Først som sist: det er ca 25% sannsynlighet for at jeg gidder å bygge dette. Jeg vil mest bare lufte tanken og høre litt fra dere som har praktisk erfaring, om denne ideen er praktisk gjennomførbar.
Hva som ikke er relevant overhodet i denne sammenhengen er hvor økonomisk, praktisk eller rasjonelt dette er. Ideen min er for sånne som synes at Suzuki SJ410 er den beste offroaderen noen sinne, at mikrofly er mye morsommere enn vanlige småfly, og at å bygge en rørforsterker på 5 watt er mye tøffere enn å kjøpe en ny på 100 watt...
Mikro-HERMS, altså. Unødvendig komplisert for så små brygg, men mye morsommere om man liker å bygge og fikle. Jeg tenkte å ta utgangspunkt i to slike. Den ene er kun for oppvarming av vann (HLT), den andre for mesking og koking.
Utstyrliste:
- To små kjeler
- Meskepose
- Lita pumpe
- Dyppvarmer av egna format
- Liten kjølespiral
- Falskbunn
- PID med føler
- Gjæringskar
- Slanger, ledninger, dingser
Bryggeprosessen jeg ser for meg blir omtrent slik:
1: Man har ønsket mengde vann til innmesk oppi meske/kokekjelen. Når temperaturen er nådd tilsettes malten.
1.2: Samtidig fyller HLTen og har oppi dyppvarmer og spiral i . Dyppvarmeren er styrt av PIDen og føleren sitter på spiralen.
2: Vørter sirkuleres gjennom spiralen, og PIDen styrer temperaturen i vannet. Forhåpentligvis skal en så liten vannmengde være såpass rask å varme opp at man får ganske effektiv temperaturregulering. Selv små pumper skal dessuten raskt ha klart å sirkulere all vørter i så små batcher.
3: Når mesking er over tappes vørter ut av meske/kokekjelen og over i et gjæringskar. Skylling foregår ved at det allerede oppvarma vannet i HLTen nå varmes til ønska temperatur. Pumpa kobles om og man skyller kontinuerlig.
4: Når skyllinga er ferdig tømmer man malten ut av meske/kokekjelen, slår vørteren tilbake og koker. Ved endt koking har man oppi spiralen som nå er kobla rett på springen og man kjøler på vanlig vis.
Hva tror dere? Jeg synes dette høres ut som et dødstøft lite opplegg som man kan ha på kjøkkenbenken og allikevel føle seg skikkelig proff! Pumper, lys, knapper, ventiler og rør!!!! Dyrt? Meh... Kanskje? 2k i kjeler, 1k i alle elektroniske duppedingser, noen hundrelapper til en liten dyppvarmer fra Aliexpress. Resten må man jo nesten ha uansett.
Sleng på 11-literskona fra Fast Ferment og så begynner det virkelig å bli høy bonsaifaktor her!
Hva som ikke er relevant overhodet i denne sammenhengen er hvor økonomisk, praktisk eller rasjonelt dette er. Ideen min er for sånne som synes at Suzuki SJ410 er den beste offroaderen noen sinne, at mikrofly er mye morsommere enn vanlige småfly, og at å bygge en rørforsterker på 5 watt er mye tøffere enn å kjøpe en ny på 100 watt...
Mikro-HERMS, altså. Unødvendig komplisert for så små brygg, men mye morsommere om man liker å bygge og fikle. Jeg tenkte å ta utgangspunkt i to slike. Den ene er kun for oppvarming av vann (HLT), den andre for mesking og koking.
Utstyrliste:
- To små kjeler
- Meskepose
- Lita pumpe
- Dyppvarmer av egna format
- Liten kjølespiral
- Falskbunn
- PID med føler
- Gjæringskar
- Slanger, ledninger, dingser
Bryggeprosessen jeg ser for meg blir omtrent slik:
1: Man har ønsket mengde vann til innmesk oppi meske/kokekjelen. Når temperaturen er nådd tilsettes malten.
1.2: Samtidig fyller HLTen og har oppi dyppvarmer og spiral i . Dyppvarmeren er styrt av PIDen og føleren sitter på spiralen.
2: Vørter sirkuleres gjennom spiralen, og PIDen styrer temperaturen i vannet. Forhåpentligvis skal en så liten vannmengde være såpass rask å varme opp at man får ganske effektiv temperaturregulering. Selv små pumper skal dessuten raskt ha klart å sirkulere all vørter i så små batcher.
3: Når mesking er over tappes vørter ut av meske/kokekjelen og over i et gjæringskar. Skylling foregår ved at det allerede oppvarma vannet i HLTen nå varmes til ønska temperatur. Pumpa kobles om og man skyller kontinuerlig.
4: Når skyllinga er ferdig tømmer man malten ut av meske/kokekjelen, slår vørteren tilbake og koker. Ved endt koking har man oppi spiralen som nå er kobla rett på springen og man kjøler på vanlig vis.
Hva tror dere? Jeg synes dette høres ut som et dødstøft lite opplegg som man kan ha på kjøkkenbenken og allikevel føle seg skikkelig proff! Pumper, lys, knapper, ventiler og rør!!!! Dyrt? Meh... Kanskje? 2k i kjeler, 1k i alle elektroniske duppedingser, noen hundrelapper til en liten dyppvarmer fra Aliexpress. Resten må man jo nesten ha uansett.
Sleng på 11-literskona fra Fast Ferment og så begynner det virkelig å bli høy bonsaifaktor her!