pilgrim og goldings?Ok, men med de egenskapene?
pilgrim og goldings?Ok, men med de egenskapene?
Skal brygge tysk pilsner straks. Har sett at noen (@Holmentoppen?) har ment litt om humleskjema på tysk pils, for å unngå at det blir for mye. Men jeg husker ikke helt hva som ble ment. Noen tanker om dette?
18 liter
OG 1.049
FG ca 1.009
IBU 40
100 % pilsnermalt
(+ syremalt til pH 5,3)
42 gram Hersbrucker @ 60 min
10 gram Target @ 60 min
20 gram Herbrucker @ 30 min
20 gram Herbrucker @ humlepause på 70 grader i 20 min
Wlp833
Enig med finn når det gjelder humlevalg. Perle og magnum er fin bitterhumle i tyske øl. Personlig syns jeg du burde kutte ut all humle etter 30min hvis du ikke vil ha for mye, som du nevner. Eventuelt kanskje noen gram på 20min for smakens skyldSkal brygge tysk pilsner straks. Har sett at noen (@Holmentoppen?) har ment litt om humleskjema på tysk pils, for å unngå at det blir for mye. Men jeg husker ikke helt hva som ble ment. Noen tanker om dette?
18 liter
OG 1.049
FG ca 1.009
IBU 40
100 % pilsnermalt
(+ syremalt til pH 5,3)
42 gram Hersbrucker @ 60 min
10 gram Target @ 60 min
20 gram Herbrucker @ 30 min
20 gram Herbrucker @ humlepause på 70 grader i 20 min
Wlp833
Skal brygge tysk pilsner straks. Har sett at noen (@Holmentoppen?) har ment litt om humleskjema på tysk pils, for å unngå at det blir for mye. Men jeg husker ikke helt hva som ble ment. Noen tanker om dette?
18 liter
OG 1.049
FG ca 1.009
IBU 40
100 % pilsnermalt
(+ syremalt til pH 5,3)
42 gram Hersbrucker @ 60 min
10 gram Target @ 60 min
20 gram Herbrucker @ 30 min
20 gram Herbrucker @ humlepause på 70 grader i 20 min
Wlp833
Dette forstår jeg ikke @Finn Berger, hvorfor vil 70 grader hopstand gi dms? Det anbefales vel hopstand så fremt en er under 80 grader om jeg ikke tar feil.Jeg er ikke så sikker på om det er så lurt med den hopstanden ved 70 grader. Du risikerer dms, tror jeg.
Jeg pleier å gjøre det veldig enkelt:Skal brygge tysk pilsner straks. Har sett at noen (@Holmentoppen?) har ment litt om humleskjema på tysk pils, for å unngå at det blir for mye. Men jeg husker ikke helt hva som ble ment. Noen tanker om dette?
18 liter
OG 1.049
FG ca 1.009
IBU 40
100 % pilsnermalt
(+ syremalt til pH 5,3)
42 gram Hersbrucker @ 60 min
10 gram Target @ 60 min
20 gram Herbrucker @ 30 min
20 gram Herbrucker @ humlepause på 70 grader i 20 min
Wlp833
DMS kommer snikende veldig fort under nedkjøling, dessverre. Her er en god artikkel om det: scottjanish.com/how-to-prevent-dms-in-beerDette forstår jeg ikke @Finn Berger, hvorfor vil 70 grader hopstand gi dms? Det anbefales vel hopstand så fremt en er under 80 grader om jeg ikke tar feil.
Hmm kommer ikke inn på den artikkelen, det virker som om den er på en server som er nede. Skal lese den når den blir tilgjengelig. Men i mellomtiden synser jeg litt videre.DMS kommer snikende veldig fort under nedkjøling, dessverre. Her er en god artikkel om det: scottjanish.com/how-to-prevent-dms-in-beer
Finn har sikkert noen gode kilder på dette. Her er en artikkel skrevet av Brad Smith: http://beersmith.com/blog/2012/04/10/dimethyl-sulfides-dms-in-home-brewed-beer/Hmm kommer ikke inn på den artikkelen, det virker som om den er på en server som er nede. Skal lese den når den blir tilgjengelig. Men i mellomtiden synser jeg litt videre.
Min oppfatning er at DMS skapes spesielt i området 100 - 80 grader, men at det også fordamper lett. Derfor koker man uten lokk.
Stopper man nedkjøling på rett under 80 grader vil noe DMS helt sikker dannes, dog slutter jo ikke vørteren å fordampe, så DMS vil da fortsatt fordampe ut, så fremt den kan (lokk av).Denne oppfatningen min er noenlunde støttet av denne: http://www.milkthefunk.com/wiki/Dimethyl_Sulfide. Så skal ikke jeg vurdere hvem som har mest tyngde.
Foreløpig kommer nok til å kjøre hopstand på øl, der jeg vil ha fremtredende både humle aroma og smak, med forbehold om at jeg ikke har lest artikkelen det lenkes til.
Dette forstår jeg ikke @Finn Berger, hvorfor vil 70 grader hopstand gi dms? Det anbefales vel hopstand så fremt en er under 80 grader om jeg ikke tar feil.
Jeg siterer som vanlig Palmer, der han skriver om DMS-problemet: "Although DMS production is promoted by temperatures above 140F (60C), it will also be formed at cooler temperatures".
Forutsetningen er at du ikke har kokt så lenge at all smm er redusert til DMS - og det tror jeg faktisk skal noe til at du har.
Nå har jeg kjørt hopstand på 65 grader uten å ha merket noe, men jeg ville ikke gjøre det i en pils, tror jeg. Der er det ikke mye du ikke vil merke resultatet av, om du gjør noe litt galt.
Takk for gode innspill, til alle! Hva bitterhumle angår et jeg forsåvidt enig, med flere talere her. Men har dessverre ikke annen bitterhumle enn Chinook liggende, og ser for meg at den blir for krass for en tysk pilsner. Jeg er ikke så gira på å legge inn en egen bestilling på kun bitterhumle heller. Så neste storinnkjøp skal jeg planlegge litt bedre. Forøvrig så er det vel tradisjonelt med nobel humle uber alt i tyske pilsnere? Har en slump Target liggende, så bruker den for å minske mengde humlegrums litt. Det lille som evt måtte bli med over av smak fra den vil nok neppe gjøre vondt, om det i det hele tatt er merkbart.Antakelig vil noen være uenig, men jeg synes du skal kutte ut Hersbrucker ved 60. Du får så lite smak ut av det at det er betydningsløst, men du får en masse trub, og en del tannin.
Target er engelsk, og jeg liker den i engelsk øl. Funker sikkert her også, men om jeg skal foreslå noe annet, ville jeg si Perle (9%). Northern Brewer er også et alternativ. Eller Magnum - som er veldig nøytral.
Jeg har eksperimentert litt med de seine tilsetningene, og er vel ikke helt fornøyd med noe ennå. Men om du flytter tilsetningen ved 30 fram til 15, og så tilsetter en passende dose ved 2 minutter igjen, så skjer det ikke mye galt.
Jeg er ikke så sikker på om det er så lurt med den hopstanden ved 70 grader. Du risikerer dms, tror jeg.
Takk for gode innspill, til alle! Hva bitterhumle angår et jeg forsåvidt enig, med flere talere her. Men har dessverre ikke annen bitterhumle enn Chinook liggende, og ser for meg at den blir for krass for en tysk pilsner. Jeg er ikke så gira på å legge inn en egen bestilling på kun bitterhumle heller. Så neste storinnkjøp skal jeg planlegge litt bedre. Forøvrig så er det vel tradisjonelt med nobel humle uber alt i tyske pilsnere? Har en slump Target liggende, så bruker den for å minske mengde humlegrums litt. Det lille som evt måtte bli med over av smak fra den vil nok neppe gjøre vondt, om det i det hele tatt er merkbart.
Tanken med å ha en tilsetning på 30 min er at jeg har ett inntrykk av at disse noble humlene med fordel kan kokes en del lengre enn feks amerikanske humler, for å få fram deres særegne karakter. Det baserer seg dog på engelske humler. Noen som ar lignende eller motstridende erfaring med det?
Hva DMS angår tenkte jeg at jeg var i sikker sone med en lang kok og lav temperatur. Og at malt nå til dags inneholder langt mindre DMS enn før. Leste artikkelen din @Holmentoppen, som var interessant. Samtidig, mange av referansene er fra tidlig 80-tallet, så undres litt på om malten har endret seg siden da. Men, uansett, jeg velger å holde meg på den trygge siden. Jeg valgte humlehvil pga at jeg mente å huske at noen hadde god erfaring med det, men da tilsetter jeg ved kokeslutt heller
Jeg endrer humlehvilen til kokeslutt ihvertfall, men fortsatt litt usikker på om jeg vil endre på 30 minutteren eller ei.
Men fordampningen stopper jo heller ikke, så dermed vil vel DMS'skapt i hop stand fordampe på akkurat samme måte som ved kok, og dermed ikke være et problem. Eller?
Det er nok bare fint.Har laget en "Vermont IPA" fra DIYDog. Den har nå stått til gjæring i 10 dager i tempstyrt skap på 18C og har en SG på 1.025 (WLP090). Trenger å lage plass til en Berliner Weisse som skal bli ferdig i morgen. Vil IPA'en ta "skade" av å heve tempen til ca 21 (temp på kjøkkenet som ikke varierer stort) de siste 6-7 dagene.