosøke å treffe det brede lag. Står mellom Citra/Chinook og Citra/Mosaic. Noen erfaringer med disse komboene? Citra på grunn av at den er lett å like, og de andre er litt fingern ut i lufta, men oppfatter de ikke som helt på tryne forslag. Slike komboer er ikke min sterke side. Skal bestille opp ingredisener, så kan velge andre også.

Tenker noe i denne gata:

OG 1.049
FG 1.010
IBU 30
20 liter

100 % lys spraymalt

XX @ 30 min til ønsket IBU
20 gram Citra/XX 10 minutter
40 gram Citra/XX humlehvil ved 65 grader i 30 min
60 gram Citra/XX tørrhumle 5 dager

Citra og Amarillo er en favoritt her i huset. Snarveien til den lyse, lette delen av sitrushimmelen. (Jeg er ikke så god på å oppfatte/beskrive alle nyansene:).)
 
Tilbake
Topp