Hei.
I går satte vi en Imperial Stout med følgende oppskrift:
Brewferm frysetørret overgjær
6 kg lys malt
0,5 kg mørk karamellmalt
0,25 kg fargemalt
1,5 kg lys maltekstrakt
OG ble målt til 1090 og brygget ble på ca 18,5 liter.
Brygginga gikk helt smertefritt, helt til vi skulle ordne med gjæra.Det ble mye rot med oppmålinga av gjæra, og endte opp med altfor mye gjær oppi vannet. Jeg er usikker på hvor mange gram det ble, men det ble iallefall alt for mye. Vi bruker Brewferm overgjær fra brygging.no. Gjæra ble rørt ut i 2 dl vann som var kokt opp og kjølt ned til ca. 25 grader. Gjæra er oppgitt til å arbeide mellom 19 - 25 grader.
Ølet har stått til gjæring ved ca 21-22 grader siden kl 20 i går. Ved midnatt ble det skikkelig med liv i gjærlåsen, og i dag tidlig hadde det virkelig tatt av. En 30 liters gjæringsbøtte ble brukt til ca 18,5 liter øl. Nå har det gjæret så kraftig at det har slått bulker i lokket og poppa ut gjennom gjærlåsen. Jeg har nå satt ølet litt kaldere (ca 20 grader) i håp om at det roer seg litt.
Spørsmålet er da om hvordan en stor gjærmengde vil virke på ølet? Jeg kan tenke meg at det vil bli en ganske kraftig gjærsmak på ølet, og lurer på om det er mulig å unngå dette?
I går satte vi en Imperial Stout med følgende oppskrift:
Brewferm frysetørret overgjær
6 kg lys malt
0,5 kg mørk karamellmalt
0,25 kg fargemalt
1,5 kg lys maltekstrakt
OG ble målt til 1090 og brygget ble på ca 18,5 liter.
Brygginga gikk helt smertefritt, helt til vi skulle ordne med gjæra.Det ble mye rot med oppmålinga av gjæra, og endte opp med altfor mye gjær oppi vannet. Jeg er usikker på hvor mange gram det ble, men det ble iallefall alt for mye. Vi bruker Brewferm overgjær fra brygging.no. Gjæra ble rørt ut i 2 dl vann som var kokt opp og kjølt ned til ca. 25 grader. Gjæra er oppgitt til å arbeide mellom 19 - 25 grader.
Ølet har stått til gjæring ved ca 21-22 grader siden kl 20 i går. Ved midnatt ble det skikkelig med liv i gjærlåsen, og i dag tidlig hadde det virkelig tatt av. En 30 liters gjæringsbøtte ble brukt til ca 18,5 liter øl. Nå har det gjæret så kraftig at det har slått bulker i lokket og poppa ut gjennom gjærlåsen. Jeg har nå satt ølet litt kaldere (ca 20 grader) i håp om at det roer seg litt.
Spørsmålet er da om hvordan en stor gjærmengde vil virke på ølet? Jeg kan tenke meg at det vil bli en ganske kraftig gjærsmak på ølet, og lurer på om det er mulig å unngå dette?