1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Store mengder malt i BB30

En tråd i 'Beer Brew' startet av Ingemarh, 13 Jun 2012.

  1. Ingemarh

    Ingemarh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Hei,

    nybegynner søker råd blant de rutinerte!

    Vi har laget et par brygg med vår BB30 og har god erfaring med det. Det har så langt vært en IPA og en Wit.

    Nå tenkte vi derimot å lage en Andrimme Barley Wine... denne: http://www.bryggselv.no/products/andrimne-barley-wine-amerikansk-versjon-allgrain-olsett-25l
    Det jeg ser er at i dette settet er det 12 kg malt. Hvordan skal vi få til det? De settene vi har laget før har kun vært 4-6 kg... og da har silkaret vært "fullt".

    Hvordan skal vi da få stappet ned 12 kg?? Må man gjøre det i flere runder? Meske malten i to runder for deretter å samle all vørter i kokeren til slutt?

    Takknemlig for tips!

    -Ingo
     
  2. Aleksander_B

    Aleksander_B
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Heisann,

    Jeg kan med en gang si at det å stappe 12kg malt i maltrøret til BB30 ikke er mulig.
    Etter å ha brygget en del har jeg funnet makskapasitet på 7,5kg malt. Og da er det helt fullt.

    Men, det betyr ikke at alt håp er ute. Du må bare forberede deg på en litt lengre bryggedag enn normalt.
    Du må foreta deg en dobbeltmesking. Noe også speideleiere også må gjøre av og til dersom de skal brygge stort.

    Jeg har desverre ingen erfaring med dobbeltmesking på BB30, enda. Men jeg antar at du i første omgang mesker som normalt.
    Etter første mesking er ferdig kan du øke sirkulere noe med vørteren og så ta opp maltrøret og la det renne av seg.
    Når det ikke drypper lengre dumper du mesken og heller i resten av malten.
    Så begynner du en ny meskeprosess i den vørteren du nettopp har laget. Det blir en skikkelig kraftig og søt meske.
    Jeg vil anta at effektiviteten vil blir noe lav.

    Om man skal skylle noe av første mesken vet jeg ikke. Kansje andre kan hjelpe bedre med det spørsmålet :)
     
  3. Ole Mørkved

    Ole Mørkved
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Man kan vel skylle, for å erstatte den vannmengden som malten o første mesk opptar.
     
  4. ChristerL

    ChristerL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ski
    Hvis jeg forstod det riktig må du ta utmesk på begge rundene

    Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
     
  5. protto

    protto
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vangsnes
    Du kan meske halvparten om gangen, ta vare på vørteren fra første mesking i ekstern beholder og koke saman med vørteren fra andre mesking.

    Ellers kan du bruke denne oppskriften http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1807.0.html og erstatte noko meir av basismalten med DME. Er vel ikkje heilt samme oppskrifta som den amerikanske varianten men det kan kansje Gahr belyse om han les denne tråden?
     
  6. Hugo Ivan

    Hugo Ivan
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Har hatt 7 kg som maks i silkaret, hvordan ble det med 7,5 kg? Sitter og regner meg frem til hvordan jeg skal klare å brygge en imp. stout i BB30, men ser at å bruke mindre enn 7,5 kg er lite hensiktsmessig.
     
  7. Per Inge

    Per Inge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Grimstad
    Hei,
    her har vi skrevet om hvordan å dobbeltmeske med BB30: http://www.olbrygging.no/butikk/barley-wine.html
     
  8. KimM

    KimM
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hammerfest
  9. Frodeo

    Frodeo
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nordfjord
    Ligger litt info under barleywine ølsettet deres.

     
  10. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Vis du går inn på ølbrygging.no,og ser på den Barleywine som selges der.Så finner du svar på det.
     
  11. KimM

    KimM
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hammerfest
    Glimrende. Da er det bare å prøve denne fremgangsmåten. Bør det utmeskes etter første mesking?
     
  12. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Ikke etter det jeg så der.
     
  13. Trygvaldo

    Trygvaldo
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har lest at utmesk gjøres for å sørge for bedre gjennomrenning under skylling og for å "låse sukkerprofilen". Dermed vil det vel ikke vært noe stort poeng i utmesk hvis du ikke skal skylle?
     
  14. Jani

    Jani
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hvor mye vann mesker du med når du har så mye malt i ? regner med at dersom jeg har for lite vann vil vannet ikke dekke alt malten, og dersom jeg har i for mye vann vil det kanskje renne over dersom jeg hiver oppi 7.5 kg malt
     
  15. Newman

    Newman
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Østfold
    Brygget et brygg med 7 kg. Jeg måtte da røre godt til bunn flere ganger under mesking da det ble ganske så kompakt i bunnen på siltønna. Sikrulering av vørter går også mye treigere. Må røre opp bunnen før jeg sirkulerer manuelt.
    Mesket inn med 23 liter. Men det går helt fint. Traff OG spot on i følge oppskrivft.  Endel røring og kjærlighet fra sleiva, så er alt mulig :ilike:

    Skal sette syv kg nå til uka. Da går jeg for 24l til innmesk.
     
  16. pinpoint

    pinpoint
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvor høyt utbytte får man ved å benytte denne fremgangsmåten for dobbeltmesking?
    Vil man ikke i teorien får høyere effektivitet dersom man mesker med nytt vann på 2 mesking. Eventuelt kan man jo skylle etter første mesking og meske med vørteren fra første mesking. Men det blir kanskje alt for mye stress å koke ned overskuddsvann fra vørteren?
     

Del denne siden