Takk. Så rart at Brewfather dobler gjærmengden på samme oppskrift.
Takk for tips. Glemte å melde at jeg bruker fermzilla med trykkgjæring, og det pleier å kontrollere gjærkraften godt på 0,8-1 bar.
Utmesksteget på 78 grader har antakelig heller ingen funksjon. Du kan like gjerne tappe/skylle når du er ferdig med steget på 72.Flott - 1000 takk for det @Finn Berger
Mesking blir da for all tre 63 + 72 + 78 - det finnes, however, en del oppskrifter hvor hoved steget for dubbel og trippel er på 65 Celsius. Jeg lurer.....
Gjæringsprosedyre er som følge:
- pitch @ 17 Celsius - hold 2 dager
- Blonde: OG 1.063 - 25 liter - 400 B Cells - 3787
- Dubbel: OG 1.069 - 25 liter - 480 B Cells - 3787 eller B48
- Tripple: OG 1.079 - 25 liter - 630 B Cells - B48
- øk temp till 22 Celsius @ 1 Celsius per dag
- Dubbel og Trippel: tilsett sukker/syrup etter noe dager/etter stormgjæring er over - kok sukker i 1 liter speise fra samme batchen.
- Etter FG er nådd, senk temp till 10 Celsius - hold to - tre uker - dump yeast
- Senk till 6 Celsius - hold 2 dager - dump yeast
- Bottling - Carbonation. (jeg bruker F2 + Sukker)
Nici
Prøv denne i stedet: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/Jeg har en oppskrift på en juleøl jeg har funnet frem, som ser lovende ut. Jeg har brygget svært lite før, og dette blir første mørke øllet jeg lager. Jeg stusser dog på mengden humle jeg kommer frem til da jeg regner frem oppskriften i brewers friend sin kalkulator.
Kan det virkelig stemme at jeg trenger 250g forskjellig humle på et 50L brygg for å komme på en Ibu på 28?
andre lignende oppskrifter jeg kikker på bruker halvparten, og under det. Problemstillingen jeg har er at oppskriften ikke skriver humlemengde, men det står kun oppgitt "Northern brewer, 28ibu" og 50% utilization. regner jeg på det, så blir det altså 250gram på 50 liter brygg. Kan dette stemme?
Både Northern Brewer og Cascade bidrar med beskjedne mengder alfasyre, og den siste 50 grams tilsetningen gir 0 IBU. (I virkeligheten vil den bidra noe, men det synes ikke i kalkulatoren). Så du har 212 gram humle i arbeid på 50 liter. Du kan evt bytte ut den første 90 minutters tilsetningen med en mer potent humle uten at det merkes på smaken.Vis vedlegget 54487
Ja om jeg skal følge det som står i oppskriften om 50% utilization av humle, samt ibu på rundt 28, så blir det altså 262g humle (noe på slutten av kokingen)
høres veldig mye ut for mitt utrente øre, men jeg har svært lite erfaring. Er det vanlig å regne med 50% utilization av humle?
NB er oppgitt med 7,8% alfasyre der, hvis jeg ikke misforstår, og legger jeg inn 112 gram på 50 liter i 90 minutter i Brewersfriendkalkulatoren, gir det mellom 40 og 50 IBU, avhengig av hvor sterkt ølet er tenkt å være. Så kommer de seinere tilsetningene i tillegg.Det ser faktisk ganske riktig ut. Både Northern Brewer og Cascade bidrar med beskjedne mengder alfasyre, og den siste 50 grams tilsetningen gir 0 IBU. (I virkeligheten vil den bidra noe, men det synes ikke i kalkulatoren). Så du har 212 gram humle i arbeid på 50 liter. Du kan evt bytte ut den første 90 minutters tilsetningen med en mer potent humle uten at det merkes på smaken.
Ja, jeg la ikke merke til at utnyttelsen var 50 %, noe som åpenbart er feil. Jeg bruker alltid 100 % på BF-kalkulatoren – og mener det stort sett blir riktig. Jeg redigerte kommentaren.NB er oppgitt med 7,8% alfasyre der, hvis jeg ikke misforstår, og legger jeg inn 112 gram på 50 liter i 90 minutter i Brewersfriendkalkulatoren, gir det mellom 40 og 50 IBU, avhengig av hvor sterkt ølet er tenkt å være. Så kommer de seinere tilsetningene i tillegg.
Kan det være at den oppskriften er med hele humlekongler og at 50% bare var en enkel måte å doble mengden? Mener å ha skummet over at bruker man tørket kongler må mengden ca dobles i forhold til pellets?50% er en veldig underlig prosent. I kalkulatorene vi bruker, er 100% "normalutnyttelsen". Den påvirkes bl.a. av høyde over havet (fordi vann koker ved en lavere temperatur jo høyere du kommer), så jeg har litt lavere utnyttelse, siden Kalvsjø ligger på over 300 meter. En annen faktor er størrelse på brygget, men da skal du opp mot 100 liter før utnyttelsen påvirkes. (Den øker med størrelsen på brygget.)
Tenker en på hvor stor del av alfasyra som faktisk isomeriseres til iso-alfasyre, som er bitterstoffet vi måler med IBU, er vel den prosenten aldri over 35%. Den påvirkes av sukkerinnholdet - og det tar kakulatorene med i beregninga - og også av pH, som vi må ta litt høyde for sjøl. (Lavere pH gir lavere isomeriseringsgrad. Det er en forskjell mellom å ha 5,4 eller mer, og å ha 5,2 eller lavere.
Det var en tanke, ja - som jeg ikke tenkte. Trur det passer.Kan det være at den oppskrifter er med hele humlekongler og at 50% bare var en enkel måte å doble mengden? Mener å ha skummet over at bruker man tørket kongler må mengden ca dobles i forhold til pellets?