"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Er det nokon som har prøvd BYO sin oppskrift på Ayinger Celebrator?
Tenker først og fremt på maltbasen

(4.6 kg) Pilsner malt
(1.05 kg) Munich malt (10 °L)
(1.05 kg) Munich malt (20 °L)
(0.23 kg) Wyermann Carafa[emoji768] Special II malt

Nesten, brukte bare munich 20. Og i omvendt proporsjon med pils. Har oppskriften i bladet forandret seg?
Da har jeg vært mindre tro mot oppskriften:
65% Munich2
33% Pils
2% Carafa S2
To timers kok og WLP833.

Vant en konkurranse med den, en av de beste jeg har laget. Dobbel dekoksjon.
 
Nesten, brukte bare munich 20. Og i omvendt proporsjon med pils. Har oppskriften i bladet forandret seg?
Da har jeg vært mindre tro mot oppskriften:
65% Munich2
33% Pils
2% Carafa S2
To timers kok og WLP833.

Vant en konkurranse med den, en av de beste jeg har laget. Dobbel dekoksjon.

Det såg bedre ut ja.
Om den har endra seg veit ikkje eg, fant den på nettsida deira.
 
Ang Melanoidinmalt så brukte jeg det i nøden (istefenfor Munich om jeg husker rett, men muligens i litt mindre andel av maltbasen), og syntes jeg fikk en veldig god smak av det. Såpass god at jeg nok kommer til å snike inn litt av denne i ny og ne der jeg ønsker litt mer maltsmak.
 
Trua? Veldig usikker på dette med vannjusteringer, har ikkje prøvd det noko særlig før..

Doppelbock

7.7% / 19.2 °P
All Grain
NH40L
63.6% efficiency
Batch Volume: 20 L
Boil Time: 120 min

Mash Water: 22.9 L
Sparge Water: 12.8 L
Total Water: 35.7 L
Boil Volume: 28.92 L
Pre-Boil Gravity: 1.063

Vitals
Original Gravity: 1.079
Final Gravity: 1.020
IBU (Tinseth): 18
Color: 49 EBC

Mash
Temperature — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min

Malts (8.48 kg)
(65%) 5.512 kg — BestMalz Munich Dark — Grain — 25 EBC
(33%) 2.798 kg — Simpsons Finest Lager malt — Grain — 3 EBC
(2%) 170 g — Weyermann Carafa Special II — Grain — 820 EBC

Hops (40 g)
40 g — Hallertauer Mittelfrueh 4.5% — Boil — 60 min

Miscs
6 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
1 ml — Lactic Acid — Mash
3.35 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
0.68 ml — Lactic Acid — Sparge

Yeast
1 pkg — White Labs WLP833 German Bock Lager
4 L starter — 400 g DME

Fermentation
Primary — 8 °C — 4 days
Primary — 10 °C — 1 days
Primary — 13 °C — 1 days
Primary — 16 °C — 1 days
Primary — 19 °C — 1 days
Cold Crash — 0 °C — 7 days

Water Profile
Ca+2: 86
Mg+2: 0
Na+: 6
Cl-: 134
SO4-2: 8
HCO3-: 49
 
Veit ikkje... etter det som eg sovidt har lest så "tørker" sulfat ut ølet og dermed framhever bitterhet? Skjønte ikkje heilt kvifor det var ønskelig i en bokk? Men her eg ute på veldig tynn is, så tek imot alle forslag med takk :)
 
Tenker å høstet gjær som etter noen iterasjoner har blitt en sammensmelting av Saison og Wit. Tenker å prøve Kandisyrup for første gang og har bestillt det - etter sigende ypperste produktet fra Brewshop.
Her tenker jeg syrupen og klassiske humler skal stå i front men er usikker på maltbasen. Bør jeg legge til noe mer kompleksitet via f, eks Biscuit? Crystal? Cara? Eller et hint av noe mørkere f. eks Munich?
Jeg vlagte Torriefied foran vanlig hvete for bedre skumfasthet - er det i praksis noen forskjell?

Humlemengde og type? Jeg har også EKG og Saaz liggende.


% kg fermentable ppg L Usage
65% 5.5 Pilsner - BE 36 2° Mash
13% 1.1 Torrified Wheat - US 36 2° Mash
12% 1 Pale Ale - BE 38 2° Mash
11% 0.9 Candi Syrup D-45 32 34° Extract (flameout)


g variety type usage time AA IBU
25 Admiral Pellet Boil 60 minutes 13.5 23.1
20 Hallertauer Mittelfrüh Pellet Boil 15 minutes 4.3 2.9
30 Hallertauer Mittelfrüh Pellet Boil 0 minutes 4.3 0.0

Yeast
White Labs Belgian Saison I WLP565 83%
Wyeast Belgian Witbier 3944 83%

Mash
64 C for 60 minutes
78 C for 10 minutes

Water adjustment
0.07 kg CaSo4
0.04 kg CaCl2

RECIPE FACTS
Belgian Bastard
Saison
Batch Size 34.00 Liters
Boil Size 38.00 Liters @ 80 min
OG 1.060
FG 1.010
Color 7.9° SRM
Efficiency 78%
Bitterness 26.0 IBU (tinseth)
BG:GU0.43
Alcohol 6.4% ABV
 
Noen som har noen innspill på denne?

#? Honey Lager
OG 55
FG 10
IBU 32
Abv. Ca 6%

72% Pilsner 3,5 EBC - GU40
3% Munich 15 EBC - GU2
25% Honning, type lyng(?) - GU13

Perle, 9%AA, @60 til 28 IBU
Tettnang, 3%AA, @10 til 4 IBU

Om Perle: "Behagelig blomstret og krydret duft". Dette forsvinner vel i kok.
Om Tettnang: "Mild og behagelig krydret og blomstret preg"

WLP833, pitch rate 2 mill/ml/Plato, @ 8-10°C

Normalt vil WLP833 dra denne ned til ca. FG13 (altså uten honning), men hvor mye ekstra ned vil denne gå da jeg har i honning? Satte FG10 litt på "gefühlen", men kanskje FG8 er mer realistisk? Hvis jeg mesker kanskje på 67-69°C kanskje jeg får den til å stoppe på rundt FG10 til FG13?
 
Sist redigert:
Trua? Veldig usikker på dette med vannjusteringer, har ikkje prøvd det noko særlig før..

Doppelbock

7.7% / 19.2 °P
All Grain
NH40L
63.6% efficiency
Batch Volume: 20 L
Boil Time: 120 min

Mash Water: 22.9 L
Sparge Water: 12.8 L
Total Water: 35.7 L
Boil Volume: 28.92 L
Pre-Boil Gravity: 1.063

Vitals
Original Gravity: 1.079
Final Gravity: 1.020
IBU (Tinseth): 18
Color: 49 EBC

Mash
Temperature — 65 °C — 60 min
Mash Out — 75 °C — 10 min

Malts (8.48 kg)
(65%) 5.512 kg — BestMalz Munich Dark — Grain — 25 EBC
(33%) 2.798 kg — Simpsons Finest Lager malt — Grain — 3 EBC
(2%) 170 g — Weyermann Carafa Special II — Grain — 820 EBC

Hops (40 g)
40 g — Hallertauer Mittelfrueh 4.5% — Boil — 60 min

Miscs
6 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash
1 ml — Lactic Acid — Mash
3.35 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge
0.68 ml — Lactic Acid — Sparge

Yeast
1 pkg — White Labs WLP833 German Bock Lager
4 L starter — 400 g DME

Fermentation
Primary — 8 °C — 4 days
Primary — 10 °C — 1 days
Primary — 13 °C — 1 days
Primary — 16 °C — 1 days
Primary — 19 °C — 1 days
Cold Crash — 0 °C — 7 days

Water Profile
Ca+2: 86
Mg+2: 0
Na+: 6
Cl-: 134
SO4-2: 8
HCO3-: 49

Ser bra ut, men ville kanskje ikke kaldkræsjet før gjæringen er ferdig, så greit å sjekke.

Vannjusteringen ser ikke feil ut, men det er jo bryggekalkulatorer man kan bruke.
 
Litt mye Cacl? Du får jo god fylde fra 66% mørk munich og litt ekstra fra to timer koketid. så selv ville iallefall ikke jeg brukt så mye klorid i fare for at den kan bli "cloying". Og så ville jeg selv gæret den skikkelig og ikke med hurtigmetoden, men det er meg, hvorfor forpurre en så fin malt-øl liksom.
 
Ja som sagt så har eg fint lite greie på vannjustering. Og sjå vekk ifrå gjæringsprofilen, der ser eg at den har våre litt rar.. Tenkte 8C til nesten utgjæra, og so øke temp litt på slutten? Eller er det bere å la den stå lenge nok på 8C? (typ 3 veke?)
Om det er unødvendig i det heiletatt med salter so er no det det greiaste.
Har våre plaga litt med det eg trur er astrigens, så kanskje justere skyllevatn med melkesyre.. Har ikkje ph-måler, så får stole på kalkulatorane.
 
Nei trur eg drit i heile kloriden.. Satsar på nok fylde i frå malten og 2timers hard kok som du sei... vil ikkje ha det kvalmande heller :) takk for innspela!
 
Nei trur eg drit i heile kloriden.. Satsar på nok fylde i frå malten og 2timers hard kok som du sei... vil ikkje ha det kvalmande heller :) takk for innspela!

Jeg tror ikke det er så dumt. Det skal være lettdrikkelig samtidig som det er fyldig. Hvis du vil ha klorid så ville jeg (selv) cappet det på ca 20 PPM.
 
Tilbake
Topp