Spread sheet regnet ut 0.0686 PPM O2. LODO bryggeren er fornøyd med < 1 PPM O2. Så, hva har jeg misforstått?Om jeg ikke misforstår konklusjonen på en diskusjon jeg ikke skjønner noe av her, så er det all mulig grunn til å ligge unna silikonslanger.
Spread sheet regnet ut 0.0686 PPM O2. LODO bryggeren er fornøyd med < 1 PPM O2. Så, hva har jeg misforstått?Om jeg ikke misforstår konklusjonen på en diskusjon jeg ikke skjønner noe av her, så er det all mulig grunn til å ligge unna silikonslanger.
Ser i den diskusjonen at lengden på slangen er ekstremt viktig for mengden O2 ppm. Jeg bruker forøvrig PET ølslange i overføring på kald side, ball lock til ball lock med ca 0,5m slange mellom. https://www.vestbrygg.no/slanger/60413/co2-øl-hp-2-5mm-x-4mm-slange-per-meterOm jeg ikke misforstår konklusjonen på en diskusjon jeg ikke skjønner noe av her, så er det all mulig grunn til å ligge unna silikonslanger.
brulosophy.com
Hva med slanger i pvc, sa de noe om det?Vanlige vinylslanger blei foreslått som et alternativ; de er mye tettere.
Hva bygger du det på når du sier at det vil være forsvinnede lite? Dette dreier seg så vidt jeg kan forstå om nokså komplisert fysikk, og uten at jeg kan noe som helst fysikk, så har jeg skjønt såpass at det vi regner som "rimelig" ut fra common sense-vurderinger, kan være helt på jordet.Hva nøyaktig er det i silikonen som får ølet til å oksidere? Hvis det er mengden oksygen som trenger igjennom materialet vil det være forsvinnende litt den korte tid
Selv bruker jeg ikke mer enn 5 -10 min på overføre til fat
Selv en oppblås ballong vil jo holde på luft ganske lenge selv med trykk. Nå er ikke ballonger laget av silikon, men den er også mye tynnere og jeg tror ikke silikon er så spesielt materie.
Silikon er det materialet som brukes i slanger som har suverent størst "gjennomtrengbarhet". Vanlige vinylslanger som du kan kjøpe på Biltema er mye tettere.
Ikke i farta, neidet vet jeg. Husker du nå i farta hvor mye større den er enn f.eks pet, eller vinyl?
Hva bygger du det på når du sier at det vil være forsvinnede lite? Dette dreier seg så vidt jeg kan forstå om nokså komplisert fysikk, og uten at jeg kan noe som helst fysikk, så har jeg skjønt såpass at det vi regner som "rimelig" ut fra common sense-vurderinger, kan være helt på jordet.
Nei, det gjør jeg ikke.Sammenligner vi med den tiden ølet blir eksponert og overflaten i flaskene mener jeg du ikke trenger bekymre deg
Du tømmer vel ikke flaske for oksygen før du flasker?..
Nei, det gjør jeg ikke.
Jeg trur det har lite for seg å fundere over hva som virker rimelig her; vi trenger fakta. Det Zainasheff og co hadde gjort, var å måle med DO-meter.
Se forøvrig den tråden jeg lenka til.
Er det ikke PVC? Kjøpte en Duo Mono nettopp, må sjekke når jeg kommer hjemHmm, på duofiller er det silikonslange, det siste stedet man ønsker tilført oksygen. Er det nok til bekymring?
Er også enig i at punkt 4 er det eneste bekymringsverdige (for meg personlig) dersom man først skal dykke ned i "O2-frykten". Der brukte jeg _nettopp_ silikonslange på en tungt humlet NEIPA for å overføre fra GF Conical til fat (har ikke det offisielle kit'et men tapper fra bunnen med CO2 inn fra toppen).Ølet går gjennom slanger i forskjellige faser under brygging. Grovfordelt slik.
1. varm side - sirkulering
2. varm/kald side - nedkjøling
3. kald side - overføring til gjæring
4. kald side - overføring fra gjæringskar
1 og 2 er LODO som har vært diskutert mye.
3 ønsker du O2
4 har vi mange måter å redusere o2 opptak på, og jeg bruker ikke silikon her.
Personlig har jeg hvilepuls…

De slangene er vel så korte at det skal noe til. Men blir det stående øl i slangene, blir jo det volumet tilført oksygen. Er det noe problem å bytte dem ut med f.eks. billige vinylslanger?Hmm, på duofiller er det silikonslange, det siste stedet man ønsker tilført oksygen. Er det nok til bekymring?
Nei, 1 og 2 er ikke spesifikt LODO, vel? Det er ikke sånn at enten er du LODO-fanatiker og bekymrer deg ekstremt om HSA (Hot Side Aeration, altså innblanding av oksygen på den varme sida), eller så bryr du deg ikke om HSA. Oksidasjonsskader som følge av HSA er et reelt fenomen som alle uansett bør være opptatt av å begrense. Det sier Kaminski også i artikkelen jeg linka til ovenfor her. LODO-bryggerne har en teori - basert på forskning; det skal de ha - om at sjøl det minste grann oksygen ødelegger en spesiell kvalitet ved smaken i særlig lyse lagere - og særlig i münchner helles, trur jeg. Det er noe litt annet - og langt mer diskutabelt.Ølet går gjennom slanger i forskjellige faser under brygging. Grovfordelt slik.
1. varm side - sirkulering
2. varm/kald side - nedkjøling
3. kald side - overføring til gjæring
4. kald side - overføring fra gjæringskar
1 og 2 er LODO som har vært diskutert mye.
3 ønsker du O2
4 har vi mange måter å redusere o2 opptak på, og jeg bruker ikke silikon her.
Personlig har jeg hvilepuls…
Og jeg fyller på skyllevannet gjennom krana ("underletting") ved hjelp av en slange og tyngdekraft - som nå må byttes ut, trur jeg, sida den er av silikon.)
Se forøvrig den tråden jeg lenka til.
Sliter allerede med litt minne på slangen fra stempel, så om noen har funnet noe bedre så si gjerne fraDe slangene er vel så korte at det skal noe til. Men blir det stående øl i slangene, blir jo det volumet tilført oksygen. Er det noe problem å bytte dem ut med f.eks. billige vinylslanger?
Generelt: All tilførsel av oksygen er antakelig av det onde. Men jeg kan tenke meg at hvor ille en gitt mengde vil oppleves, avhenger av flere faktorer.
Det er ekstremt små mengder oppløst oksygen (DO) bryggeriene sikter mot å komme ned på. Under 10 ppb er standarden, i følge Colin Kaminski, om jeg ikke husker feil, i en podcast med Brad Smith:
- Hvor kresen/følsom du er
.
- Hvilken type øl det er snakk om. NEIPA i den ene enden av skalaen, RIS i den andre?
- Hvor lenge du har tenkt å oppbevare ølet før det skal drikkes.
- Hvilken temperatur ølet skal oppbeares under.
- Hvor god du har vært til å begrense oksygentilførsel forøvrig, altså hvor stor prosentvis økning av oksygenmengen den nye mengden utgjør. Har du slomsa fælt med begrensninga, spiller litt fra eller til antakelig ikke så stor rolle - hvis vi da ikke tenker oss at det finnes en terskelverdi som skaper en wham!-effekt i det den nås.
- Hvor mye aktiv gjær du har i ølet. Gjæren tar opp oksygenet, og skadebegrensningseffekten kan være stor. Hvis ølet er filtrert og/eller pasteurisert, vil effekten av en gitt mengde oksygen være veldig mye verre. Colin Kaminski: One of the best ways to deal with oxygen is bottle/keg conditioning. (https://byo.com/article/its-complicated-understanding-oxygen-in-brewing/)
Hva som er realistisk for oss, aner jeg ikke, men det må være langt høyere. Uansett: Sjøl ekstremt små mengder har betydning. Kaminski sier f.eks. at flaskene du tapper i, skal være helt tørre, fordi vannet i ei våt flaske inneholder nok oksygen til å gjøre skade. (Dette har antakelig relativt liten betydning (?) om du flasker øl med aktiv gjær, men hvorfor ikke sørge for å ha tørre flasker når du tapper? Jeg har begynt med det.)
Spørsmål jeg gjerne skulle hatt sikre svar på for å kunne vurdere om det er noe poeng i å stresse med å kutte ut silikonslangene mine:
- For å få et begrep om hvor mye oksygen som tilføres når vi bruker silikonslanger: Hva blir ppb DO i øl som tappes ved hjelp tyngdekraft over i et annet kar gjennom en vanlig slange på 1 meter med indre diameter på 10 mm?
- Hvis vi bruker naturlig karbonering, og altså har aktiv gjæring i ølet vi har tappa, hvor mange ppb DO kan vi regne med at gjæren kan håndtere?