"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Har lyst til å prøve meg på en helt enkel Golden Ale (Tror jeg det blir...). Kan noen komme med tips på humleskjema? Jeg er litt blank. Bør jeg kanskje droppe Magnum og kjøre EKG hele veien? @Finn Berger ? :)

Original Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 5.85%
IBU (tinseth): 33.54
SRM (morey): 6.3

FERMENTABLES:
6 kg - United Kingdom - Maris Otter Pale (100%)

HOPS:
15 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 60 min, IBU: 25.56
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 10 min, IBU: 5.15
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 5 min, IBU: 2.83
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 0 min

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 66 C, Time: 60 min, Amount: 23 L

YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04
 
Har lyst til å prøve meg på en helt enkel Golden Ale (Tror jeg det blir...). Kan noen komme med tips på humleskjema? Jeg er litt blank. Bør jeg kanskje droppe Magnum og kjøre EKG hele veien? @Finn Berger ? :)

Original Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 5.85%
IBU (tinseth): 33.54
SRM (morey): 6.3

FERMENTABLES:
6 kg - United Kingdom - Maris Otter Pale (100%)

HOPS:
15 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 60 min, IBU: 25.56
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 10 min, IBU: 5.15
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 5 min, IBU: 2.83
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 0 min

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 66 C, Time: 60 min, Amount: 23 L

YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04
Ser vel bra ut det der? Du kan jo evt høre på @Miguel (sånn jeg tolker hans råd), kjøle ned vørteren til 60 grader og lempe oppi en dose EKG, evt droppe den siste du har satt opp.
 
Har lyst til å prøve meg på en helt enkel Golden Ale (Tror jeg det blir...). Kan noen komme med tips på humleskjema? Jeg er litt blank. Bør jeg kanskje droppe Magnum og kjøre EKG hele veien? @Finn Berger ? :)

Original Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 5.85%
IBU (tinseth): 33.54
SRM (morey): 6.3

FERMENTABLES:
6 kg - United Kingdom - Maris Otter Pale (100%)

HOPS:
15 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 60 min, IBU: 25.56
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 10 min, IBU: 5.15
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 5 min, IBU: 2.83
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 0 min

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 66 C, Time: 60 min, Amount: 23 L

YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04

Jeg lagde en lignende for 14 dager siden som jeg flasket i går. Smakte veldig lovende da [emoji3]
Det jeg opplevde, jeg nybegynner, var at jeg fikk ikke så mye utbytte som det stod i oppskriften. Jeg spurte på bryggebutikken hva feilen kunne være, og de sa at det var vanskelig å få ut mye av marris otter, så det var ikke noe de anbefalte til nybegynnere.
Fikk og på 38, skulle hatt 49. Fikk FG på 10.
Se bilder for humleskjema og gjær [emoji3]
ee0a12ffebc6913510fe1915cef7731e.jpg
6a73aa551d32e44e125eaed441500ff8.jpg
 
Jeg lagde en lignende for 14 dager siden som jeg flasket i går. Smakte veldig lovende da [emoji3]
Det jeg opplevde, jeg nybegynner, var at jeg fikk ikke så mye utbytte som det stod i oppskriften. Jeg spurte på bryggebutikken hva feilen kunne være, og de sa at det var vanskelig å få ut mye av marris otter, så det var ikke noe de anbefalte til nybegynnere.
Fikk og på 38, skulle hatt 49. Fikk FG på 10.
Se bilder
Dette ser ganske likt ut som oppskriften jeg har kokt i hop ja. Høres lovende ut.
Når det gjelder Maris Otter har jeg ikke samme erfaring. Har brukt Maris Otter i alle IPAene mine det siste året og har ikke hatt problemer med lavt utbytte. Kan dere ha vært uheldig med knusingen?
 
Har lyst til å prøve meg på en helt enkel Golden Ale (Tror jeg det blir...). Kan noen komme med tips på humleskjema? Jeg er litt blank. Bør jeg kanskje droppe Magnum og kjøre EKG hele veien? @Finn Berger ? :)

Original Gravity: 1.058
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 5.85%
IBU (tinseth): 33.54
SRM (morey): 6.3

FERMENTABLES:
6 kg - United Kingdom - Maris Otter Pale (100%)

HOPS:
15 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 60 min, IBU: 25.56
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 10 min, IBU: 5.15
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 5 min, IBU: 2.83
25 g - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 0 min

MASH GUIDELINES:
1) Temp: 66 C, Time: 60 min, Amount: 23 L

YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04

Jeg ville brukt en god del pilsnermalt, rett og slett. Det er vanlig i dette ølet (men ikke noe krav). Og så trenger du ikke så mye smaks- og aromahumle, sjøl om det sikkert ikke blir vondt. Derimot tror jeg du skal skru opp IBU'ene litt.

Angående bitterhumle: Jeg bruker heller Northern Brewer enn Magnum nå, men det spiller sikkert liten rolle.

Du kan jo få se oppskrifta jeg brukte. Ikke at den nødvendigvis er bedre enn din, men den legger ølet (enda) litt mer i retning en lys lager, og Golden Ale ble jo skapt for å konkurrere med den.

Jeg har ikke brukt 04, men ut fra hva jeg hører om den, er jeg litt skeptisk. Den bør visst i alle fall ikke gjæres for varmt. Men dette ølet skal vel gjerne være nokså reint, så det skal uansett ikke gjæres høyt. Nå er det vel tynt med gode tørrgjæralternativer for engelsk øl, så du har kanskje ikke så mye valg.


Malt til 24 liter
2,75 kg pilsnermalt
1,75 kg pale malt
Humle (35 IBU)
25 gr Northern Brewer @ 60
25 gr EKG @ 12
25 gr EKG @ 2
Gjær
WLP 013
 
Dette ser ganske likt ut som oppskriften jeg har kokt i hop ja. Høres lovende ut.
Når det gjelder Maris Otter har jeg ikke samme erfaring. Har brukt Maris Otter i alle IPAene mine det siste året og har ikke hatt problemer med lavt utbytte. Kan dere ha vært uheldig med knusingen?
Det er jeg usikker på, maltet var knust av ølbrygging til BB30 som jeg bruker. jeg fikk ikke vite dette før etter jeg hadde brygget med det. Problemet kom når det var mye MO, men du har kanskje hatt mye MO i IPAene dine og, så da har du nok kontroll :) lykke til. Min smakte som sagt lovende, selv om det ble 4% og ikke 5,1 som i oppskriften :)

Jeg fikk anbefalt Nottingham gjær i steden for 04 :) den skulle ikke være så lunefull som 04 :)
 
Jeg ville brukt en god del pilsnermalt, rett og slett. Det er vanlig i dette ølet (men ikke noe krav). Og så trenger du ikke så mye smaks- og aromahumle, sjøl om det sikkert ikke blir vondt. Derimot tror jeg du skal skru opp IBU'ene litt.

Angående bitterhumle: Jeg bruker heller Northern Brewer enn Magnum nå, men det spiller sikkert liten rolle.

Du kan jo få se oppskrifta jeg brukte. Ikke at den nødvendigvis er bedre enn din, men den legger ølet (enda) litt mer i retning en lys lager, og Golden Ale ble jo skapt for å konkurrere med den.

Jeg har ikke brukt 04, men ut fra hva jeg hører om den, er jeg litt skeptisk. Den bør visst i alle fall ikke gjæres for varmt. Men dette ølet skal vel gjerne være nokså reint, så det skal uansett ikke gjæres høyt. Nå er det vel tynt med gode tørrgjæralternativer for engelsk øl, så du har kanskje ikke så mye valg.

Takk for gode innspill! Kanskje jeg skal erstatte litt Maris Otter med Pilsner..
Grunnen til Magnum er at det er det jeg har og det bør vel ikke spille særlig rolle.

Hva har du hørt om 04? Jeg har aldri brukt den før.. Kanskje US05 er et bedre valg? Planen er å gjære den på 18 grader som jeg pleier med Amerikanske IPA og APA.
 
Det er jeg usikker på, maltet var knust av ølbrygging til BB30 som jeg bruker. jeg fikk ikke vite dette før etter jeg hadde brygget med det. Problemet kom når det var mye MO, men du har kanskje hatt mye MO i IPAene dine og, så da har du nok kontroll :) lykke til. Min smakte som sagt lovende, selv om det ble 4% og ikke 5,1 som i oppskriften :)

Jeg fikk anbefalt Nottingham gjær i steden for 04 :) den skulle ikke være så lunefull som 04 :)
Ja, det har gått helt fint. Har kjørt IPAer med 100% Maris Otter. Da bytter jeg ut 04 med Nottingham. Takk for tips! Brukte du 1 eller 2 poser? Antar du ikke satte starter?
 
Ja, det har gått helt fint. Har kjørt IPAer med 100% Maris Otter. Da bytter jeg ut 04 med Nottingham. Takk for tips! Brukte du 1 eller 2 poser? Antar du ikke satte starter?
Jeg brukte en pose på 22L. Rehydrerte som anbefalt på posen. Satte ikke starter nei.
Ang gjær så kan den vist stoppe uten grunn før tenkt og, og produsere usmaker hvis ujevn/feil temp. Syns jeg å huske... Det er jo over 14 dager siden. [emoji23]
 
Det var det jeg syntes jeg gjorde. Jeg har ikke pumpe, mulig det hjelper en del. Evt å meske lenger...
Jeg kjører BB60 og hadde tidligere problemer med effektiviten. Inntil jeg begynte å røre bedre, få bedre kontroll på mesketemp (kontrollmåle jevnlig) og kanskje viktigst, sirkulering med litermål. Sirkulerer jevnlig med litermål og det har gjort at jeg stort sett treffer meget godt på oppskriftene jeg lager med 70% "Brewhouse" effektivitet.
 
Takk for gode innspill! Kanskje jeg skal erstatte litt Maris Otter med Pilsner..
Grunnen til Magnum er at det er det jeg har og det bør vel ikke spille særlig rolle.

Hva har du hørt om 04? Jeg har aldri brukt den før.. Kanskje US05 er et bedre valg? Planen er å gjære den på 18 grader som jeg pleier med Amerikanske IPA og APA.

Jo mer pilsnermalt du bruker, jo lenger beveger du deg i retning pils. Det kommer helt an på hva du ønsker:). Hvis det du ønsker deg, er mer likt en helt lys pale ale, skal du droppe det.

Magnum er helt greit. Ingen grunn til å bytte den.

Det jeg har hørt om 04, er at hvis du gjærer den i den øvre enden av skalaen - altså bruker den for å få en typisk engelsk esterprofil - så ender du gjerne opp med hubba-bubba-smak. Det er vel ellers en ganske vanlig oppfatning at ingen har greid å lage en fullgod tørrgjærvariant av engelsk ølgjær. Men Nottingham er et alternativ til 04. Har brukt den så vidt - men det var i stout.

05 - nei, det må være engelsk gjær. Sjøl gjæret lavt, vil du få et engelsk preg med engelsk gjær. 05 er for rein.
 
Jeg kjører BB60 og hadde tidligere problemer med effektiviten. Inntil jeg begynte å røre bedre, få bedre kontroll på mesketemp (kontrollmåle jevnlig) og kanskje viktigst, sirkulering med litermål. Sirkulerer jevnlig med litermål og det har gjort at jeg stort sett treffer meget godt på oppskriftene jeg lager med 70% "Brewhouse" effektivitet.
Takk for tips. Jeg sirkulerer litt med litermål, men sikkert ikke nok.
 
Det kan være. han i bryggebutikken sa at når man hadde mye av det var det større fare for at det klumpet seg, oppførte seg mer som havre, og derfor var vanskelig å få det utbyttet som var oppgitt.

Det der høres mer enn merkelig ut. Nok et eksempel på at man risikerer å få mange rare råd i bryggebutikker.
 
Tilbake
Topp