I dagens nyhetsbrev fra Ølakademiet omtales blant annet riktig bruk av gjær (lenke). Det viktigste rådet er å unngå å bruke for mye gjær, spesielt hvis du skal lage pils.
Jeg stusser litt på rådene som går imot det jeg har oppfattet som beste praksis blant hjemmebryggere. Det sies her at du må bruke én - maks to! - pakker med gjær for en 30 liters batch med lagerøl, hvis ikke risikerer du tynt øl med usmaker. Det anbefales også å starte lager-gjæringen ved 20 grader for deretter å senke temperaturen. Jeg er klar over at det sistnevnte er en pågående debatt, men at konsensus her på forumet allikevel er noe annet.
Nå har jeg ikke jeg som Bjarte Lie 26 års erfaring med brygging, så kanskje det er noe jeg ikke har forstått? Hva mener dere?
Her er det aktuelle utdraget fra nyhetsbrevet (hovedpoengene kommer fra fjerde avsnitt):
Vi får ofte spørsmål fra hjemmebryggere som er i tvil om hvor mye gjær de skal tilsette i bryggingen. Bryggerne har ofte vært på kurs hos oss, og har så kjøpt bryggekit og det som trengs (hos andre) i etterkant. Det har kommet oss for øre at noen av disse er utstyrt med hele 4 pakker gjær! Dermed blir flere av hjemmebryggerne forvirret. Sa ikke bryggereksperten da jeg var på bryggekurs hos Ølakademiet at det normalt holdt med en pakke gjær? Jo, det sa han nok. Bjarte Lie har hele 26 års erfaring med ølbrygging, både i stor og liten skala, så han vet godt hva han snakker om.
Vi skjønner imidlertid godt at hjemmebryggerne kommer i villrede av dette, men vi synes at det er hyggelig at de kommer til oss for råd til bryggingen. Er det noe vi ønsker, så er det at hjemmebryggerne lykkes når de tar steget over til bryggekjelen og gjæringsbøtta. Men det er da også viktig at man ikke bommer på det helt elementære.
Enkelt sagt så er det lettere å irritere seg over en bommert hvis det faktisk var noe som var vanskelig, og ikke grunnleggende. Er det man har bommet på noe som er nærmest en selvfølgelighet, så er det straks mer ergerlig! Det føles heller ikke greit å bruke tid og omsorg i noen uker mens gjæringsprosessen pågår, også har man et resultat som ikke blir det hyggelige brygget du stolt tenkte vise fram.
For at du skal bli sikrere og tryggere i din bryggeprosess, skal vi nå gi deg noen tydelige prinsipper om gjær og gjæring.
Det er så viktig å ikke tilsette for mye gjær i vørteren. Noen råd og tips ute i foraer er å tilsette dobbelt så mye som anbefalt. Dette for å få fart på gjæringen, og at ølen blir ferdig raskere. Og det er her vi ikke får sagt det tydelig nok; dette gjelder KUN for store bryggerier hvor tid er penger! Ikke for deg som hjemmebrygger. For hjemmebryggere er tålmodighet en dyd. Brygging er den reneste kjærlighet!
På en liten batch, eksempelvis 30 liter, anbefales det 1 pakke (maks 2 pakker) gjær ved brygging av pils, altså undergjæret/kaldgjæret. Vårt tips er at du kjøler ned vørteren til ca 20 grader før du tilsetter pakken med gjær, og flytter deretter gjæringskaret over til et rom med riktig gjærtemperatur; 8-12 grader (utviklinga av gjæren har bedret seg de senere årene, og gjæren kan nå også takle alt mellom 5-16 grader). Hvis du velger å kjøle vørteren helt ned til riktig gjæringstemperatur med en gang (8-12 grader), så kan du bruke to pakker. Men ikke mer!!
Om du tilsetter for mye gjær risikerer du nemlig at det oppstår bismaker i ølet ditt. Ved bruk av for stor mengde gjær, kan gjæren bli stresset, og det er dette som kan føre til bismaker i ølet. Ved tilsetning av for mye gjær vil det føre til at du ikke får noen god vekstfase på gjæren; vekstfasen er viktig for å utvikle gode smaker.
Moralen kan være; ikke gå i den kommersielle bryggerifella ved å tilsette dobbelt så mye gjær. Da får du fort en tynn og slapp pils. Brygging er håndverk – glem ikke det!
Jeg stusser litt på rådene som går imot det jeg har oppfattet som beste praksis blant hjemmebryggere. Det sies her at du må bruke én - maks to! - pakker med gjær for en 30 liters batch med lagerøl, hvis ikke risikerer du tynt øl med usmaker. Det anbefales også å starte lager-gjæringen ved 20 grader for deretter å senke temperaturen. Jeg er klar over at det sistnevnte er en pågående debatt, men at konsensus her på forumet allikevel er noe annet.
Nå har jeg ikke jeg som Bjarte Lie 26 års erfaring med brygging, så kanskje det er noe jeg ikke har forstått? Hva mener dere?
Her er det aktuelle utdraget fra nyhetsbrevet (hovedpoengene kommer fra fjerde avsnitt):
Vi får ofte spørsmål fra hjemmebryggere som er i tvil om hvor mye gjær de skal tilsette i bryggingen. Bryggerne har ofte vært på kurs hos oss, og har så kjøpt bryggekit og det som trengs (hos andre) i etterkant. Det har kommet oss for øre at noen av disse er utstyrt med hele 4 pakker gjær! Dermed blir flere av hjemmebryggerne forvirret. Sa ikke bryggereksperten da jeg var på bryggekurs hos Ølakademiet at det normalt holdt med en pakke gjær? Jo, det sa han nok. Bjarte Lie har hele 26 års erfaring med ølbrygging, både i stor og liten skala, så han vet godt hva han snakker om.
Vi skjønner imidlertid godt at hjemmebryggerne kommer i villrede av dette, men vi synes at det er hyggelig at de kommer til oss for råd til bryggingen. Er det noe vi ønsker, så er det at hjemmebryggerne lykkes når de tar steget over til bryggekjelen og gjæringsbøtta. Men det er da også viktig at man ikke bommer på det helt elementære.
Enkelt sagt så er det lettere å irritere seg over en bommert hvis det faktisk var noe som var vanskelig, og ikke grunnleggende. Er det man har bommet på noe som er nærmest en selvfølgelighet, så er det straks mer ergerlig! Det føles heller ikke greit å bruke tid og omsorg i noen uker mens gjæringsprosessen pågår, også har man et resultat som ikke blir det hyggelige brygget du stolt tenkte vise fram.
For at du skal bli sikrere og tryggere i din bryggeprosess, skal vi nå gi deg noen tydelige prinsipper om gjær og gjæring.
Det er så viktig å ikke tilsette for mye gjær i vørteren. Noen råd og tips ute i foraer er å tilsette dobbelt så mye som anbefalt. Dette for å få fart på gjæringen, og at ølen blir ferdig raskere. Og det er her vi ikke får sagt det tydelig nok; dette gjelder KUN for store bryggerier hvor tid er penger! Ikke for deg som hjemmebrygger. For hjemmebryggere er tålmodighet en dyd. Brygging er den reneste kjærlighet!
På en liten batch, eksempelvis 30 liter, anbefales det 1 pakke (maks 2 pakker) gjær ved brygging av pils, altså undergjæret/kaldgjæret. Vårt tips er at du kjøler ned vørteren til ca 20 grader før du tilsetter pakken med gjær, og flytter deretter gjæringskaret over til et rom med riktig gjærtemperatur; 8-12 grader (utviklinga av gjæren har bedret seg de senere årene, og gjæren kan nå også takle alt mellom 5-16 grader). Hvis du velger å kjøle vørteren helt ned til riktig gjæringstemperatur med en gang (8-12 grader), så kan du bruke to pakker. Men ikke mer!!
Om du tilsetter for mye gjær risikerer du nemlig at det oppstår bismaker i ølet ditt. Ved bruk av for stor mengde gjær, kan gjæren bli stresset, og det er dette som kan føre til bismaker i ølet. Ved tilsetning av for mye gjær vil det føre til at du ikke får noen god vekstfase på gjæren; vekstfasen er viktig for å utvikle gode smaker.
Moralen kan være; ikke gå i den kommersielle bryggerifella ved å tilsette dobbelt så mye gjær. Da får du fort en tynn og slapp pils. Brygging er håndverk – glem ikke det!
Sist redigert: