Stegmesking som sådan er ikke bare tull, men hvor stort poeng det er i å stegmeske kommer an på hvilket resultat man ønsker. Til syvende og sist munner det ut i et ønske om kontroll over ganske spesifikke punkter, og i hva man ønsker å oppnå. Noen (litt lange) innspill:
Det kan være en fordel å ha muligheten til å øke temperaturen i mesken fra et vanlig forsukringssteg (ca. 60-70 °C) til utmesking på rundt 78 °C. Dette fordi viskositeten på vørteren endrer seg ved høyere temperaturer, og man vil få bedre utvasking (potensielt høyere effektivitet og mendre sjanse for tett mesk) hvis man gjennomfører et utmeskingssteg, grunnet lettere avrenning. I tillegg denatureres de virksomme enzymene i maltet på så høy temperatur, noe som stopper danneslen av sukker. Dette gir bedre kontroll over utgjæringen i ølet, da en fortsatt enzymaktivitet potensielt kan resultere i et større utgjæring. Her gjelder det naturligvis å kjenne sytstemet sitt, og vite hvilken utgjæringsgrad man får med de forskjellige mesketemperaturene man velger.
Hvis man bruker en stor andel råfrukt (adjuncts, dvs. umaltet korn) eller hvete-, rug- eller havremalt, kan det være lurt å gjennomføre et såkalt proteinsteg i området 50-55 C. Dette fordi det på denne temperaturen brytes ned proteiner (fra komplekse til mindre komplekse). Dette er imidliertid en litt to-sidig sak. Om f.eks. mengden hvete man bruker i et gitt øl er under ca. 20 %, vil proteinsteget være med på å bidra til et klarere øl, fordi komplekse proteiner (som kan skape uklarheter) brytes ned til mindre komplekse enheter som ikke gir like uklart øl. Om man derimot bruker store mengder hvete (50 % og mer, som i wit- og weissbier), ønsker man i enkelte typer uklart øl (fra proteiner). Da vil et proteinsteg være med på å bevare uklarhet. Dette høres merkelig ut, men har noe for seg. Komplekse proteiner gir i utgangspunktet mer uklarhet enn enkle, men de felles over tid også lettere ut. De binder seg til andre elementer i ølet og bunnfelles over tid. Mindre komplekse proteiner gir ikke like mye uklarhet (og hvis mengden ikke er videre stor, vil de ikke nødvendigvis synes), men de felles til gjengjeld langt saktere ut i ferdig øl. Om mengden av dem er stor nok, vil det ta svært lang tid før man ender med et klart øl. Derfor altså ønsket om et proteinsteg for å bevare uklarheter i øl med mye hvete. Altså har stegmesking i dette tilfellet absolutt noe for seg.
Enkelte påstår (f.eks. Gordon Strong) at det kan ha noe for seg å gjennomføre et steg på ca. 55 °C før det egentlige forsukringssteget når man bruker store mengder pilsnermalt. Tanken er vel at siden pilsnermalt ikke har blitt kjølnet på like høye temperaturer som f.eks. pale malt, vil det være mer proteinmateriale som ikke er denatureret i pilsnermalt enn i annet malt. Når man får brutt dette ned til enklere bestanddeler, kan det være med på å gi økt skumfasthet. Andre hevder mer eller mindre det motsatte. The jury is still out.
Man kan gjennomføre forsukringen på forskjellige temperaturer for å gi økt utbytte og økt utgjæring. Dette fordi enzymene som bryter ned stivelse i mesken har ulike optimale temperaturområder. Beta-amylase (som danner enkle, lett gjærbare sukkermolekyler, ved å "knipe" av endene på lange molekyler) virker best i området rundt 60 °C. Alfa-amylase (som danner mer komplekse sukkermolekyler, ved å dele opp stivelsen i større stykker enn beta-amylasen) trives best nærmere 70 °C. Ved å gjennomføre to steg her, kan man potensielt kontrollere utbytte og utgjæring bedre.
Hvis man vil lage tysk hveteøl, kan man ha noe å tjene på ved å gjennomføre et steg på 40-45 °C, dersom man har som mål å produsere et øl rikt på den karakteristiske nellik-aromaen man ofte finner i slikt øl. Nellikpreget stammer fra fenolet 4-vinyl-guaiacol, som tysk weizen-gjær danner av ferulsyre. Ferulsyre dannes i mesken, og det optimale temperaturområdet for dannelse av denne syren ligger 40-45 °C.
Personlig har jeg gått over til stegmesking, rett og slett fordi det gir meg noen flere muligheter til å kontrollere detaljer. Har ølet mitt biltt bedre av den grunn? Jeg liker å tro det, men kan ikke påstå forskjellen er avgjørende. I enkelte øl har jeg definitivt oppnådd noe, i andre har stegmeskingen bare gjort at jeg får marginalt bedre utbytte og kan korte litt ned på skylletiden og tiden det tar å koke opp vørteren etter endt skylling.
Det enkle svaret på spørsmålet ditt er altså: Ja, stegmesking har noe for seg, men det kommer an på hva du ønsker i ølet ditt. Det går an å lage fantastisk øl med kun å meske på ett enkelt steg.
Lykke til, uansett hva du velger. Håper jeg ikke forvirret deg totalt...