Helt enig. Første pilsen min, eller Eplejuicen som eg i dag kaller den, var 21-22 liter med 34/70 2 pakker.Skjønner ikke at folk ikke klarer å spandere på seg en ekstra pakke gjær etter å ha styret og brygget og vasket i åtte timer. Om det er forskjellen på «greit øl med grønne epler» og uten usmak er det bare... håpløst råd å gi.
Det er jo din påstand. Det er jo ikkje vits i å bruke meir enn man må heller? Påstår du at om ein brukar anbefalt (frå produsent) mengde gjær i ein 25l batch vil få middels øl? Og vil du heller over-pitche for å være få godt øl? Her har eg opplevd at for mykje gjær fører til for tidlig stans i gjæringa og diacetyl. Har du erfaringer med ulik gjærmengde på 25l eller er det synsing? Har sjølv god erfaring med å bruke 1 pk tørrgjær/ 1pk fersk (med god dato) på ale OG >1.060 til 25l. Hatt sunn og komplett utgjæring. Lager er sjølvsagt annleis. Og om du får kjøpt gjær til 50 spenn pk vil eg gjerne få vite kor du handler.Om man har lyst å drikke helt greit i stedet for godt øl er det jo selvsagt bare å kutte ned en 50lapp på gjær.
Om du gjærer på 15-17 grader har du nok bomma om du skal bruke lagergjær. Lager bør gjæres på 8-12 grader. Øl blir det nok, men ikkje god lager.Jeg bruker som regel to pakker tørrgjær til 25 l lager. Har ikke møtt på noen nevneverdige problemer med å bruke to pakker så langt. Jeg pitcher som regel på 18-20 grader, uten rehydrering. Gjærer på ca. 15-17 grader, og lar som regel gjæringskaret få stå i ro i minst 3 uker. Og det blir godt øl.
Men nå skal det sies at jeg kun brygger for eget konsum. Jeg tror ikke mange av mine lagere hadde blitt kategorisert som typeriktige i en konkurranse, men det betyr lite for min del.
Det er jo riktig at 15-17 grader kanskje ikke er ideell temperatur for lager, men i mangel av temperaturstyring under gjæring så gjør man det beste man kan. Forøvrig er 8-12 grader noe kaldt for visse lagergjør (som jeg bruker), f.eks. W-34/70 og S-23. Fermentis anbefaler 12-15 grader her.Om du gjærer på 15-17 grader har du nok bomma om du skal bruke lagergjær. Lager bør gjæres på 8-12 grader. Øl blir det nok, men ikkje god lager.
Sent fra min SM-G920F via Tapatalk
Øl blir det saktens, og sikkert godt, men ved 15-17 grader jobber nok lagergjær heilt i grenseland og vil utvikle mye fruktestere og andre usmaker som ikke skal være til stede i tradisjonelle lager. Brygger du imidlertid kölch og andre hybridstiler er det optimalt på 15 grader. 8-12 grader er for lager er overhodet ikkje kjølig for å fermentere. Ei heller ikkje for Fermentis sine lagergjær.... Litt off-topic, men for å ta det litt tilbake: 2 pakker lagergjær til 25l på 15-17 grader med vørter >1.060 er sannsynligvis nok. ville nok spedd på med en eller to ekstra ved fermenteringstemperaturer mellom 8-12 grader. [emoji1303][emoji482]Det er jo riktig at 15-17 grader kanskje ikke er ideell temperatur for lager, men i mangel av temperaturstyring under gjæring så gjør man det beste man kan. Forøvrig er 8-12 grader noe kaldt for visse lagergjør (som jeg bruker), f.eks. W-34/70 og S-23. Fermentis anbefaler 12-15 grader her.
Det blir jo litt bastant å påstå at "det ikke blir god lager". Visst blir det det.
Ja. Jeg har erfaring fra å ha smakt hauger av hjemmebrygg hvor det er brukt for lite gjær, både egne og andres, og acetaldehyd er en gjennomgående faktor i mange. Og det er grunnet stresset gjær, som oftest for lite, og dermed har den ikke klart å rydde opp i jobben etter gjæringen. Dette kan unngås ved å pitch mer. Om du får diacetyl ville jeg heller se på temperaturstyringen din under gjæring enn pitchrate. Legger ved en link til Nottingham til 45 kr. Vestbrygg har flere andre tørrgjær, til både mindre og mer kronasjer. Nottingham Ale Yeast 11gDet er jo din påstand. Det er jo ikkje vits i å bruke meir enn man må heller? Påstår du at om ein brukar anbefalt (frå produsent) mengde gjær i ein 25l batch vil få middels øl? Og vil du heller over-pitche for å være få godt øl? Her har eg opplevd at for mykje gjær fører til for tidlig stans i gjæringa og diacetyl. Har du erfaringer med ulik gjærmengde på 25l eller er det synsing? Har sjølv god erfaring med å bruke 1 pk tørrgjær/ 1pk fersk (med god dato) på ale OG >1.060 til 25l. Hatt sunn og komplett utgjæring. Lager er sjølvsagt annleis. Og om du får kjøpt gjær til 50 spenn pk vil eg gjerne få vite kor du handler.
Sent fra min SM-G920F via Tapatalk
Men: er 1 pk re-hydrert tørrgjær /smack pack for lite i en 25L ale med OG >1.060? Acetaldehyd smaker og lukter jævlig, men for å oppnå dette må du relativt godt under-pitche? Som sagt gjelder dette ikke for laget.Ja. Jeg har erfaring fra å ha smakt hauger av hjemmebrygg hvor det er brukt for lite gjær, både egne og andres, og acetaldehyd er en gjennomgående faktor i mange. Og det er grunnet stresset gjær, som oftest for lite, og dermed har den ikke klart å rydde opp i jobben etter gjæringen. Dette kan unngås ved å pitch mer. Om du får diacetyl ville jeg heller se på temperaturstyringen din under gjæring enn pitchrate. Legger ved en link til Nottingham til 45 kr. Vestbrygg har flere andre tørrgjær, til både mindre og mer kronasjer. Nottingham Ale Yeast 11g
*edit lager ...Men: er 1 pk re-hydrert tørrgjær /smack pack for lite i en 25L ale med OG >1.060? Acetaldehyd smaker og lukter jævlig, men for å oppnå dette må du relativt godt under-pitche? Som sagt gjelder dette ikke for laget.
Sent fra min SM-G920F via Tapatalk
Jeg opplever i alle fall veldig ofte å bli servert dette ja. Men det er mulig jeg er mer perseptiv for dette enn snittet. Jeg mener uansett at det er en god forsikring.Men: er 1 pk re-hydrert tørrgjær /smack pack for lite i en 25L ale med OG >1.060? Acetaldehyd smaker og lukter jævlig, men for å oppnå dette må du relativt godt under-pitche? Som sagt gjelder dette ikke for laget.
Sent fra min SM-G920F via Tapatalk
Jo... Ja... Du har nok heilt rett. [emoji28][emoji39]For all øl > 1.060 er 1 pakke underpitch... med mindre du mener '<' (under) 1.060
Jeg opplever i alle fall veldig ofte å bli servert dette ja. Men det er mulig jeg er mer perseptiv for dette enn snittet. Jeg mener uansett at det er en god forsikring.