Surøl - Stavanger Bryggerlaug

Noen ganger reiste gamle-kara fra Hjelmeland til byen for å kjøpe brennevin på polet. Noen av disse gangene, til spesielle anledninger, ble de kjøpt "Stegasprit." For de som ikke helt vet hva det er, så betyr Stega en Stige. Dette var altså brennevin på øverste hylle, som betjeningen måtte i stige for å få tak i!

Nå blir det altså Surølkveld, og vi har vært på øverste hylle og fått @Bernts til å fortelle oss litt om dette. Bernt har lovet å komme innom her og oppdater litt om program.

Når:
Torsdag 26. februar kl: 19:30

Hvor:
Johannes læringssenter, Haugesundsgata 27, 4014 Stavanger (Storhaug.) En stor, lysegrønn fabrikkbygning med påskriften "Johannes læringssenter" flere steder.

Parkering:
Parkeringsplass på nabotomt, gratis etter kl 16.00. Det ser ut som det pleier å være godt med plasser om kvelden. Hvis ikke er det parkering i
gater rundt bygget som burde være tilgjengelig etter kl 17.00

Den observante leser ser at dette sammenfaller med øldommereksamen. Eksamen er på samme sted og skal være ferdig 19.00. Så blir det sikkert litt drøs, resultater og retting. Deretter fortsetter/begynner vi med surøl fra ca 19.30. De som ikke kommer direkte fra dommereksamen møter bare opp 19.30.

Følg med her, i tilfellet det skulle bli endringer. Det koster ikke noe å delta(med mindre det skulle dukke opp noe uforutsett) men det er greit å vite hvem og hvor mange som kommer. Ber dere derfor å registrere dere på linken her.

Da nærmer det seg og jeg har laget en liten plan for kvelden:

Det blir litt om:
selve prosessen/ mesking/ brygging av surøl
gjærtyper og bakterier, og egenskapene til disse
maltsammensetning
Gjæring
tips og triks/ oppskrifter
dyrkjøpte erfaringer basert på egne feil.
+ noen smaksprøver

Da ses vi 26.feb kl 19.30
 
Da bumpes denne.
Førstkommende torsdag forteller @Bernts om brygging av surøl. Tror det blir sosialt, kjekt og lærerikt.
Still på om du har mulighet. Påmelding (gratis) i link lenger oppe i tråden.
 
Først må jeg takke for et fint arrangement med Bernt som foredragsholder.
Og en stor takk til Hans Einar som tok initiativ til dette!
Kjekt å se at det finnes interesse for dette i vårt lokale bryggersamfunn!

Vil bare nevne at hos Bryggselv Stavanger er desverre ikke brett, bakterier og surkulturer fast hyllevare.
Dette fordi det er så få som brygger surkøl, men forhåpentlig blir det flere av oss. Men, dersom dere som var på kurset har blitt inspirert og vil prøve dere på surkøl, så er det bare å sende bestilling til butikken, så bestilles dette inn snarest mulig til dere. :)
 
Takker for tilbakemeldingene, det var kjekt at så mange kunne komme.

Jeg lovet at jeg skulle legge ut noen oppskrifter, så her kommer de:

Brett Sensation( ølet med for mye eddiksyre)
OG 1046
FG 1002
IBU15
EBC 11
90 min kok
22,5 liter

3,5 kg Belgisk pilsnermalt
400g Flaket bygg
400g Flaket havregryn
160g carapils
160g crystal hvete
160g Rugmalt

Meskes 75min på 64`c, mashout 10 min 75`c

Humle: 5g magnum 60 min
8g cascade 15 min
4g mosaic 15 min
8g cascade 2 min
4g mosaic 2 min

Gjæret med tre typer brett og lactobacillus



Saison Utopia
OG1055
Fg 1004
IBU30
EBC15
90 min kok
22,5 liter

4 kg belgisk pilsnermalt
500g rugmalt
500g flaket hvete
220G crystal rug
500g sukker

Meskes 90 min 63`c, 10 min mashout 76`c

35g EKG 60 min
30g Fuggles 15 min
30g Fuggles 2 min
14g kandisert ingefær og 14g appelsin zest 2 min kok

Gjæres med WLP566 på 18grader i to dager, så heves temperaturen og et rør WLP650 bruxellensis tilsettes

oppskrift på ølet som var gjæret med forskjellige typer brett finner dere her:
https://forum.norbrygg.no/threads/mini-brettanomyces-prosjekt.21856/
 
Et raskt spørsmål om øl som er relatert til dette med surøl.
Jeg liker å tro jeg har smakt mye forskjellig, men jeg har aldri smakt Berliner weissen, og jeg finner ingenting på polet som passer denne beskrivelsen i farten.
Har de noe i bestillingsutvalget gjemt under et annet navn?
Eller må jeg ta meg en tur på Cardinalen? (huff det hadde vært fælt)
 
Tilbake
Topp