1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Tapcooler mottrykksfyller for Vent-Matic / Perlick / Intertap

En tråd i 'Andre samarbeidspartnere' startet av Tapcooler, 18 Feb 2018.

 1. PetterL

  PetterL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Jeg justerer ikke trykk på fat og har ikke merket mindre karbonering, da på flasker. Med nok motrykk så forhindrer en skumdannelse og dertil tap av karbonering. Ser ikke hvordan dette skulle være annerledes for boks?
   
  Marius K. liker dette.
 2. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nettopp, og det er slik jeg også har oppfattet det skal gjøres på boks. Det står også i bruksanvisningen (mener jeg) at man faktisk trenger mindre mottrykk på boks, enn flaske. Likevel er det noe som har gått galt. Jeg satte opp en lengre liste med momenter tidligere i tråden her rundt min prosess. Hadde håpet utvikler av produktet kunne komme på banen med en tilbakemelding, for det må jo være noe rundt min prosess som ikke er riktig.
   
 3. Nils1

  Nils1
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Gjort dette en del ganger på boks nå, funker fint for meg:
  - 1 bar på fat, noe mindre på mottrykk
  - setter på mottrykk og justerer skruventilen til jeg hører "passe" bobling ut slangen som går ned i en bøtte med vann
  - purger da rundt 15 sek.
  - fyller på øl og justerer noe på ventilen de første gangene for passe skumtopp
   
 4. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Jeg har ikke en fast regel mht trykk på fat og på boks, men det ender som regel på 0,6-0,8 bar på begge. Bruker en boks eller to på å stille inn flowen. Det som er viktig er at mottrykket er såpass høyt at det ikke bygger seg opp skum. Samtidig må ventilen være såpass åpen at det blir en grei fyllingshastighet. Hold et øye med ølet i slangen fra fatet. Hvis det bobler i slangen er det en ubalanse. Da kan det hjelpe å øke trykket på fatet.

  @Marius K. Jeg synes 1,2 bar høres mye ut. Da snakker vi om 3-ish volum med CO2 om det ble karbonert kjølig. Tror det kan bli vanskelig å smugle over på boks uten tap av karbonering. Min erfaring både med TapCooler og Mileco (for flasker) er at 2,8 vol er på grensen.
   
 5. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Så selv om du har et øl karbonert på, la oss si 1 bar, så justerer du ned trykket på fatet til mellom 0,6 og 0,8 bar ved fylling? Keezeren min holder ikke helt kjøleskapskald temperatur, så det er nok ikke så mye CO2 i det som trykket skulle tilsi. Tipper det ligger på rundt 6 grader. Hva tenker du vil være en fornuftig fremgangsmetode for overføringen av dette ølet som står på 1,2 bar? Bør jeg bare bruke samme trykk inn på fat og boks (1,2 bar), eller gå ned både inn på fat og boks (rundt 0,8 som du beskriver)? @LarsUlv beskriver tidligere ett scenario hvor man heller øker trykket på fatet over karboneringsnivå. Men det er kanskje anderledes med boks. Kjenner jeg blir litt 'forvirret' her. Må kanskje prøve meg frem, men hadde bare vært greit å ikke "kastet bort" så mye øl i porsessen.
   
 6. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Jeg ser ikke noe problem med å bruke et lavere trykk selv om ølet er karbonert på et høyere trykk. Så lenge trykkfallet under overføringen ikke medfører at det bobler i ølslangen på vei til TapCooleren er du trygg. Men du må jobbe med ventilen til du finner et godt kompromiss mellom flow og skum. Jeg tror som sagt ølet ditt er litt overkarbonert, men dette må du nesten teste selv. Dette kan hende du taper litt øl i prosessen, men det er verdifull læring :)
   
  Marius K. liker dette.
 7. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Her tror jeg at jeg må krype til korset og si at min frykt for tap av karbonering var uberettiget :oops: Jeg spratt en ny boks i går, og den var helt super! Så det har nok bare vært noen innkjøringsproblemer med første boks... vil takke alle som har gitt input på mitt 'problem', som heldigvis viste seg å ikke være det :rolleyes:
   
  LarsUlv, Oberstbräu, Nils1 og 2 andre liker dette.
 8. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Har akkurat tappet min første batch på flasker med tapcooler. Fatet står varmt og har gjort det hele tiden. Varmt er 15-17°C. Har vel karbonert med 1,2-1,3 bar (tror jeg... orker ikke sjekke notater). Jeg brukte dette trykket også ved tapping. Har en splitter på den ene regulatoren (har en dobbel), så både tapcooler og fat har det nøyaktig samme trykket. Alt gikk helt strålende! Brukte 2-3 flasker på å "tune" meg inn, så var det bare tur og kjør. "Cap on foam" gikk helt utmerket. Så gjenstår det å se om jeg har truffet sånn ca med karboneringen. Dette var en Helles som jeg brukte som opplæring, før en neipa jeg har satt nå. Har også overført oksygenfritt til fat. Dette var altså bare for å få prosessen inn i fingrene. Jeg har begrenset med kjølig plass, så fatet må stå varmt i kjellerboden. Dette var en liten opptur, regna med å knote mye mer :)

  Edit: måtte sjekke trykk likevel. 1,5 bar var det visst :)
   
  #208 YngveKL, 10 Mai 2020
  Sist redigert: 10 Mai 2020
 9. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Screenshot_20200510-214326_Gallery.jpg Deilig å kunne sjekke en øl uten å tenke på bunnfall. Fått noen timer i kjøleskap, trenger nok en del tid til, men dette var artig :) Men en annen ting ... Dette er en Helles fra Bryggselv, synes den er ganske mørk? Har ikke laget den før, eller smakt ekte Helles, men trodde den skulle være litt lysere? Uansett, happy man :)
   
 10. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bokset pilsen min i dag som er karbonert på 1,2 bar. Kjørte da dette trykket både på fat og Tapcooler. Fungerte brillefint uten problemer. Åpnet en testboks for å sjekke karboneringen, og den virket toppers :) Må si Tapcooler er genialt enkelt når man får dreisen på det!
   
 11. Pål Heide Kielland

  Pål Heide Kielland
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trøndelag
  Noe veldig rart:
  Flasket et dampøl i går rett fra Fermzillaen med tapcooler med ballockovergang. Hadde for det meste 0,75l og noen få 0,33l-flasker. Gikk veldig fint og ryddig for seg med 0.75l-flaskene, men da jeg gikk over til 0.33 ble det bare skum og søl. Akkurat samme trykk og prosedyre. Siden dette var påfallende merkelig så fant jeg fram noen halvlitersflasket som ble fylt uten problem.
  Når jeg tenker tilbake på det som ble til overs etter fatfylling av forrige batch også gjort på små flasker. Her synes jeg også at det ble mer skum og dødt øl enn tidligere fyllinger på 0.5.
  Er det flere som har erfaring med at fylling av små flasker er mer trøblete enn større flasker?
   
 12. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Oooooookey..... Bruk av tapcooler på 2 bars trykk gikk bra på 25 flasker, så spratt slangen av fra 1/2" ventilen.... Det er jo ikke slangeklemmer på den originalt, men det skal settes på, det er ganske sikkert. Ble plutselig fryktelig vått der jeg holdt på, så da fikk vi vasket litt også. Det trengtes sikkert :p Nå skal det sies at å fylle på 2 bars trykk antagelig ikke er meningen fra produsents side, så dette innlegget er ingen kritikk, bare et "føre var" til andre. Grunnen til at jeg fyller på såpass høyt trykk, er at jeg ikke har mulighet ennå til kaldere oppbevaring av fatet enn tempen i kjellerboden. Nå er der ca 19°C. Ellers alt vel. :)
   
 13. Marius K.

  Marius K.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nok en suksessfull boksekveld, men lurer på et par ting; jeg har klart å miste den lille pakningen mellom selve fylleren og der man skrur på koblingen for slange, eller den dingsen på bildet som går i kranen (det er den løse pakningen på bilde jeg lurer på). Hvor får man tak i slike? Gjerne en link! :)

  Og, er det noe triks for enkelt å ta av og på det akryllokket på boksstasjonen? Sliter med å få den av og på... CIP film?


  [​IMG]

  Sent fra min SM-G960F via Tapatalk
   
  #213 Marius K., 25 Mai 2020 kl 21:39
  Sist redigert: 25 Mai 2020 kl 23:30

Del denne siden