"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Og så nordisk malt, da! :) Rett opp i vikinggata!

Hey .. I used to b blonde.. ‍♂️.. and a viking.. ellers så kan det nevnes, som en digresjon, at i de "o-store grønne skoger" her rundt Mjøsa nå har et eget malteri:
https://www.gulesider.no/f/stor-gaalaas-gård-arne-bøhmer:84586073... evnt www.maltmons.no.. skulle vært gøy å bedt bøhmern få en utfordring. " Lag et par sekker med "honneycorn" [emoji481][emoji1309]


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Hey .. I used to b blonde.. ‍♂️.. and a viking.. ellers så kan det nevnes, som en digresjon, at i de "o-store grønne skoger" her rundt Mjøsa nå har et eget malteri:
https://www.gulesider.no/f/stor-gaalaas-gård-arne-bøhmer:84586073... evnt www.maltmons.no.. skulle vært gøy å bedt bøhmern få en utfordring. " Lag et par sekker med "honneycorn" [emoji481][emoji1309]


Sent from my iPad using Tapatalk
Honnikorn, ja... Finnes det i butikken lenger?
 
Finn, da. Første svaret jeg fikk var fra @Miguel som ba meg droppe all melanoidinmalt (jeg hadde opprinnelig med en del). Hva skal jeg gjøre når dere to motsier hverandre? :p

Uff da. Foholdt meg bare til forslaget om lys krystall for å få honningpreg - som jeg forøvrig slett ikke skal ta avstand fra. Miguel har vel hatt dårlige erfaringer med melanoidin som erstatning for dekoksjon:). Og du skal ikke bruke så veldig mye av det, sjøl om Bestmalz sier du kan gå opp til 50%. 10%, kanskje, ut fra hva jeg har lest meg til.

Effekten er vel mye den samme som du får av munich, og jeg har brukt mye munich, og heller lite av melanoidin. Jeg har ikke vært ute etter honningsmak så ofte, akkurat:). Men jeg har da en pose av stoffet.
 
Uff da. Foholdt meg bare til forslaget om lys krystall for å få honningpreg - som jeg forøvrig slett ikke skal ta avstand fra. Miguel har vel hatt dårlige erfaringer med melanoidin som erstatning for dekoksjon:). Og du skal ikke bruke så veldig mye av det, sjøl om Bestmalz sier du kan gå opp til 50%. 10%, kanskje, ut fra hva jeg har lest meg til.

Effekten er vel mye den samme som du får av munich, og jeg har brukt mye munich, og heller lite av melanoidin. Jeg har ikke vært ute etter honningsmak så ofte, akkurat:). Men jeg har da en pose av stoffet.
Jeg bruker litt melanoidinmalt i bjørkeølet og er egentlig veldig fornøyd med det der, men er usikker på om det er akkurat det jeg leiter etter her.
 
Hei!

Har aldri komponert en IPA fra bunnen av og lurt epå om det var noen kommentarer på dette forsøket. Ønsket meg en lettdrikkelig frisk sak i det nedre spektrumet for stilen, både når det gjelder IBU og ABV. I tillegg vill jeg prøve å få et frisk sitronpreg på den.

Sturlas Sure IPA

OG: 1.056
FG: 1.011
ABV: 5,9 %
IBU: 49

Malt
4,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 69,6 %
0,75 kg Caramel/Crystal Malt - 40L (78,8 EBC) Grain 2 13,0 %
0,50 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 8,7 %
0,50 kg Rye Malt (9,3 EBC) Grain 4 8,7 %

Humle
25,00 g Magnum [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 29,6 IBUs
15,00 g Equinox (HBC 366) [16,10 %] - Boil 15,0 min Hop 6 11,8 IBUs
15,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 15,0 min Hop 7 4,4 IBUs
0,30 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Boil 5,0 min Hop 9 2,9 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Boil 5,0 min Hop 10 1,2 IBUs

Gjær
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001)

Dry hopping
Amt
Name Type # %/IBU
10,00 g Equinox (HBC 366) [15,00 %] - Dry Hop 6,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
10,00 g Lemondrop [6,00 %] - Dry Hop 6,0 Days
13 % krystall er nok godt i overkant, ja. Ellers synes jeg humlekomboen virket spennende. Tror ikke jeg har sett Equinox/Eukanot parret med Lemondrop før. (Generelt er det lite å lese om Eq/Ek.) Elllers er jo en hop-stand eller wp noe som bør vurderes?
 
Synes det var litt puslete mengder humle. Antar dette er 20 liter, og da synes jeg <100g inkl tørrhumling blir litt i minste laget.
Når det gjelder malt ville jeg brukt mindre krystall-/caramel malt. Humlen skal skinne i en ipa, men igjen så har du jo lite humle, så kan hende du ønsker en maltpreget ipa? Jeg ville brukt mer pale malt og mindre spesialmalt enn det du har i din oppskrift, og så ville jeg hatt mer humle i.
Ble nok litt lite humle ja, har oppjustert en god del. Endt på vel 140 g totalt. Da havner jeg ca midt i referanseområde for stilen. Når det gjelder krystallmalten så var det en feil, riktig prosentandel der er vel 4,9%.

13 % krystall er nok godt i overkant, ja. Ellers synes jeg humlekomboen virket spennende. Tror ikke jeg har sett Equinox/Eukanot parret med Lemondrop før. (Generelt er det lite å lese om Eq/Ek.) Elllers er jo en hop-stand eller wp noe som bør vurderes?
Var feil med krystallmalten, skulle være ca 4,9%. Synes også Lemondrop/Ek virker spennende, bør bli sitron så det holder. Har brukt Eq/Ek en gang i en IPA før og var godt fornøyd.
 
Første Weissbier og første gang med ferkgjær.

Trenger litt råd og tips her.
Har skaffet meg WL 380 siden den vistnok lager mindre banansmak.

Tenkte
Hvete 2,5 kg
Pilsner 2,5 kg

Tettnanger både som bitter og aromahumle, til rett IBU.

Noen spørmål:
Pilsnermalt vs. Palemalt i hvete øl. Har ikkje klart å lese meg opp til hva den definitive forksjellen blir, men skal unasett bruke pilser nå. Fordi eg ikkje har bryggget med det før.
Noen oppgir at pilsenermalt skal koke i 60 minutt i hveteøl, mens de fleste skriver at pilsner "alltid" skal koke i 90 min.
Hva gjør jeg? 90 min?

Bør eg evt ha litt Vieanna malt i også?

Mesking: Ser @Finn Berger og andre snakker om ferulsyresteg på 43-44 grader.
Videre mesking er eg da usikker på 66 grader? Totalt i 1 time?

Spent på ferksgjæren, krysser fingrene. Ser eg bør ha den iallefall under 20 grader om eg skal unngå for mye banan.
 
Første Weissbier og første gang med ferkgjær.

Trenger litt råd og tips her.
Har skaffet meg WL 380 siden den vistnok lager mindre banansmak.

Tenkte
Hvete 2,5 kg
Pilsner 2,5 kg

Tettnanger både som bitter og aromahumle, til rett IBU.

Noen spørmål:
Pilsnermalt vs. Palemalt i hvete øl. Har ikkje klart å lese meg opp til hva den definitive forksjellen blir, men skal unasett bruke pilser nå. Fordi eg ikkje har bryggget med det før.
Noen oppgir at pilsenermalt skal koke i 60 minutt i hveteøl, mens de fleste skriver at pilsner "alltid" skal koke i 90 min.
Hva gjør jeg? 90 min?

Bør eg evt ha litt Vieanna malt i også?

Mesking: Ser @Finn Berger og andre snakker om ferulsyresteg på 43-44 grader.
Videre mesking er eg da usikker på 66 grader? Totalt i 1 time?

Spent på ferksgjæren, krysser fingrene. Ser eg bør ha den iallefall under 20 grader om eg skal unngå for mye banan.

Det er like mange veier til rom som det er bryggere. (Altfor)mye å skrive om denne ølstilen så du kan jo f.eks begynne her, og så google videre/spørre igjen hvis det er noen løse tråder i den artikkelen.

http://braumagazin.de/article/brewing-bavarian-weissbier-all-you-ever-wanted-to-know/
 
Vienna lager. Helt blank. Har brukt god nok tid på google. Mange oppskifter gir 4-5 malttyper. Jeg vil ikke det. Jeg vil bruke maks tre. Helst to. Er det noen som har noen forslag?

Nå sitter jeg med 95% vienna og 5% caramunich 3. 833.

Denne har nå stått ca en måned og er på vei ned mot lageringstemp, sakte men sikkert. Det ble 65% Vienna og 35% lys munich. Endelig har all tysker-researchen min gitt avkastning. Den smaker veldig bra. Skikkelig god maltfylde. Første forsøk med 833, denne ligger ikke bare et hestehode, men en hel løpsbane foran 34/70 når det kommer til god maltsmak. Men, det artige (sure), er at jeg har igjen ikke klart å lagre vannprofilen.
 
Denne har nå stått ca en måned og er på vei ned mot lageringstemp, sakte men sikkert. Det ble 65% Vienna og 35% lys munich. Endelig har all tysker-researchen min gitt avkastning. Den smaker veldig bra. Skikkelig god maltfylde. Første forsøk med 833, denne ligger ikke bare et hestehode, men en hel løpsbane foran 34/70 når det kommer til god maltsmak. Men, det artige (sure), er at jeg har igjen ikke klart å lagre vannprofilen.
Veldig spennende. Åssen humla du den?
 
1g/l med tettnang @15min, og magnum til target IBU for å treffe gjennomsnittlig BU:GU ihht BJCP.
Vi brygger veldig sjelden lagere, for det krever at vi flytter alt utstyret en drøy mil til bryggeriets lageravdeling (altså der vi har temperaturkontroll), men en wiener har stått på programmet en stund.

Tror skapet er tomt for tettnang, men ganske fullt av Mittelfrüh. Hva tror du om det?
 
Vi brygger veldig sjelden lagere, for det krever at vi flytter alt utstyret en drøy mil til bryggeriets lageravdeling (altså der vi har temperaturkontroll), men en wiener har stått på programmet en stund.

Tror skapet er tomt for tettnang, men ganske fullt av Mittelfrüh. Hva tror du om det?

Kjør på, den gir jo litt mer enn tettnang, som er litt renere, mittelfruh er litt mer spicy synes jeg. Generelt så er Hallertauer-regionen et snev mer spicy enn Tettngang regionen synes jeg. Men fine begge to.
 
Kjør på, den gir jo litt mer enn tettnang, som er litt renere, mittelfruh er litt mer spicy synes jeg. Generelt så er Hallertauer-regionen et snev mer spicy enn Tettngang regionen synes jeg. Men fine begge to.
Høres ut som en bra plan. Nesten et år sia sist jeg brygga en lager. Må lese meg litt opp på gjæringstemperaturer og sånt igjen. :)
 
Første Weissbier og første gang med ferkgjær.

Trenger litt råd og tips her.
Har skaffet meg WL 380 siden den vistnok lager mindre banansmak.

Tenkte
Hvete 2,5 kg
Pilsner 2,5 kg

Tettnanger både som bitter og aromahumle, til rett IBU.

Noen spørmål:
Pilsnermalt vs. Palemalt i hvete øl. Har ikkje klart å lese meg opp til hva den definitive forksjellen blir, men skal unasett bruke pilser nå. Fordi eg ikkje har bryggget med det før.
Noen oppgir at pilsenermalt skal koke i 60 minutt i hveteøl, mens de fleste skriver at pilsner "alltid" skal koke i 90 min.
Hva gjør jeg? 90 min?

Bør eg evt ha litt Vieanna malt i også?

Mesking: Ser @Finn Berger og andre snakker om ferulsyresteg på 43-44 grader.
Videre mesking er eg da usikker på 66 grader? Totalt i 1 time?

Spent på ferksgjæren, krysser fingrene. Ser eg bør ha den iallefall under 20 grader om eg skal unngå for mye banan.

proteinsteg på 53 - sakkarifikasjon på 63 - dextrinsteg på 71 - utmesk på 77. Husker ikke tiden, men det var nok lange steg. Brukte dekoksjon opp til 53, og fra 53 til 63. Gjæret på 14.
 
Ble inspirert av dette innlegget i tråden om deilige bilder:
8311a5ebfe97ca138dbea08e1d8a7a46.jpg


Dæven.. denne synes jeg var god #ipagoals


Sent from my iPad using Tapatalk

@Botnen linket hit, og så har jeg "oversatt" oppskriften til mitt eget system og 25 liter. Jeg har byttet ut amerikansk 2-row som basemalt med MO, Honey Malt med Aromatic, og så bruker jeg wlp013 i stedet for wlp001. Det blir altså mer kjeks/rista brød og mer frukt under all humla - om nå det vil merkes noe særlig. Går ut fra at det er flere av humlehodene her som har erfaring med denne, så hva synes dere? Er den verdt å prøve? Hva slags basemalt og gjær har dere brukt?

I utgangspunktet ville jeg hivd denne langt vekk, for det er jo et sabla rot:p. Men så er visst ølet (originalen) veldig godt. Og hjemmebryggerversjonen av oppskriften er jo laget med hjelp av bryggeriet.

Til 25 liter ferdig øl, Preboil SG 1.060, OG 1.075, FG 1.017, ABV 7,6%, IBU 90, Beregnet med 80% effektivitet og 77% utgjæring. Batch sparging. Meske på 67, koke i 90 minutter. 35 liter til kok, 28 liter etter kok.
Malt
8 kg Maris Otter
70 gr Cara 30
70 gr Carapils
70 gr Mørk münchner
70 gr Hvetemalt
35 gr Aromatic
Humle
20 gr Columbus FWH
20 gr Simcoe FWH
10 gr Columbus @ 60
7 gr Amarillo @ 30
7 gr Simcoe @ 15
7 gr Columbus @ 10
15 gr Cascade @ 5
35 gr Cascade @ 1 (Hopstand i 15 min før kjøling begynner.)
Tørrhumle:
20 gr Columbus
20 gr Amarillo
20 gr Cascade
10 gr Simcoe
10 gr Chinook
Gjær
WLP013

 

Ser pen ut den der [emoji1303] tenker å meske godt å lenge og skylle rolig for å nå effektivitet på denne grist-vekta. Stjeler den jeg mao[emoji23]


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Ser ut som en unødvendig komplisert oppskrift med veldig små andeler av spesialmalt. Det er 96,2% basemalt, og bare 0,4% Aromatic. Det er ikke en trykkfeil med mengdene?
Mengden humle ser også rar ut - dobbelt så mye humle på tilsetningene etter 60 min ville ikke vært for mye. Reagerer også på at FG 1,017 er veldig høyt for en IPA. Er dette en "offisiell" kloneoppskrift?
 
Tilbake
Topp