Finn Berger
Moderator
Jeg skummer under oppkok, og har litt tro på at det har noe for seg; altså at det er en av de der småtinga som kanskje bidrar til at ølet mitt blir litt mindre udrikkelig. Det har jeg egentlig ikke noe grunnlag for å mene; jeg bare tenker at det jeg fjerner, er sånt som det er best å bli kvitt så tidlig som mulig. Det ender jo likevel i bunnfallet etter kok, og hører til den delen av bunnfallet (hot break'et) som det ikke er så bra å få med videre.
Korsom er; i forgårs brygga jeg en Vestkyst, og fordi jeg dreiv og målte opp humle mens det kokte opp, så greidde brygget å begynne å koke før jeg rakk å komme til å skumme. Dermed var det ikke mye igjen å fiske opp. Bortsett fra rimelige dystre betraktninger over hvordan den mentale kapasiteten går i dass med alderen, blei jeg ikke så veldig deprimert over dette, for trua mi på at skumminga er viktig, er jo ikke veldig sterk.
Da jeg tappa opp, blei jeg overraska over at det begynte å komme bunnfall litt tidlig. Men jeg stoppa da tappinga, for jeg er tilhenger av klar vørter til gjæring. Og da jeg tappa bunnfallet over på ballong, som jeg alltid gjør, fikk jeg en bekreftelse på at noe var uvanlig. Jeg fikk smekkfull ballong - 5 liter - og det er en god liter mer enn jeg pleier å få. Og egentlig litt mer mer enn vanlig, for dette var et brygg på 16 liter, ikke 25.
Da jeg henta ballongen for å dekantere startervørter nå nettopp, blei en god grunn til å skumme åpenbar for meg. Her var det også mer vørter enn vanlig, og det betyr jo at jeg mista i alle fall en halvliter øl, og kanskje mer, på å glemme å skumme:
Så jeg skal helt sikkert fortsette å skumme. Men om noen sitter med info som kan bidra til å øke motivasjonen ytterligere, så kom med den!
Korsom er; i forgårs brygga jeg en Vestkyst, og fordi jeg dreiv og målte opp humle mens det kokte opp, så greidde brygget å begynne å koke før jeg rakk å komme til å skumme. Dermed var det ikke mye igjen å fiske opp. Bortsett fra rimelige dystre betraktninger over hvordan den mentale kapasiteten går i dass med alderen, blei jeg ikke så veldig deprimert over dette, for trua mi på at skumminga er viktig, er jo ikke veldig sterk.
Da jeg tappa opp, blei jeg overraska over at det begynte å komme bunnfall litt tidlig. Men jeg stoppa da tappinga, for jeg er tilhenger av klar vørter til gjæring. Og da jeg tappa bunnfallet over på ballong, som jeg alltid gjør, fikk jeg en bekreftelse på at noe var uvanlig. Jeg fikk smekkfull ballong - 5 liter - og det er en god liter mer enn jeg pleier å få. Og egentlig litt mer mer enn vanlig, for dette var et brygg på 16 liter, ikke 25.
Da jeg henta ballongen for å dekantere startervørter nå nettopp, blei en god grunn til å skumme åpenbar for meg. Her var det også mer vørter enn vanlig, og det betyr jo at jeg mista i alle fall en halvliter øl, og kanskje mer, på å glemme å skumme:
Så jeg skal helt sikkert fortsette å skumme. Men om noen sitter med info som kan bidra til å øke motivasjonen ytterligere, så kom med den!
Sist redigert: